Türk Telekom'un yüzde 55'lik hissesi artık Oger Telecom'un.
6.5 milyardolarla tarihe damgasını vuran devir teslim töreni oldukça neşeli geçti. Maliye Bakanı Unakıtan imza öncesi Hazine Müsteşarı'na "Para tamam mı?" diye sordu... "Evet" cevabının hemen ardından da Ulaştırma Bakanı Yıldırım devreye girdi: Saydınız mı?
Tek kalemle Türkiye rekoru
Türk Telekom'un Oger'e devri dün tamamlandı. 6.5 milyar dolarla Türkiye tarihinin tek kalemdeki en büyük özelleştirmesi için Hariri ve Unakıtan 30'a yakın belgeye imza atıp kalemlerini birbirine hediye etti.
Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirmesi dün atılan imzalarla Türk Telekom'un Oger Grubu'na devriyle tamamlandı. Oger Telekom temmuz ayındaki ihalede Türk Telekom'un yüzde 55 hissesine 6 milyar 550 mliyon dolarla en yüksek teklifi vermişti. Böylece tek kalemde Türkiye'nin en büyük özelleştirmesi yapılmış oldu. Telekom'un hisse devir sözleşmesi, 1 Temmuz'da ihalenin gerçekleştirildiği Halkbankası Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen törenle imzalandı. Törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Akdemir, Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan, Oger Telecom Başkan Yardımcısı Mohammed Hariri, Oger Telekomünikasyon Genel Müdürü Paul Doany katıldı.
'SAKIZ GİBİ ÇİĞNEDİK' Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, törende yaptığı konuşmada sözlerine, "Bu işi bir an önce sonuçlandıralım da paraları alalım" diyerek başladı. Unakıtan, daha önce dünyada "Türkiye'de özelleştirme yapılamaz" kanaati bulunduğuna işaret ederek, "Çok şükür ki Türkiye, bu özelleştirmeden yüz akıyla çıkıyor" dedi. Telekom özelleştirmesinin Türkiye'nin geleceğine duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu anlatan Unakıtan şöyle devam etti: "Burada en büyük katkı hükümetindir. Hiçbir zaman taviz vermeksizin, hedefimize doğru yürüdük. Bundan dolayı önce hükümetimize ve Sayın Başbakanımıza özellikle teşekkür ediyorum. Şimdiye kadar özelleştirmeyi hep yapmak istedi bu millet. Gerekli siyasiirade, arkada olmadığı için yeterli düzeyde yapılmadı. 20 seneden beri ağzımızda sakız gibi çiğneyip durduk özelleştirmeyi. Ama özelleştirme şimdi, AK Parti hükümetinin kararlı tutumuyla oluyor."
TELEKOM MÜCEVHER GİBİ Oger Telecom Başkan Yardımcısı Mohammed Hariri de ekonomik büyümeyle telekom sektörünün gelişimi arasında doğrudan ilişki bulunduğunu söylerek şöyle devam etti: "Türk Telekom'a yaptığımız yatırım konusunda tam bir kararlılık içindeyiz. Türk Telekom'un bir mücevher değerinde olduğuna inanıyoruz ve onun büyümesi için yatırım yapmaya kararlıyız. Bu başarı, bir satınalma operasyonundan ziyade, sadece Türk Telekom'un değil Türkiye'nin de geleceğine yatırım yapma konusundaki kararlılığımızı ifade etmektedir. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Telekom özelleştirilmesi için 2000 yılındaki girişim dışında şimdiye kadar ciddi bir adımın atılmadığını belirtti.
DAVALAR SÜRÜYOR Yıldırım, 2000 yılındaki ihalenin ise hukuki belirsizlikler ve azınlık hissesinin satışa çıkarılması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandığını anımsattı. Yıldırım, gelinen noktanın 43 aylık bir çalışmanın ürünü olduğunu kaydederek "Bir nöbet devir teslim işi vardır" dedi. Yıldırım, yürütmeyi durdurma talebinin Danıştay tarafından rededildiğini belirterek Türk Telekom ihalesinin iptali istemiyle açılan davaların esastan devam ettiğini söyledi. Yıldırım, Türk Telekom'un 164 yıllık ismiyle devam edeceğini bildirdi. Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci de peşinatın Hazine hesabına yattığını kaydetti.