|
|
|
|
|
|
Helal dönemi
İsteyen gıda firmalarına ve lokantalara "İslami usullere uygundur" belgesi verilecek. TSE, standardını hazırlıyor.
Türk Standartları Enstitüsü, İslami usullere uygun gıda tüketmek isteyenlerin ihtiyacını karşılamak için "helal gıda" adı altında yeni bir standart oluşturuyor... Standart temmuz ayına kadar hazırlanmış olacak...
DIŞİŞLERİ TSE'YE İLETTİ Konu ilk olarak Malezya'nın girişimiyle gündeme geldi... Malezya, İslam Konferansı Teşkilatı'nda "Helal standardı İslam ülkelerinde yaygınlaştırılmalı" dedi. Dışişleri Bakanlığı da bu dileği TSE'ye iletti. Çalışma başladı...
BÜYÜK PAZARI VAR Dünya genelinde "helal gıda" sertifikası veren tek ülke Malezya... Bu pazarın toplam hacmi de 200 milyar doları buluyor. TSE Başkanı Malatyalı, standardın ihracata yarayacağını, satışların artacağını iddia etti.
Helal ürün nasıl olur Gıda ürününde domuz yağı kullanılmayacak.
Gıdanın içinde alkol ve türevleri bulunmayacak.
Genetiği değiştirilmiş katkı maddesi olmayacak.
Paketleme malzemesi helal" üründen olacak.
Firma denetiminde Diyanet görevlisi de olacak.
Et kan akıtılarak ve besmeleyle kesilecek.
Standardını helal et
Türk Standartları Enstitüsü, isteyen gıda firmaları ile lokantalara yiyeceklerin "İslami usullere uygun" olduğunu gösterecek "helal gıda" standardı verecek. Standart veren ekipte din adamı da olacak.
Yılbaşından sonra market raflarında "Helal Gıda" standardını taşıyan ürünler görmek mümkün olacak. Türk Standartları Enstitüsü (TSE), 2006 yılından itibaren İslami usullere uygun gıda tüketmek isteyenlerin ihtiyacını karşılamak amacıyla başvuranlara "helal gıda sertifikası" verecek. Helal gıda kavramı ABD'de ve Avrupa'nın birçok ülkesinde özellikle Müslümanlara yönelik gıda maddesi satan işletmelerle lokantalarda kullanılıyor. TSE, son zamanlarda Amerika, Avrupa, Kanada ve Uzak doğu ülkelerine yapılan ihracatlarda Türk üreticilerden ''helal gıda'' standardı istenmesi üzerine bu konuda bir Türk standardı belirlemeye karar verdi. TSE yıl sonundan itibaren başvuran firmalara, ürüne göre belirleyeceği bir ücret karşılığı, "helal gıda" sertifikası vermeye başlayacak. Uluslararası geçerliliği olacak bu sertifika ürünün üzerine yapıştırılacak. Helal gıda denetimlerini ve belgelendirmesini yapacak ekipte, gıda mühendisleri ve uzmanların yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bir din görevlisi de yer alacak. Din adamları, kesim yerlerinin, ambalajlamanın, kullanılan katkı maddelerinin dini usullere uygun olup olmadığı konusunda görüş bildirecek. Helal gıda standardı üretilen gıda maddesinin yanı sıra; gıda servisi hizmeti veren işletmeler için uygulanabilecek. Helal gıda standardı, Türkiye'nin akreditasyon kurumu TÜRKAK tarafından uluslararası alanda akredite edilecek.
KİM KARAR VERECEK? Helal ürün uygulamasının yapıldığı Müslüman ülkelerde, ürünün helal olup olmadığına "İslam Ulema Meclisleri" karar veriyor. Türkiye gibi laik bir ülkede bu uygulamanın yapılmasını TSE Başkanı Kenan Malatyalı SABAH'a şöyle açıkladı: "Helal ürün kavramı İslam ülkelerinde çok yaygın. Biz de bundan geri duramazdık. Üreticilerimizin bu konuda talepleri var. İhracat yaptıkları ülkelerde bu konuda taleplerle karşılaşıyorlar. Biz de TSE olarak bu konuda bir standart belirliyoruz. Bu standardın verilmesi isteğe bağlı olacak." Malatyalı, İslam Konferansı Teşkilatı Dışişleri Bakanları toplantısında gündeme gelen "Helal Gıda" sertifikası görüşünün Dışişleri Bakanlığı tarafından kendilerine iletildiğini belirterek, bunun Türk üretici ve ihratcatçıları için büyük bir avantaj olduğunu söyledi. Malatyalı, İslam dininde haram sayılan domuz eti konusunda bir standart belirlenip belirlenmeyeceği yönündeki sorumuz üzerine, "Domuz etine helal standardı vermemiz mümkün değil" dedi. Malatyalı, uygulamanın ileri aşamasının da KOSHER sertifikası olduğunu söyledi. Museviler bisküvi gibi bazı ürünlerde hayvansal yağlar kullanılmasını istemiyor. Bunu dikkate alan, TSE, "Helal Gıda " standardından sonra Museviler için "KOSHER belgesi" vermeye hazırlanıyor.
NEREDEN ÇIKTI? TSE'nin "Helal Gıda" standardı vereceğini açıklaması "helal gıda" tartışmasını beraberinde getirdi. Özellikle Müslüman ülkelere ihracat yapan Türk firmaları ürünlerinde, "Ürünlerimizde domuz yağı, domuz eti yoktur" ibaresini kullanıyor. Türk işçilerinin yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerinde bazı lokantalar da camlarına, "Yemeklerimizde domuz eti yoktur" yazısı asıyor. Türkiye'de de sık sık "domuz eti" ve özellikle sığır ve tavuk etinde "İslami usulle" kesilmesi tartışması yaşandığı için bazı fabrikalar önlemini alıyor. İşletmelerinde din adamı da istihdam eden bazı büyük fabrikalar ürünlerinin üzerine, "İslami usullere uygun kesim yapılmıştır" damgasını koyuyor. Buna bile inanmayan bir kesim ise, kendi etini kendisi bizzat kestirmeyi tercih ediyor.
Bülent AYDEMİR / ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|