|
|
|
|
|
|
Uykusuzluk ve stres yağlanmayı artırır
Ergenlik çağına gelinceye kadar herkesin cildi yağ ve nem dengesi bakımından normaldir. Ama 13- 14 yaşlarında seksüel hormonlar faaliyete geçmeye başlayınca işler değişir. O pürüzsüz ve saydam çocuk cildi hemen herkeste biraz da olsa yağlanır. Ergenlik sivilceleriyle karşılaşmayan gençlerin sayısı oldukça azdır. Bu geçiş döneminden sonra cilt tipleri farklılaşır. Kimi insanların payına da yağlı bir cilt düşer. Bu bir talihsizlik midir? Böyle denilemez. Şanslı olanlar sadece normal cilde sahip olanlardır. Kuru, karma ve yağlı ciltler de özenle dengede tutulabilirler. Yağlı ciltlere, kurutucu ve tahriş edici bir bakım uygulanmadıkça, kolay kolay kırışmazlar ve daha güzel görünürler. Bu açıdan avantajlı bile sayılırlar. Aslında kadınlarda aşırı yağlı cilde pek sık rastlanmaz. Bu sorun daha çok erkeklere özgüdür. Cildimizin tipi, buluğ çağında, hamilelik ve menopoz döneminde veya ara mevsimlerde değişebilir. Özellikle sonbaharda yağlanma artar. Bu dönemlerin dışında değişiklikle karşılaşılacak olursa, önce kullanılan ürünlerden, sonra hormonal sorunlardan kuşkulanmak gerekir.
* Benim cildim neden yağlı? Cildin yağlı olması, çoğunlukla kalıtımsaldır. Bazen temizliğin ihmal edilmesi, yanlış kozmetik-bakım ürünleri, aşırı stres, metabolizmanın bozulması, bazı kan dolaşımı rahatsızlıkları, hormonal sorunlar ve sağlıksız beslenme cildin fazla yağlanmasına neden olabilir. Uykusuzluk ve stres yağlanmayı geçici olarak artırır. Örneğin uykusuz bir gecenin ardından, saçlarımız sanki 1 hafta yıkanmamış gibi yağlanabilir.
* Yağ dengesi: Cildimiz sebum adı verilen bir yağ tabakası ile kaplıdır. Normal miktarda sebum yararlı ve gereklidir. Çünkü cildin nemini arttırır, pürüzsüz bir görüntü sağlar ve kırışmayı geciktirir. Aşırı sebum ise, ölü cilt tabakası ile birleşerek, gözenekleri genişletir. Siyah nokta ve akne oluşumuna neden olur. Yağlı ciltteki yağ bezlerinin sayısı normal ciltten farklı değildir. Ancak yağ üretimi ve salgısı fazladır.Yağlı cilt, her çağımızda farklı sorunlara neden olur; * Gençler, sivilce ve siyah noktalarla uğraşırlar. * 30-50 yaş arasında gözeneklerin genişlemesi ön plana çıkar. Zaman zaman sivilcelenme de devam edebilir. * 50 yaşın üstündekilerin sorunu ise cildin kalınlaşması, matlaşması ve gözeneklerin daha da büyümesi ve sarkmasıdır.
* Temizliği ihmal etmeyin: Günlük temizlik ve düzenli peeling yağlı ciltler için daha önemlidir. Çünkü hava ve çevre kirliliği, yağ ve makyaj artıkları zaten geniş olan gözeneklerin ağzını tıkar ve siyah noktaları oluşturur. Bu siyah noktalar temizlenmezse sivilcelere dönüşür. Cildiniz yağlıysa, günde iki kez temizleyin. Sabah ve akşamları önce temizleme jeli ve ardından tonik kullanın. Gün içinde cildiniz aşırı parlıyorsa, salisilik asitli toniklerle temizleyin. Akşam eve gelir gelmez, cilt temizliğinizi yapın. Yüzünüzdeki sebuma yapışan eksoz-sigara dumanı, toz ve diğer kirlerle yatıncaya kadar beklemeyin. Yağlı ciltler için en uygun temizleyiciler, jel kıvamında olanlardır. Jeller ciltten kolayca akarak arınır. Sabun kullanıldığında, siyah noktaların oluşma ihtimali artar.
* A Vitamini ve AHA'lar : AHA'larla yapılan peelingler cildin yağ dengesini düzenler. Geceleri A vitamini, Tretinoin veya AHA içeren kremleri kullanabilirsiniz. Cildin yağlılık derecesine göre, bunları her gece veya gün aşırı uygulayabilirsiniz. Cildinizi hafifçe soyan bu kremleri sürdükten sonra ayrıca nemlendirici kullanmanıza gerek kalmaz.
* Gözeneklere karşı en iyi yöntem Mikrodermabrazyon: Mikrodermabrazyon, hafif bir peeling yöntemidir. Belli bir basınç ile, son derece ince aluminyum hidroksit kristalleri püskürtülerek yapılır. Cilde çarpan kristaller, cilt yüzeyini hafifçe aşındırır ve alt deriyi uyarırlar. Hafif aşınma, ölü derinin soyulup taze bir deri oluşmasını sağlar. Uygulandıkça cilt canlanır, nem dengesi düzelir ve genişleyen gözenekler sıkışır.
* Yağlı cildi nemsiz bırakmayın: Yağlı ciltlerin bakımında yapılan en büyük hata onları nemsiz bırakmaktır. Yağlı ciltlerin, su ve nem ihtiyacını karşılamak için en önemlisi kurutucu bakımlardan sakınmaktır. İkincisi, ölçülü bir şekilde nemlendirmektir. Bu amaçla hazırlanan değişik ürünleri kullanabilirsiniz; * Yağ oranı yüzde 10-15 i geçmeyen hafif nemlendiriciler. Bunların içeriğinde silikon bulunur. * Tamamen yağsız nemlendiricilerde nem çekici ve koruyucu maddeler olan 'humektantlar' bulunur. * Ciltteki yağ oranını dengeleyen (oil-control) ürünlerin içinde pudra, kil, mikro süngerler veya polimerler gibi maddeler bulunur. Cildi kurutmadan, üzerindeki fazla yağı emerler. Yüzünüzü yıkandıktan sonra hemen nemlendirici sürmeyin. 10-15 dakika kadar cildin kendine gelmesini bekleyin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|