|
|
|
|
Perde seçerken renkten korkmayın
Kişiye özel perde tasarımı yapan Karum Tekstil'in sahiplerinden Selin Özer, perde seçimi yaparken evin manzarasının ve konumunun göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtiyor.
Döşemelik kumaş, perde, tül ve duvar kağıdı gibi ürünleriyle 1996 yılından beri dekorasyon alanında hizmet veren 'Karum Tekstil'de kişiye özel perde tasarımları yapılıyor. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademesi İç Mimarlık Bölümü mezunu ve markanın da ortaklarından olan Selin Özer, perde seçmeden önce evin konumu, stili, baktığı caddenin ve manzarasının göz önünde bulundurulması gerektiğini söylüyor. Hem ev dekorasyonu yaptıklarını, hem de otel ve hastane gibi mekanlar için çeşitli alternatifler sunduklarını belirten Özer, renk ve kumaş seçiminin önemine dikkat çekiyor. İşte Selin Özer'in perde önerileri...
MANZARA ÖNEMLİ
* Karum'da dekorasyonla ilgili her tip kumaş, yatak örtüsü ve yastık gibi ürünler var. Ancak hepsini özel sipariş üzerine yapıyoruz. Önce müşterimizin evine gidiyoruz neye ihtiyacı varsa ona göre kumaş seçiyoruz. Daha sonra da provalı olarak tasarım yapıyoruz.
* Perde seçerken dikkat edilmesi gereken iki konu var. Birincisi model, ikincisi ise kumaş. Öncelikle modele karar vermek gerekiyor. Modeller arasında, kendimize uygun olanı ararken de evin stili, bulunduğu cadde, manzarası ve pencelerinin tipi gibi etkenler göz önünde bulundurulmalı.
* Modele karar verdikten sonra da ona uygun kumaş belirleniyor. Birçok kumaştan istediğimiz modeli yapabiliyoruz. Ancak kumaşların etkilerini anlamak için özel bir seçim yapılması gerekiyor. Ben müşterilerime, ya hoşlarına giden kumaştan bir metre satın almalarını ya da kataloğu eve götürüp 'o model bu kumaşa uygun mu?' ya da 'kumaşın rengi ve motifi evdeki eşyalarla bütünlük sağlıyor mu?' diye bakmalarını öneriyorum.
* Eğer küçük bir oda için perde seçimi yapılacaksa, perdelerin yere kadar yapılmasından yanayım. Yerde çok toplanması gerekmiyor ancak bazen radyatör üstünde perde kesiliyor. Bunlar, iyi sonuçlar doğurmuyor. Çünkü perdede yükseklik çok önemli. Eğer çok küçük bir odaysa ve cam da çok küçük ise tabii ki stor ya da jaluzi kullanılmalı. Onun dışında bir şey yapmayı düşünüyorsak, kendini çok serbest bırakmış çok hafif bir muslinden ya da tülden yerlere sürülen hafif uçuşan bir perde olabilir.
* Müşterilerime her zaman renkten korkmamalarını tavsiye ediyorum. Küçük odalarda da bazı koyu renklerle çok güzel dekore edilebiliyor. Ancak perde ve duvar renginin aynı tonda gitmesinde fayda var. Örneğin; duvarınız somon rengiyse perdenizde somonun açık veya koyu tonlarında olabilir.
* Bej bir duvara asla bordo renk perde önermiyorum. Özellikle İstanbul'daki binalar için bu söylediğim geçerli. Çünkü bizim camlarımızda bir standart yok. Tavanlarımız yüksek değil. Normal apartman dairelerinde üstte drapeler, çok ağır püsküller ve taşlardan kaçınmak gerekiyor.
* Modern döşenmiş evlerde kullandığımız kumaşlar var. Bunlar dokusuyla öne çıkan ürünler. Kaliteli ancak sakin bir görünüme sahipler. Bunlarla, Japon panelleri ya da stor perdeler yapılabilir. Eğer kenarlara kalın panolar isteniyorsa, yerlere çok oturmayan ve kenarlarda bağlanmayan düz İtalyan perdeler öneriyoruz.
BOL KUMAŞ KULLANILMALI
* Klasik mobilyalara, klasik perdeler yapıyoruz. Genelde kenarlara panolar koyuyoruz. Bunları yaparken de müşterilere, perde miktarını az tutmamalarını tavsiye ediyorum. Metraj ne kadar fazla olursa perde o kadar zengin ve gösterişli oluyor. Hem enine, hem boyuna yeterli miktarda kumaş kullanmak gerekiyor.
* Klasik perde yaparken kenarlarda püskül, fırfır ve kordon gibi istediğimiz aksesuvarları kullanıyoruz. Ben tepeye mutlaka bir drape tavsiye ediyorum. Çünkü iki kenarda perde olduğu zaman tavanla cam arasında, kiriş dediğimiz boşluk ortaya çıkıyor. Tül, onu bir derece kapatıyor. Ancak tülleri açtığımızda o duvarı görüyoruz. Bu, o boşluğu kapatmış oluyor.
* Yine kartonpiyer olmayan klasik perdelerde ahşap rustik borular kullanabiliyoruz. Perdelerin içini bol elyaf ve astar ile dolduruyoruz. Böylece daha tok bir görüntü sağlanıyor.
DUYGU GÖKMENOĞLU - GÜNAYDIN
|
|
|
|
|
|
|
|
|