DİE'nin harcama verileri doğu batı uçurumunu bir kez daha ortaya koydu. İstanbul'da bir hane, harcamalarının yüzde 3.1'ini eğitime ayırabilirken Güneydoğu'da bu oran binde 2. Umut AB'de.
Bölgelerarası gelişmişlik farkları Devlet İstatistik Enstitüsü'nün harcama anketiyle bir kez daha dikkatleri bu yöne çekti. Veriler, İstanbul, Ankara, İzmir Türkiye'de toplam harcamaların yüzde 40'ını tek başına yaptığını, doğu ve güneydoğu pastadan çok küçük dilimlerle yetinmek zorunda kaldığını gösteriyor. Güneydoğu karnını doyurup başını sokacak yer için cebindeki parasının yüzde 76'sını harcarken büyükşehirlerde bu oran yüzde 57'ye kadar düşüyor. Tek umut ise gelecek fonlarla dengeleri az da olsa değiştirecek Avrupa Birliği. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün 2003 -2004 hanehalkı tüketim harcamaları anketi verilerine göre doğu ve güneydoğuda sağlık, eğitim, ulaştırma, eğlence ve diğer harcamalara ayrılan pay İstanbul, İzmir, Ankara gibi kentlerin 20'de birine kadar geriliyor.
İSTANBULLU KİRAYA ÇALIŞIYOR Anket, İstanbul'da yaşayanların kiraya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayanların da gıdaya çalıştığını ortaya koydu. Anket verilerine göre bölgeler arası uçurumun en belirgin olduğu iki grup İstanbul ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'ten oluşan bölge. İstanbullu, en temel ihtiyaç olan gıda ve içeceğe yüzde 20 ayırırken oran Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'te yüzde 47.3. Ankete göre İstanbul'da yaşayan bir hanehalkı, gıda, giyim ve kira için toplam bütçesinin yüzde 57.8'ini ayırırken Mardin, Bartın, Şırnak ve Siirt'te yüzde 76.4'ünü ayırmak zorunda kalıyor. Buna karşılık eğitim için İstanbul'daki hanehalkları harcamalarının yüzde 3.1'ini eğitime ayırabilirken aynı oran güneydoğu için sadece binde 2. Bir başka deyişle eğitim için İstanbul'da güneydoğulu bir aileye göre 14 kat fazla harcama ayırabiliyor. Sağlık harcamalarının toplam harcama içindeki payı güneydoğuda yüzde 1.3 iken İstanbul'da yüzde 3'lerde bulunuyor. Eğelence kültür harcamalarına ise büyükehirler güneydoğulu vatandaşlardan 3 kata kadar hada fazla bütçe ayırabiliyor. Verilere göre güneydoğulu bir hane eğlenceye bütçesinden yüzde 1 ayırabilirken İstanbullu yüzde 3, Ankaralı yüzde 2.8, İzmirli de yüzde 2.1 pay ayırabiliyor.