kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk mutfağının misyonerleri Anadolu'da
Türk mutfağının misyonerleri Anadolu'da
Gaziantep'e özel pilav tarifi

Türk mutfağının misyonerleri Anadolu'da


Bir an önce mutfak misyonerlerimizin Anadolu'nun dört bir köşesinden kağıda düşecekleri reçeteleri elimize almalıyız. Yaşlanan nineler, teyzelerle kaybolup gitmeden.

Geçen hafta yazdığımız "Türk Mutfağı Sorunu" yazısı muhtelif ama yoğun tepki aldı. Bu da çok sevindirici. Çünkü bu denli hayati bir sahada at koşturmak sadece bir elit işi değil. Hatta tam tersine bu kulvarın soruları da cevapları da Anadolu'nun ücra köşelerinde oluşmalı. İşte o gün, ancak öyle bir halde daha hızlı ilerler, mesafe alır olacağız. Bakın ilk adım şu olmalı. Şu sürekli sözünü ettiğimiz, hani hamasi bir eda ile Fransız ve Çin mutfakları ile ilk üç kürsüsünden eksik etmediğimiz mutfağımızın bir dökümü var mı? Yani şundan söz ediyoruz: Mutfak kültürümüzün etrafındaki folklorun kayda geçmiş hali var mıdır? Hayır. Neden? Çünkü biz Türkler yazmayı sevmez idik. Bu bugün de çok değişmiş değildir.

SÜRPRİZ LEZZETLER
Oysa eski zaman deyişi ile "men hafeze merre, men keteve ker're" yani ezberleyen gider, yok olur, yazanın yazdığı okunur. İşte bu fasıldan Türk Mutfağı hakkında da çok az şey yazılmıştır. Bugün toplum ve ortamın artık bu konulara daha açık olduğu günler yaşıyoruz. Tüm ümidimiz bazı fedakar kalem sahiplerinin Anadolu başta olmak üzere bölge mutfaklarını tespit edip kağıda dökmeleridir. Ve büyük bir memnuniyetle söylemeliyiz ki, Anadolu'nun dört bucağından farklı şehirlerden her gün yeni bir sürpriz çıkmakta... Bunlardan bir tanesi de yazma konusunda son yıllardaki en çalışkan isimlerden Deniz Gürsoy'un son kitabı: "Kuzeyden güneye, doğudan batıya yöresel mutfağımız." Bu tarifler bizi Anadolu'da sürprizlerle dolu, heyecan verici bir lezzet sayahatine çıkarıyor. Kitap çorbalarla başlıyor. Sonraki fasıl salatalar, turşular ve mezeler. Ardından yumurta yemekleri, sonra deniz ürünleri, balıklar ve et yemekleri, sakatatlar, köfteler, kümes ve av hayvanları, sebze yemekleri, pilavlar, hamur işleri, ekmekler, ve nihayet hoşaflar, şerbetler, reçeller ve tatlılar var. Kitabın en sonunda ölçüler sözlük ve kaynakça yer almakta. Deniz Gürsoy, kitabın önsözünde büyük bir açıkyüreklilikle ne ile karşı karşıya olduğunu, neyi hedeflediğini de anlatıyor: "Bu derlemeyi oluştururken dört konuda çok zorlandım:

* Yemeklerin çeşitlerine göre ayrılması,

* Bazı yemeklerin çok ufak değişikliklere ve benzer ya da değişik bir adla o aynı yöredeki başka illerde yapılıyor olması sonucunda bir ile maledilmesi yoluyla haksızlık yapılması riski,

* Bir yörede belli bir adla bilinen bir yemeğin başka bir yörede aynı tarifle yapılmasına rağmen başka bir adı olması,

* Ölçülerin standartlaştırılması. Bakın şu samimi itiraf anlattıklarımızın teyidi gibi. Bir an önce mutfak misyonerlerimizin Anadolu'nun dört bir köşesinden kağıda düşecekleri reçeteleri elimize almalıyız. Yaşlanan nineler, teyzelerle kaybolup gitmeden. Sonra yapılması gereken şu: Bunları yeniden, bugünün araç gereci ve çağdaş malzemeleri ile yeniden tariflemek. Türk Mutfağının büyük dönüşümü böyle yola koyulacak!
DİĞER GURME HABERLERİ
 Öküzgözü üzümü bir Urartu mirası
 Yemeklerine de herkes hayrandı
 Gaziantep yerel mutfakların başkenti
 Susamlı, çörekotlu sıcacık pideler
 Usta getir bir Lehmecun Halep işi olsun
 Avrupa Birliği'ni bölen peynir
 Palamut podyumu lüfere bırakıyor
 Oburluk ile gurmelik arasındaki ince çizgi
 İşin sırrı baharatta
 Kutsal emanete sahip çıkalım
 Yerli domatesin lezzeti başka
 Köylü peynirini pazarda satamayacak
 Tatlı olarak suşi alır mıydınız?
 Lüks içki imparatorluğu Lüks içki imparatorluğu
 Bir de 'Türk mutfağı sorunumuz' var
 Pirinç, yosun ve çiğ balık
 Hamsiyle en iyi rakı gider
 Yeni üreticiler rakıda standardı değiştirdi
 Tatlı rakıyı kadınlar beğeniyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Üzerine denizaltı kokusu sinen yaşamlar
Üzerine denizaltı kokusu sinen yaşamlar
Gölcük Donanma Komutanlığı'nın 12 denizaltısından biri olan Sakarya...
Atlara şiir okuyan şeyh
Atlara şiir okuyan şeyh
"Daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü"... Şeyh Muhammed Bin Raşid El-...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.