| | Nerenin zeytinyağını kullanıyorsunuz? Zeytin ve zeytinyağı bizim ulusça çok önemsememiz gereken bir saha. Ayvalık da bu sahanın baş oyuncusu. Hiç kuşkusuz dikkatinizi çekmiştir. Özellikle son bir yıldır sık sık gazetelerde rastlıyoruz. Resmi gazete kılıklı bir ilan formatı bu. Bilmiyorum meraklanıp okuduğunuz da oldu mu?...devamı |
|
| | Mutfağın asıl sahibi erkekler İngiltere'de "Erkekler mi daha iyi aşçıdır, kadınlar mı?" tartışması ülkemize de sıçradı. Pek çok kişi profesyonel mutfaklarda erkeklerin egemenliğini kabul ediyor. Kadınları sadece evlerindeki mutfakla yetinmek zorunda bırakansa büyük restoran ve otellerdeki zorlu iş koşulları.devamı |
|
| | İçkiye yasak yakışmıyor Türkiye'de "Ben içmiyorum kimse içmesin" mantığı yaygınlaştı. Otoriteler içki ruhsatı verme işlemini zorlaştırdı. Bu anlayış şimdi de tümüyle içkiden arınmış bir Anadolu yaratmak istiyor. Müslüman ülkelerin yöneticileri halklarının içki içmesini hiç istemezler. İçkinin ortadan...devamı |
|
| | Vejateryenlerle hayvan haklarını koruyanlar karşı karşıya Bol sebzeli, dağdan toplanan otları sofrasından eksik etmeyen Egeliler, şimdilerde bu otların hem yetiştirilmesi hem de dağıtımı için uğraşıyor. Artık marketlere bile ulaşmış durumdalar . Tarih Vakfı'nın yayınladığı Toplumsal Tarih Dergisi'nin Ekim sayısında ilginç bir...devamı |
|
| | Avrupalı süt danası sever Batı'da dana adı altında satılan etler bizimkilerden çok farklı... En fazla bir yaşındayken kesilen hayvanlara bu ad verilir. Bizdeki adıyla süt danası. Yemekten anlarım sanırdım. Ama bu tuzağa düştüm. Yurt dışında oldukça iyi bir restoranda dana etinden yapılmış bir yemek ısmarladım.devamı |
|
| | Komşu peynirine sahip çıktı Avrupa Yüksek Mahkemesi'nin kararına göre 2007 yılından itibaren sadece Mora Yarımadası'nda üretilmiş koyun sütünden yapılmış beyaz peynirler AB içinde 'feta' ismiyle satılabilecek. 1960'lı yıllarda Avrupa'da Türk beyaz peyniri bulma imkanı yoktu. Yunanistan'dan ithal edilen, "feta"...devamı |
|
| | Avrupa Topluluğu'ndan bulgur dersleri Bulgur sahip olduğu besin değerleri açısından bugün hak ettiği yerde değil. Oysa Avrupa bize bulgur yemeyi dayatıyor. Geçenlerde sizlerle paylaşmış idik. Gaziantep Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey'in davetlisi olarak orada geçirdiğimiz bir günü, hatırlayacaksınız. Oradaki...devamı |
|
| | Mevlana: 'Yemek dediğim akıldır' Nevin Halıcı Londra'da yayınlanan Türk mutfağını anlattığı 'Sufi Cuisine' adlı kitabında üstü örtülü geçmiş zaman hazinelerimizi bir arkeolog gibi aralıyor. Zaman nasıl bir şeydir? Çoğu kez aklımıza dahi getirmeyiz bunu. Gelgelelim en beklenmedik anlarda da peşine düşer, düşünmeye...devamı |
|
| | Çıtır çıtır gevrek simitler Tok karnına bile insanı baştan çıkarır simit... İstanbul'un bütün diğer simitlerden daha fazla susamlı, daha gevrek sokak simidinin vazgeçilmez eşlikçisi ise tavşan kanı çay. Gazetelerde çalışanlara yemek çıkarılmasından yıllar sonra bile eski kuşaktan meslektaşlarım kendilerinin nasıl...devamı |
|