Yabancılar mülk satışında yeni düzenlemeyi bekliyor
Yabancılara mülk satışını yeniden başlatacak olan yasal düzenleme, yabancı fonlar ve yabancı şirketler konusunda verilecek nihai kararı bekliyor.
Adalet, Maliye, Bayındırlık ve İskan, Dışişleri ve İçişleri bakanlıkları ile Genelkurmay Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından hazırlanan Kanun Taslağı, 2 ayı aşkın süredir Başbakanlık'da değerlendiriliyor.
Anayasa Mahkemesi'nin yabancılara mülk satışını kolaylaştıran önceki yasayı iptal gerekçeleri de dikkate alınarak
hazırlanan taslak,onay aşamasında önce Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, daha sonra da Devlet Bakanı Ali Babacan'ın itirazı ile karşılaştı.
Maliye Bakanı Unakıtan, taslağın mevcut haliyle yabancı fonların Türkiye'de mülk alımına izin vermediğini belirterek, bu fonları da kapsayacak bir düzenlemeye gidilmesini istedi.
Edinilen bilgiye göre, Devlet Bakanı Babacan ise, taslaktaki ticari şirketlere ilişkin sınırlamalara karşı çıktı ve bu sınırlamaların yabancı sermaye girişini olumsuz etkileyeceğini bildirdi. Babacan, yabancılara mülk satışına ilişkin taslağa ticari şirketlerle ilgili hükümler konulmaması, bunun yerine ilgili yasalara atıfta bulunulması yönünde görüş sundu. Ali Babacan, sınırlayıcı hükümlerin, ekonominin dışa açılmasında geri adım anlamı taşıyacağını da söyledi.
YENİ DÜZENLEME NE GETİRİYOR?
Komisyonun hazırladığı taslak, Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri çerçevesinde, yabancılara mülk satışının sınırlarını net olarak çiziyor.
Taslağa göre, yabancı uyruklu gerçek kişiler, karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla, Türkiye'de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, uygulama imar planı veya mevzii imar planı içinde bu amaçlarla ayrılan taşınmazları satın alabilecek.
Yabancı uyruklu bir gerçek kişinin ülke genelinde edinebileceği taşınmaz ve sınırlı ayni hakların toplam yüzölçümü, 10 bin metrekareyi geçemeyecek. Ancak Bakanlar Kurulu, bu miktarı 3 katına kadar artırabilecek.
Yabancı ülkelerde kurulan ticaret şirketleri ise, karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uymak koşulunun yanı sıra, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının da uygun görüşüyle Türkiye'de mülk sahibi olabilecek.
Ticaret şirketleri, münhasıran turizm, sanayi ve teknoloji yatırımlarına ilişkin olarak, fiilen bu yatırımlarla ilgili bina ve tesis yapımı ve yapılış amaçlarına uygun işletilmek üzere çevre düzeni ve imar planları ile kültür ve turizm, koruma ve gelişme bölgeleri, turizm merkezleri, organize sanayi bölgeleri ve bu amaçlarla ayrılmış alanlarda en fazla 50 bin metrekare yüzölçümlü taşınmaz edinebilecek.