"Fert başına GSMH 2006 yılında 5 bin 216 dolar olacak"
Başbakan Yardımcısı Şener, fert başına GSMH'nin 2006 yılında 5216 dolar, GSMH'nin ise 380 milyar dolar olacağını söyledi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 2006 yılında kamu yatırımlarının toplam yatırımlar içindeki payının yüzde 23.9 olmasının beklendiğini bildirdi.
Bakan Şener, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlediği basın toplantısında, 2006 yılı bütçesi ve yatırım programını değerlendirdi.Toplam sabit sermaye yatırımlarının 1980-1990 döneminde yüzde 40.2'sinin kamu kesimi tarafından gerçekleştirildiğini, 1991-2000 döneminde bu oranın 25.7'e gerilediğini anlatan Bakan Şener, 2006 yılında da oranın yüzde 23.9 olarak öngörüldüğünü belirtti.
Şener, buna göre toplam sabit sermaye yatırımlarının GSMH içindeki payının ise yüzde 21 olmasının beklendiğini ifade etti.
Bakan Şener, mahalli idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ve kamulaştırma ödenekleri hariç tutulduğunda 2006 yılında toplam 17.5 milyar YTL'lik kamu yatırımı yapılmasının planlandığını belirterek, şöyle konuştu: ''Bunun, 12.1 milyar YTL'lik kısmının genel ve özel bütçe kapsamında yapılması planlanmıştır. Ayrıca yıl içinde TMSF tarafından devralınan kuruluşlardan tahsil edilecek gelirlerle GSM Hazine payı borçlarına karşılık tahsil edilecek gelirlerden 300 milyon YTL'nin Milli Eğitim Bakanlığı ve DSİ Genel Müdürlüğü yatırımlarına ayrılması öngörülmüştür.''
''YATIRIMLAR 2005'E GÖRE 13.5 ORANINDA ARTACAK''
Abdüllatif Şener, 2006 yılı yatırımlarının 2005 yılına göre yüzde 13.5 oranında arttığını, genel ve özel bütçe yatırımlarının ise yüzde 20.1 yükseldiğini söyledi. Önümüzdeki yıl yapılması planlanan toplam 17.5 milyar YTL'lik kamu yatırımından en büyük payı, sırasıyla yüzde 30.9 ile ulaştırma, yüzde 18.8 ile içmesuyu, kanalizasyon, teknolojik araştırma ve genel idare gibi alt sektörleri kapsayan diğer kamu hizmetleri, yüzde 14.2 ile enerji ve yüzde 14 ile eğitim sektörlerinin aldığını anlatan Bakan Şener, yüzde 44.5 ile diğer kamu hizmetleri başta olmak üzere sektörel yatırım ödeneklerinin 2005 yılına göre artış gösterdiğini kaydetti. YATIRIM POLİTİKASI VE ÖNCELİKLER
Bakan Şener, kamu yatırım politikalarının genel çerçevesinin 2006-2008 dönemini kapsayan orta vadeli programda ortaya konulduğunu belirterek, şöyle devam etti:
''Kamu kesimi yatırımları öncelikli sosyal ihtiyaçları giderecek ve üretken faaliyetleri destekleyecek nitelikteki altyapıya yönlendirilecektir. Yatırımlar bölgesel kalkınma ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasında etkili bir araç olarak kullanılacak, kalkınmada öncelikli yörelerin kalkınmasına hız kazandırıcı ekonomik ve sosyal altyapı yatırımları ile istihdam ağırlıklı projelere öncelik verilecek.
Ülkemizin AB'ye üyeliği yönünde ortaya konulan plan ve programlarda yer alan politika ve önceliklerin hayata geçirilmesi için sürdürülen çalışmaların gerektirdiği yatırımlar hızlandırılacak. Kamu altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesinde özel sektör katılımını içeren modellerden azami oranda yararlanılacaktır.''
Bakan Şener, kamu yatırımlarının planlanması ve uygulanmasında etkinliğin ve katılımcılığın artırılması amacıyla, mahalli nitelikli ve küçük ölçekli kamu projelerinin hazırlanması ve yürütülmesinin, yerinden yönetim ilkesi doğrultusunda il özel idareleri, belediyeler ve bölge kalkınma ajansları gibi mahalli idare teşkilatlarına bırakılmasının planlandığını ifade etti.
Abdüllatif Şener, 2006-2008 dönemi yatırım tahsislerinde sektörel ve bölgesel önceliklerin yanı sıra devam eden projelerden 2006 yılı içinde tamamlanarak ekonomiye kazandırılabilecek projelere, uygulanmasında önemli fiziki gerçekleşme sağlanmış öncelikli projelere ve afetlerin önlenmesi ve afet hasarlarının telafisine yönelik projelere ağırlık verileceğini bildirdi.