Akbank'ın hissedarlarından sonra Genel Müdür Zafer Kurtul da, "fırsatlara" açık olduklarını ve bunun için "özel bir ekip" bile kurduklarını söyledi "Banka olarak organik büyüme hedefledik. Fırsatları kaçırmayız" diyen Kurtul, YTL cinsinden uzun vadeli tahvil çıkarmak için çalıştıklarını söyledi.
Parası cebinde fırsat bekliyor!
Bir süre önce ABD'nin ünlü finans dergisi Institutial Investor'e demeç veren Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı ve kızı Murahhas Aza Suzan Sabancı Dinçer'in, 1.5 yıl içinde yerli bir banka satın alma fırsatının doğabileceği açıklamalarından sonra Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, satın alma konusunda mevcut bir çalışmaları olmadığını belirterek, "fırsatları kolladıklarını" ve bunun için bankada özel bir ekip bile oluşturduklarını söyledi. 2006'da turizm sektörü için ayrılan 600 milyon YTL'lik turizm paketi çerçevesinde Antalya'da bir toplantı
düzenleyen Kurtul ve ekibi gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, "birleşme ve satın almaya" bakışlarını anlattı. Akbank olarak çıkacak "fırsatları değerlendirmeye hazır" olduklarını dile getiren Kurtul, "Organik büyüme hedefledik. Ancak yakın gelecekte mevcut bir çalışmamız yok" dedi. En yakın rakiplerinin yabancılarla ortaklık kurarak yola devam etmesinin kendilerinde nasıl bir etki yaratacağı yönündeki bir soruya ise Kurtul, "Akbank rekabetçi ve müşteri odaklı bir banka. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de lider banka hedefini takip edecek. Yabancı ortak konusuna gelince; Akbank'ın sermaye ihtiyacı yok. Sermaye yeterlilik oranı da büyümesini destekliyor. Kârlılık açısından bakıldığında son 20 yılda en istikrarlı kurumlardan biriyiz" yanıtını verdi. Karşılarına bir fırsat çıktığında satın alma ve birleşmeleri değerlendireceklerinin altını ısrarla çizen Kurtul, "kamuya mı, özel bankalara mı daha sıcak bakıyorsunuz" sorusuna da net yanıt vermedi. Halkbank'a bakış açılarıyla ilgili olarak da Kurtul, "Halkbank ile ilgili şu anda bir çalışmamız yok. Şu anda bir şey söylemek mümkün değil" dedi.
FİYATLAR UÇTU GİTTİ Mİ ? Kurtul, fırsatla neyi kastettiklerini ise şöyle anlattı: "İleride maliyet tasarrufları ile ilgili baskılar olabilir. Kârlılık marjları azaldıkça bankalar birleşmeye daha istekli olabiliyor. Şu anda faiz marjı yüzde 7-8 ki bu çok yüksek bir oran. 'İki Türk bankası niye birleşir' diye sorarsanız, buradaki düşünce maliyetlerin düşürülmesinin yarattığı baskı olabilir. Reel faizler düştükçe verimlilik ve maliyet banka kârlılığı için daha önemli olacak." Kurtul, "Peki elinizde 3 milyar dolara yakın nakit para olduğu ifade ediliyor ve satın almalar için fırsat kolladığınızı söylüyorsunuz. Kârlılık yüksek olması nedeniyle banka fiyatları çok mu yüksek" şeklindeki soruya da "Fiyat konusunda yorum yapmayayım" diye yanıt verdi. Kurtul, yabancı ortaklığa da tamamen kapalı olmadıklarının altını çizdi.