Babacan: 'Masadan kalkarım'
Ekonomi gemisi iki sağlam çapaya bağlı. "Avrupa Birliği ve IMF." 3 Ekim'de AB ile "katılım" esaslı müzakerelere başlanmış olması Uluslararası Para Fonu'nun tutumunu da olumlu etkiledi. Aylardır sorunlu giden IMF görüşmelerini gözleyen piyasalar, 25 Ekim sabahı, "Uzlaşmaya vardık" açıklamasıyla rahatladı. Ama bu aşamaya sanıldığı gibi kolay ulaşılmadı. IMF-Türkiye-Dünya Bankası ilişkileri adeta gitti geldi. Devlet Bakanı ve Başmüzakareci Ali Babacan 15-16 Ekim'de G-20 Toplantıları için Pekin'deydi. Burada, IMF Başkanı Rodrigo Rato'yla görüştü. "Sosyal güvenlik reformunda takvim" güçlüklerini anlattı. 2006 Bütçesi'nin TBMM'ye sunulduğunu, sosyal güvenlik paketinin en iyimser tahminle yıl sonuna doğru ele alınabileceğini söyledi. IMF'yi ikna etmeye dönük bu ilk sinyalin etkisi, 24 Ekim'i 25 Ekim'e bağlayan sabah saatlerinde ancak görülebildi.
Sıkı pazarlıkçı AB sürecinde "müzakere gücü" zaman zaman merak edilen Babacan, bu alanda hayli deneyim kazandığını, IMF'nin katı yaklaşımını yumuşatarak bir kez daha kanıtladı. Fon'un Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, Ankara'da "olmazsa olmaz" üç şart ileri sürdü: "Yüksek faiz dışı fazla, sosyal güvenlik yasalarının Meclis'ten geçmesi ve vergi reformu planı." Babacan, sosyal güvenlikle ilgili düzenlemelerin 72 milyonun geleceğini yakından ilgilendirdiğini, aceleye getirilmemesi gerektiğini savundu. İki hafta önce Başbakan Tayyip Erdoğan'la İstanbul'da iftar yemeğinde biraraya gelen Almanya eski Başbakanı Schröder'in mihmandarı, Babacan'dı. Genç Bakan, sosyal güvenliği adam etmeye çalışan şansölyenin çektiklerini ilk ağızdan dinledi. Acı reçetenin siyasal faturasının ödendiğini dikkatle not etti. Babacan, sosyal güvenlik reformunda yeterli zamanı kazanmak için oldukça uğraştı. Aktarılanlara göre dedi ki:
Geceyarısı telefon diplomasisi "IMF destekli program çerçevesinde tüm taahhütlerimizi yerine getirdik. 3 yıl üst üste rekor düzeyinde faiz dışı fazla verdik. Yapısal reformları aksatmadık. Sosyal güvenlik reformunu, IMF olsa da olmasa da yapacağız. Bunu, parti programında, seçim beyannamesinde ilan eden biziz. Ancak şimdi zaman lazım. Kararlılığımızda sapma yok." Başmüzakereci Bakan, bu açık sözlere rağmen gözden geçirme çalışmasını bağlamakta tereddüt eden Fon yönetimine, "Peki o zaman bu iş burada sonuçlanmazsa IMF de Dünya Bankası da gidebilir. Ben de masadan kalkarım!" dedi. Babacan'ı iyi tanıyan Giorgianni, bu şok çıkış karşısında hemen Washington'la temasa geçti. Bu sırada, IMF 1. Başkan Yardımcısı Anne Krueger aradı. Babacan, ilk günden itibaren kendisine destek veren Krueger'a son durumu aktararak katkısını istedi.
Hükümette inanıyor Ankara-Washington hattındaki konuşmalardan sonra IMF, 2001 Krizi'nden bu yana ilk kez klasik pozisyonunu esnetti. 4 ay önce emeklilik ve sağlık sigortası yasaları çıkmadığı için gözden geçirme çalışmasını tamamlamayan IMF uzmanları, bu kez "Sosyal güvenlik yasalarının önemli olduğuna inanıyoruz. Hükümet de inanıyor. Yasadan, çok sayıda insan etkilenecek. Reformun kendi mecrasında devam etmesi için ilave zamana ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz" duyurusunu yaptı. "Sosyal güvenlik yasasının Haziran'da çıkacağını umuyorduk ama yılbaşına kadar beklemeye karar verdik. Üç sosyal güvenlik kurumunu birleştirecek temel yasayı ve birikmiş sosyal güvenlik primlerinin tahsiline ilişkin planı destekliyoruz" dedi.
|