ASO Başkanı Çağlayan, kriz geçene kadar "Kuş Gribi Yaklaşımı uygulanmasını önerdi: "Sigorta ve vergi dondurulsun" yükümlülükleri.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, kuş gribi nedeniyle büyük darbe alan beyaz et sektörünün, bu krizin etkileri azalana kadar vergi ve sigorta primlerinden muaf olmasını önerdi. Çağlayan, sektörün hiçbir sorumluluğu yokken böyle bir sorunla baş edemeyip küçülme tehlikesine karşın, "Hükümet sigorta ve vergi yükümlülüklerini belli bir süre dondursun." önerisinde bulundu. Çağlayan "Tıpkı İstanbul Yaklaşımı uygulamasında olduğu gibi, örneğin bir 'Kuş Gribi Yaklaşımı' ortaya konamaz mı?" diye konuştu. Bu krizin, sektörün bir hatasından kaynaklanmadığını hatırlatan Çağlayan, "3 milyar dolarlık bir sektör. Bu sorun bitince tavuk fiyatları fırlar. Bankalar ve devlet unutmasın ki bu sektör her zaman var olacak. Böyle bir günde onları yalnız bırakmak olmaz. Hükümet, sigorta ve vergi yükümlülüklerini belli bir süre dondursun" diye konuştu. Çağlayan, halen satışlar düştüğü için sektör ellerindeki tavukları şoklayıp şoklayıp soğuk hava depolarına doldurulduğunun altını çizerek, "Ancak, bu sürede onların vergi ve sigorta borçları şoklanmıyor" diye konuştu. Çağlayan, bankaların da bu sektöre yardımcı olması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca tavukçuluk sektörüne mal alıp veren tedarikçilerin de dikkatli davranarak yapıcı davranması gerektiğini savundu.
2 MİLYON KİŞİ GEÇİNİYOR Türkiye'de günde yaklaşık 2 milyon adet tavuk kesiliyor. Sektörde çalışan sayısı yaklaşık 20 bin. Bunun yanında nakliyeci ve yem üreticileri var. Bunlar da eklendiğinde iki milyon kişi bu işten ekmek yiyor. 50'ye yakın üretici firmanın ilk 20'si toplam üretimin yüzde 90'ını karşılıyor.