|
|
Oruç tutmaması gerekenler
* Hamile veya emziren anneler,
* Gelişme çağındaki çocuklar,
* Çok yaşlı kişiler,
* Uzun seyahat yapacak olanlar,
* Diabet hastalığı ve hipoglisemisi olan kişiler,
* Hipertansiyon, ağır kalp ve damar hastaları,
* Mide ve sindirim problemlerini şiddetli yaşayanlar,
* Belirgin sıvı-elektrolit kaybı yapan hastalıklar; ishal ve iltihabi kolit gibi.
* Akut mide ülseri ve safra kesesi iltihabı olanlar,
* Karaciğer yetmezliği çekenler,
* Ağır enfeksiyon geçirenler,
* Son dönem ya da diyalize giren böbrek hastaları,
* Psikolojik durumu bozuk ve akli dengesi yerinde olmayanlar,
* Düzenli aralıklarla ilaç kullanılması zorunlu olan hastalığı olanlar.
Oruç tutanlar için önerileriniz nedir? Kesinlikle kronik bir hastalığınız veya sakıncalı bir durumunuz varsa, mutlaka ilgili bir uzman görüşü alın. Düzenli aralıklarla aldığınız ilaçların saatlerini, doktorunuza danışmadan ayarlamayın. Ramazan ayında ve bayramda sağlıklı ve dengeli beslenmeye devam edin. Mutlaka iftardan sahura kadar ara ve ana öğünler yapın. Yemeklerle birlikte ve aralarda mutlaka 2-3 litre su için. İftarda hızlı, çok miktarda ve çok çeşitli yemek yemeyin. İftarda sebze ve pişmiş gıdalara ağırlık verin. Meyve, tatlı ve içecekleri mümkünse ana öğünden sonra ayrı ara öğünlerde tercih edin. İftardan belirli süre sonra yürüyüşlerle hazmı kolaylaştırmaya çalışın. Egzersiz aynı zamanda vücudunuza belirgin rahatlama sağlar. Tatlı olarak genelde az yağlı sütlü tatlılar veya taze meyve ve kuru kabuklu gıdaları tercih edin. Uykunuza yeterli süre ayırın. Kesinlikle sahura kalkın. Sahurda ağır yiyeceklerden kesinlikle kaçının, hafif kahvaltılık gıdaları tercih edin ve su içmeyi unutmayın.
|