Sosyal güvenlik reformu yeni odak noktası olmaya aday
Yatırım araçlarının geçen ay ve 9 aylık bilançosu yanda. Aslında tablo son 4.5 yılın bir devamı niteliğinde. Faiz, hisse senedi ve bu iki enstrümana dayalı yatırım fonları ile Hazine kağıtları kazandırmaya devam ediyor. Yabancı paraya yatırım ise 2001 öncesinde görülmedik düzeyde kaybettiriyor.
Yeni dönemin özellikleri AB ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasıyla artık Türkiye'nin önünde yeni bir dönem var. Bu dönemin yatırım araçları üzerinde bazı etkileri görülebilir.
* Artık piyasalardaki oynaklık geçmişe göre daha azalacak. Buyük volatilitelerin yerini daha küçükleri alacak. Ülke ekonomisi ve siyasetinin istikrar kazanmasında olduğu gibi, mali piyasaları da istikrar kazanabilecek. Derinleşme sağlayabilecek. * Yabancı sermaye girişinin artması beklenmeli. Piyasalarda derinleşmeyi ve büyümeyi sağlayacak ayaklardan biri de bu. * Daha az ama daha istikrarlı getiri isteyen, daha uzun vadeli ve spekülasyondan uzak duran fonların girişi söz konusu olabilecek. Tıpkı 17 Aralık sonrası Türkiye'ye yeni yabancı fonların girişinde olduğu gibi, müzakere sürecinde gelecek fonlar, kârını realize edenlerin etkisini töprüleyebilir. * Türkiye, yüksek cari açığı ve AB beklentisinin bitmiş olmasını özelleştirme hamlesi ve yabancı sermaye girişleri ile şimdiye kadar başarıyla dengeledi. Müzakerelerin başlamasıyla diğer piyasalarda yaşanan kâr realizasyonları bizde de olabilir. Nitekim borsada dünkü satışlar bunun bir parçası olarak değerlendirilebilir. Hükümetin ekim ayı içinde IMF ile programı toparlama konusunda ortaya koyacağı performans bu dengelemede etkin rol oynayabilir. * Bu noktada en önemli sorun sosyal güvenlik reformunun yapılması. Türkiye'nin sosyal güvenlik kuruluşlarının açıklarını finanse etmek için bu yıl ayırdığı kaynak yaklaşık 17 milyar dolar. GSMH'nın yaklaşık yüzde 4.5'i düzeyinde. Bugün 17 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığı için sevinenlerin, gelecek yıl bu 17 milyar dolarlık açık karşısında ne yapacakları belirsiz. Dolayısıyla AB ile müzakere sürecinin başlaması nedeniyle yaşanan rahatlamanın piyasalarda sürebilmesi için, ekonominin en büyük kara deliğinin kapatılması şart. Ekonominin ve piyasaların yeni odak noktası sosyal güvenlik reformu olmaya aday.
Sonuç "Dağların ötesi, başka dağlardır" Haiti Atasözü
|