|
|
|
|
|
|
Ramazanda sağlıklı olmak elinizde!
Ramazanın ilk günlerinde sindirim ve hazım problemlerine bağlı çeşitli şikayetler olabilir. Kronik sigara içenlerde daha fazla sinirlilik gözlenebilir. Kafeine bağlı başağrısı yaşamamak için de sahurda koyu bir kahve içilebilir. Tatlı ve meyveleri iftardan belirli bir süre sonra almalı ve bol bol su içmelisiniz
Çamlıca Medikana Hastanesi Gastroentoloji Uzmanı Dr. Hakan Güveli sağlıklı ramazanla ilgili soruları yanıtladı.
Ramazan ayında sağlıklı bireylerlerde de tıbbi problemler olabilir mi? Ramazanda kronik bir hastalığı veya şikayeti olmayan sağlıklı bireyler de bazı konulara dikkat etmelidir. Özellikle bedensel ağır işlerde çalışanlar ya da iş stresi belirgin olanlar, bazı basit önlemler almalıdır. Genel anlamda uzun süren açlık veya iftarda ağır yemeklerin tercihi (fazla miktarda, çok çeşitli veya yağlı-kızartılmış-kolesterolü zengin) özellikle ilk günlerde sindirim sisteminde asit salınımının artmasına bağlı, midenin elektromotor aktivitesinde değişikliklerin gözlenmesi ve sindirim-hazım problemlerine bağlı çeşitli şikayetler olabilir.
YETERLİ SIVIYI ALIN Oruç tutarken ne gibi önlemler almalı ya da nelere dikkat etmeli? Herşeyden önce sağlıklı beslenmeye ramazan ayında da mutlaka devam edilmelidir. 'Bu ne demek?' derseniz; iftar sofrasında ağır yemeklerden ve çok çeşitli yemekten kaçınmalı, tatlı ve meyveleri iftardan belirli bir süre sonra almalı ve yeterli miktarda su içmeliyiz. Sıvı tüketimine akşam boyunca devam etmeli, uyku öncesi tekrar ağır bir öğünden kaçınmalı ve sahur vaktinde de hafif beslenmeli, yine yeterli sıvıyı almalıyız. Yavaş ve iyi çiğneyerek yemeli ve iftarda tam tokluk hissi olmadan sofradan kalkmalıdır. Mümkünse belirli bir süre sonra 20-30 dakika kısa bir yürüyüş yapılabilir ve kan şekerinin uzun süren açlık sonrası birden yükselip, sonra da fazla düşmesi engellenir.
KEPEKLİ GIDALAR YİYİN Oruç tutacak olanlar, iftar ve sahur sofralarında ne tür yiyeceklere yer vermeli? Meyve ve sebze tüketmek, günde en az 2 - 3 litre su içmek, kepekli, yulaflı tahıl ürünleri ve lifli gıdaların tercih edilmesi önemlidir. Genel olarak ramazan ayında tok tutucu, az kolesterol içerikli, glisemik indeksi, liften zengin, az yağlı gıdalar tercih edilmelidir. Zeytinyağlı veya etli pişmiş sebze yemekleri, sebze veya kurubaklagil çorbaları, bulgur veya kepekli pirinçten yapılmış pilav, kepekli makarna, fırınlanmış- ızgara veya buğulama balık, yağsız kırmızı et, derisiz tavuk veya balık eti, kabuklu meyveler ve zeytinyağıyla hazırlanmış salatalar, tatlı olarak da vitamin ve mineral destekli, tahıl gevreği veya sütlü ve meyveli tatlılardan küçük parçalar, taze meyveler tercih edilmesi gereken besinler olmalıdır.
Çıkacak sorunlarla nasıl baş ederiz? Kalp damar hastalıkları tetiklenebilir. Kişide tansiyon yüksekliği, göğüs ağrısı, terleme, bulantı ve kusma olabilir. Ramazanda kanda ürik asit düzeylerinde artışlar ve buna bağlı böbrek problemlerinde artışlar olabilir. Yeterli sıvı alınmalı ve kan kontrolü yapılmalıdır. Ağır bir iftar yemeği ve sonrasında 20 rekatlık teravih namazı kılanlarda acil servis başvuruları, dengeli beslenenlere göre fazla bulunmuştur. Kafeine alışık olanlar, yani günlük kahve ve çay gibi içecekleri çok tüketenlerde birden kafeinin çekilmesine bağlı baş ağrıları olabilir. Bu durumda sahurda hemen yemeğin üstüne koyu bir kahve içilebilir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|