|
|
|
|
|
|
Doğumda kanser virüsü bulaşan çocuk konuşamıyor
Modern dünyada tek eşlilik pek kalmadı gibi. Evlenmeden önce girilen ilişkiler HPV virüsünün bulaşmasını sağlıyor. Sünnet, Türk erkeklerini bu hastalıktan koruyor ama farkına varmadan taşıyıcı olabiliyorlar. HPV taşıyan anneden doğan çocukların da ses tellerinde siğil oluşuyor ve çocuk konuşamıyor
Chicago'nun en ünlü kadın kanserleri cerrahlarından Prof. Dr. Coşkun Tunca, rahim ağzı kanseri aşısıyla ilgili soruları yanıtladı.
* Bu aşı rahim kanserine karşı da etkili midir? Değil, rahim ve rahim ağzı kanserlerinin meydana geliş nedenleri tamamen birbirinden farklı. Rahim ağzı kanserine HPV virüsü yol açıyor, rahim kanserinin ise hormonal nedenleri var. Bu nedenle virüse karşı etkili olan aşının rahim kanserinde işe yaraması imkansız.
CİNSEL YOLLA BULAŞIYOR
* Rahim ağzı kanseri, bir süre sonra rahim kanserine dönüşür mü? Çok nadir olarak dönüşebilir. Rahim kanseri hemen hemen yüzde 90 tedavi edilebiliyor, rahim ağzı kanserinin tedavisi ise kanser başladıktan sonra çok daha zor.
* Rahim ağzı kanseri mutlaka bulaşma yoluyla mı ortaya çıkıyor, yani kadınlara eşlerinden mi bulaşıyor? Kadınların çoğu buna inanmak istemiyor, ama yüzde 99'u cinsel ilişkiden bulaşıyor. Bunun yanında çok dayanıklı bir virüs olduğu için jakuzi ve genel tuvaletlerden de bulaşabiliyor. Bu virüsün çok özel bazı türleri genetik de olabiliyor, ancak bu durum son derece nadiren ortaya çıkıyor. Yumurtalık ve rahim kanserinde aile geçmişine bakıyoruz. Ama rahim ağzı kanserinde bu bir şey ifade etmiyor.
TEDAVİ SÜRERKEN İŞE DEVAM
* Rahim ağzı kanseri ne kadar öldürücü ve tedavi yöntemleri ne kadar başarılı? Rahim ağzı kanseri birinci evrede teşhis edilebilirse, yüzde 100 ile yüzde 80 arasında tedavi ediliyor. Ancak biraz etrafına yayılmaya başladıysa yüzde 65 civarında başarı sağlanabiliyor. Üçüncü evrede yakalanırsa, yüzde 40 başarı oluyor. Dördüncü evrede ise tıbbın tüm olanaklarına karşın yüz kişiden 15'ini tedavi edebiliyoruz. Hastalığın tedavisi bir buçuk ayla 7-8 aya kadar sürebiliyor. Tedavi sürerken depresyona girmemeleri için hastalara işlerine de devam etmelerini öneriyoruz. Ancak hayatları büyük ölçüde etkileniyor.
* Kısırlık yapıyor mu? Rahim ağzı kanseri başlamışsa, tamamen kısırlığa neden oluyor. Fransızlar'ın geliştirdiği yönteme göre; rahim ağzını cerrahi olarak alıyorlar, kemoterapi ve radyoterapi yapılmıyor, bu hastalardan bazıları ilerde gebe kalabiliyorlar. Ama yeni raporlar gösteriyor ki bu hastalarda daha sonra kanser tekrar başlayabiliyor. Onun için en iyi yöntem radikal olarak rahmin alınması veya radyasyon ve kemoterapi yapılması ki, bu tedaviler tamamen kısırlığa neden oluyor. O zamana kadar çocuk sahibi olmamışsa rahim ağzı kanserinden sonra da kadının çocuğu olamıyor.
* Bu virüsü taşıyan anne doğum sırasında çocuğuna zarar verebilir mi? HPV taşıyan anneden doğan çocukların ses tellerinde siğiller olabiliyor. Bu nedenle çocuk konuşamıyor. Bu siğillerin lazerle yakılması gerekiyor. Gelirtirilmekte olan aşı bu çocuklara da yardımcı olacak, çocuklar için tedavi edici nitelik taşıyacak.
SON AŞAMAYI BEKLEMEYİN
* HPV virüsü nasıl teşhis edilebilir, kadınlar ne tür şikayetlerle bu hastalıktan şüphelenebilir? Bu virüsün en önemli teşhis yolu simir testidir. Simir testinde ince bir fırçayla rahim ağzından hücreler alınıyor. Kadınlar muayene sırasında bunun alındığını fark etmezler bile. Bunu özel sıvıya koyup laboratuara gönderiyoruz. Laboratuarda hem anormal hücre olup olmadığına bakılıyor hem de virüsün hangi türü olup olmadığı inceleniyor. Böylece hemen teşhis edilmesi mümkün oluyor. Eğer kadında rahim ağzı kanseri ilerlediyse cinsel ilişkiden sonra meydana gelen kanamalar ve ağrılar oluyor. Pis kokulu kırmızımtırak akıntılar kadına aslında hastalığı gösteriyor. Ama kadınların çoğu bunları son aşamaya gelinceye kadar ciddiye almıyorlar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|