'Forbes Türkiye' için gelen Steve Forbes'tan SABAH'a özel: Doğru ekonomik politikaları uygularsanız 10-12 yıl içinde AB tarafından şiddetle istenen bir ülke olursunuz...
IMF politikalarını gözardı edin
Milyarderlerin servet sıralamasını yayınlayan ünlü Forbes dergisinin sahibi Steve Forbes güçlü bir para birimi ve düşük vergi oranıyla Türkiye'nin de zengin ülkeler arasına katılabileceğini kaydetti.
Ünlü Forbes Dergisi'nin sahibi ve baş editörü Steve Forbes, IMF'yi hastasına zarar veren bir doktora benzetti. Forbes, "Türkiye için en doğru şey IMF politikalarını gözardı etmek" diye konuştu. Dünyanın zengin işadamlarının servet sıralamasını açıklayan, Forbes'a bugünkü modern görünümünü kazandıran ve iki kez ABD Başkanlığı için aday adayı olan işadamı, Forbes Türkiye'nin tanıtım gecesi için İstanbul'a geldi. Forbes, bir ülkeyi kalkındırmanın en kolay yolundan, AB üyeliğine, hatta kendi servetine kadar birçok konuyu SABAH'a değerlendirdi:
* Türkiye farklı dilde Forbes'in yayınlandığı sekizinci ülke. Türkiye ekonomisinin inanılmaz bir potansiyeli var. Dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında. Çok stratejik bir noktada. Bir sonraki nesil Avrupa Birliği üyesi olacak. Hem Avrupa hem de orta doğu'ya köprü olacak. Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayacak. Ekonomisi bu kadar hızlı büyüyen ülkede hızla yükselen bir girişimci kesimi var. Girişimciler ekonomik anlamda daha kaliteli bilgiye ihtiyaç duyuyor. Biz bunu sağlamak için geldik.
* Türkiye'nin ekonomik büyümesi siyaseti de olumlu etkileyecektir. Türkiye doğru ekonomik politikaları uygularsa 10-12 yıl sonra AB tarafından şiddetle istenen ülke olacak. Kapıyı çalan Türkiye değil AB olacak. Doğru politikalardan kastım düşük vergi oranları, güçlü para birimi, mülkiyet hakları ve sermaye transferi önündeki engellerin kaldırılması.
* 2000'li yıllardan önce Türkiye özellikle para politikasında doğru uygulamalar yapmadı. 1960'larda Türkiye'ye geldiğimdeki dolar kuru ile bugün arasında dağlar kadar fark var. Bu yanlış politikalarda IMF'ninde katkısı büyük. Türkiye'nin yapacağı en doğru şey IMF politikalarını gözardı etmek olacak. IMF hastalarına zarar veren bir doktor gibi.
AB DİPLOMATLARI YARIM BEYİNLİ
* Kalkınmak ve zengin bir ülke olmak sandığınız kadar zor değil. Artık Türkiye Avrupa Birliği ile müzakereler başladı. AB'de 25 ülke var. Ancak bunlar arasında size model olabilecek ülkeler İrlanda, Baltık cumhuriyetleri ve Slovakya. O ülkelerde yapılanları Türkiye'nin yapmaması için hiçbir neden yok. Türkiye'nin düşük bir enflasyon oranıyla yılda yüzde 5-6 büyümesi rüya değil, kolayca yapılabilecek bir şey. Bu ülkeler şimdi büyümenin keyfini sürüyorlar. Türkiye de doğru politikalarla büyüdüğü zaman IMF'ye ihtiyacı olmayacak.
* Daha fazla vergi toplamak istiyorsanız vergiler daha düşük oranlı olmalı. Rusya vergileri düşürüp tek orana indirdi. Şimdi 4 yıl öncesinin 2 katı vergi topluyor. Türkiye'de kayıtdışı oranı yüksek biliyorum. Ama vergi tahsilatı düşecek diye korkmamak lazım. Bu "hasta olan birinin ilaç almaktan korkması" gibi bir şey. Bunu başarmak için petrol gibi doğal kaynağa da ihtiyaç yok. Bakın Dubai'ye. Petrol olmadan beyinlerini kullanarak ne gerçekleştirdiklerini görün. Slovakya'nın da petrolü yok.
* AB, Türkiye'nin tam olarak potansiyelini göremiyor. Geçen sene bir yazımda 'AB diplomatlarının yarım beyni olsa Türkiye'nin üyeliğini hızlandırır' demiştim. Müzakereler başladı. Bence hala tam beyne sahip değiller, belki yüzde 60. Özellikle Paris'tekiler. Bu konuda tam ve çalışır kafa sadece İngiltere'de var.