Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlamasıyla birlikte yeni hedefin Maastricht kriterleri olduğunu söyledi. Erdoğan, AB perspektifinin netleşmesi sayesinde Türkiye'de yabancı yatırımcı patlaması yaşanacağını iddia etti.
Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakerelere başlaması yönünde alınan tarihi kararı, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük ve beraberindeki heyete değerlendirdi. Avrupa Birliği'nin aldığı bu tarihi kararın, Türkiye ekonomisi açısından bir dönüm noktası olduğuna değinen Erdoğan, "Bu kararla birlikte, Türkiye'de yabancı sermaye patlaması yaşanacak. Türk ekonomisi, bu dalgayı arkasına alarak adeta şaha kalkacak. Müzakere sürecinde Maastricht kriterlerini de yerine getirme konusunda eksikliklerimizi gidereceğiz" iddiasında bulundu. İSO üyeleri de AB'nin aldığı tarihi karar ve hükümetin yürüttüğü başarılı politikalar nedeniyle Başbakan Erdoğan'ı tebrik etti.
'AKTİF GÖREV İSTİYORUZ' İSO Yönetim Kurulu üyeleri, AB ile yürütülecek müzakerelerde Türk sanayisinin AB mevzuatına uyum sağlamasının önemine işaret ederek, bu konuda aktif görev beklediklerini Başbakan Erdoğan'a iletti. İSO üyeleri, sanayi ile ilgili tüm kuruluşlarla etkin bir diyalog ve işbirliği sağlamak için görev üstlenmeye hazır olduklarını dile getirdi. Daha önce de TOBB ve TÜSİAD, Başbakan Erdoğan ile görüşerek, müzakerelerde sivil toplum kuruluşları ile hükümet arasındaki koordinasyonu sağlama görevini üstlenmek istediklerini belirtmişlerdi. Başbakan Erdoğan'ın sözünü ettiği Maastrich kriterleri şunlardan oluşuyor:
*AB'de en iyi performansa sahip üç ülkenin yıllık enflasyon oranları ortalaması ile bir üye ülkenin enflasyonu arasındaki fark 1.5 puanı geçemez.
*Üye devletlerin kamu açıklarının GSYİH'ya oranı yüzde 3'ü geçemez.
*Üye devletlerin kamu borçlarının GSYİH'ya oranı yüzde 60'ı geçemez.