| |
Kapkaça karşı Alman modeli
FRANKFURT - Herkese, her yıl "şu soru" soruluyor: En önemli problemin nedir?.. Soran Frankfurt'taki "Önlemler Komitesi." Alınan yanıtlara göre "kent yönetimi" yeni politikalar belirliyor. Önlemler Komitesi'nin, mahallelerde "alt organları" var. Sadece mahallelerde mi? Komite "pek çok yere" uzanmış. Örneğin... Okullara. Partilere. Spor kulüplerine. Kiliselere. Camilere. Ana okullarına. Hastanelere, emlakçılara, kiracılara... Sivil toplum örgütlerine.
"Sistem" şöyle işliyor. Bir yerde bir "olay" gören, "komiteye veya polise" haber veriyor. Bu "yöntem" sayesinde Frankfurt huzur içinde. Sistemin başındaki yönetici Frank Goldberg anlattı: - Ayrıca özel çalışma grupları var. - Onlar ne yapıyorlar? - Aile içi şiddet... Uyuşturucu ile mücadele... Sokak çocukları gibi konularda çalışıyorlar.
Önlemler Komitesi "semt festivalleri" düzenliyor. Amaç: "Semtte herkes birbirini tanısın." Sokak halkı bazen "haydi birlikte sokağımızı temizleyelim" etkinliği yapıyor. Amaç "herkes sokağına sahip çıksın." Frank Goldberg: - Sporu, kavgayı önleyici bir formül olarak görüyoruz... Mahalle takımlarını teşvik ediyoruz.
Her bölge için "gelecekte hangi sorunlar çıkabilir" araştırması yapılıyor. Çıkan sonuca göre "önceden önlem alınıyor."
Frank Goldberg anlatıyor, biz dinliyoruz: * Önleme Komiteleri'nin olduğu bölgelerde insanlar daha duyarlı. * Bir olayı, olumsuzluğu gören, bir şeyden şüphelenen hemen polise haber veriyor. * Bize yardımcı olanların sayısı arttıkça, kenti yönetenlerin işi kolaylaşıyor. * Polise yardımcı olmak konusunda kadınlar, erkeklerden daha önde... Kadın daha cesur... Kadının sosyal yaşama katkısı daha yüksek.
Bay Frank Goldberg bize "bazı hediyeler" verdi. Şapka, flama, okul çantası, oyuncak, bez torba, kalem, defter, şeker, çikolata, oyuncak gibi. Hepsinin de üzerinde "yumruk, göz, ağız" resimleri var. Yani: "Bir olay görürsen, polise haber ver." Çocuklar sırt çantalarında, defter ve kalemlerinde "bunları görerek" büyüyorlar.
Bir defasında insanlara "mutlu musunuz" diye sorulmuş. Bir bölgede, yaşlı kesimin yüzde 40'ı "mutsuzum" demiş. "Önleme Komitesi" hemen çalışmalarını o bölgede yoğunlaştırmış. Yaşlıların "mutsuzluk nedenleri" araştırılmış. "Gereken neyse" yapılmış. Şimdi o bölgede "ihtiyarlar çok mutlu."
Sokağa çöp atmak "suç." Diyelim ki birisi sokağa çöp attı. Görevli geliyor, çöpü didik didik karıştırıyor. Bir "adres... Telefon numarası... İpucu" arıyor. Bulursa "ceza yazıyor." Bulamazsa bile görevlinin titizliği "herkesi dikkatli olmaya sevk ediyor."
Bay Frank Goldberg: - Kenti kirletene ilk defasında bir "kırmızı kağıt" veriliyor... Bu uyarı demek... Tekrar kirletirse "para cezası" geliyor. "İstanbul'u, İzmir'i, büyük kentleri yönetenlere" Frankfurt örneğini incelemelerini öneririz.
|