|
|
Vatandaşı canından bezdiren artış
Bu yılın ilk 10 ayındaki asayiş olayları geçen yılın ilk altı ayına göre, yüzde 35 artış göstererek 385 bin 412'ye yükseldi... Cinayet, yaralama, gasp ve tecavüz, kapkaç ve yankesicilikte durum ürkütücü boyutlarda. Kısaca, suç artıyor, halk ise tedirgin....
Nüfusunun 17 milyona ulaştığı tahmin edilen İstanbul'da işlenen asayiş suçlarının sayısı 82 bin 529, Ankara'da 12 bin 638, Gaziantep 11 bin 16, İzmir'de 8 bin ve Adana'da 7 bin 32. Bu suçlar arasında vatandaşın can güvenliğini tehdit eden en basit olay gasp. Yani biri canınıza zarar vermeden çantanızı gasp edip giderse şanslı sayılıyorsunuz. Çünkü özellikle büyük kentlerde artık günün her saatinde ve hemen her köşe başında günahsız insanlar saldırıya, tecavüze uğruyor ya da kaçırılıyor.
HIRSIZLIK YÜZDE 55 ARTTI ÖNEMLİ artışlardan biri yankesicilik ve kapkaç suçlarında yaşanıyor. Geçen yılın ilk altı ayında 7 bin 665yankesicilik ve kapkaç olayı meydana gelirken, bu yılın ilk yarısında bu rakam, kapkaçta yüzde 55.6, yankesicilikte yüzde 71 artarak 12 bin 774'e yükseldi. Evden hırsızlık olayları da yüzde 50.6. 2004'ün ilk altı ayında 16 bin 157 evden hırsızlık olayına karşın bu yıl aynı dönemde 24 bin 328 evden hırsızlık olayına rastlandı.
AYDA BİN 200 ARAÇ ÇALINIYOR GÜNDE yaklaşık 40, ayda bin 200 otomobilin çalındığı İstanbul'da hırsızlık olayları da yine polis kayıtlarındaki A Bölge'de yaşanırken, Kadıköy-Üsküdar-Beykoz-Ümraniye- Pendik-Kartal-Tuzla'dan oluşan C bölge takip ediyor. Geceleri 20, gündüzleri ise 10'un üzerinde otomobil çalınırken suç şampiyonu Gaziosmanpaşa, Bakırköyve Kadıköy sıralanıyor. Ev ve işyeri soygunlarında da istatistikler oldukça yüksek. Suç lideri Gaziosmanpaşa bu suç türünde de ön sırada. Özellikle nitelikli hırsızlık ve gasp şebekelerinin barınma yuvası olarak bilinen ilçe, şehir genelinde gerçekleşen kapkaç ve yankesicilik olayları faillerinin de yuvalaştıkları (Sarıgöl mahallesi) yer olarak biliniyor.Geçtiğimiz yıl 41 bin 435 ev ve işyeri hırsızlığının gerçekleştiği İstanbul'da yine yapılan oranlamalara göre günde 120 ev ve işyeri soyuldu. Bu oranlara hırsızlık, yankesicilik ve dolandırıcılık gibi suçlar da eklenince rakam 200'ün üzerine çıkıyor. İstanbul genelinde en çok suçun işlendiği bölge ise Şişli, Beyoğlu, Sarıyer, Beşiktaş'ın bulunduğuB Bölge. Daha çok üst gelir düzeyine sahip kesimin oturduğu ve 2004'te İstanbul'da gerçekleşen hırsızık olaylarının yüzde 40'a yakın bir oranının gerçekleştiği bölgede özellikle organize şekilde çalışan hırsızlık şebekeleri faaliyet gösteriyor.
ADALAR, ŞİLE VE SİLİVRİ SAKİN VERİLERE göre, öldürmeye teşebbüs olaylarındaki artış yüzde 32.5 ile ürkütücü boyutlara ulaştı. Ayda ortalama 3-4 cinayet olayının yaşandığı Gaziosmanpaşa'yı bu alanda sırasıyla Bağcılar, Küçükçekmece ve Fatih izlerken, 46 cinayetin yaşandığı ve içinde Şişli, Beşiktaş, Sarıyer, Beyoğlu ve Kağıthane'nin bulunduğu B bölgesi en az cinayetin yaşandığı bölge olarak kendini gösterdi. Emniyet rakamlarına göre İstanbul'un sayfiye ve tatil alanlarıolarak adlandırılan Adalar, Silivri ve Şişli ise en az cinayet olaylarının yaşandığı ilçeler.
KAÇIRMALAR ÜRKÜTÜYOR GASPTA ise zorla çek-senet imzalatma vakaları yüzde 25, adam kaldırma yüzde 63, şahıstan gasp yüzde 32, evden gasp ise yüzde 27 arttı. Mala karşı işlenen suçlarda ise, bankalardan hırsızlık vakaları yüzde 64, otomobil hırsızlığı yüzde 44, işyerinden yüzde 35, evlerden hırsızlık ise yüzde 50 arttı. Yaşanan darp olayları yüzde 33.4 artış gösterirken, kadın veya erkek kaçırma suçları 2 bin 85'ten 2 bin 544'e ulaşarak, yüzde 22'lik bir artış kaydetti. Çocuk kaçırma suçları 138'den 207'ye ulaşarak yüzde 50 arttı.
|