|
|
|
|
|
|
Ek gıdalar 6. aydan sonra
Ek gıdalara ne zaman başlamak gerekiyor? aydan sonra başlıyoruz. Bunlara başlamak için bebeğin bir takım fonksiyonlarını yerine getiremiyor olması gerekmektedir. Bebek 6. aydan sonra oturur, böbrek fonksiyonları gelişir, mide kapasitesi artar, emilim ve sindirim fonksiyonları tamamlanır.
Ek gıdalara geçerken nelere dikkat etmek gerekir? Tuz ve şekerden süt çocukluğu döneminde kaçınmak gerekir. Ek gıdalara başladıktan sonra bebeğe su vermek gerekmektedir. Pişirilme ve saklanma koşulları özelliklerini bozar. Mutlaka taze hazırlanmalıdır.
Altı aydan sonra ne gibi ek gıdalara başlamalı? 9 ay arasında anne sütüne ilaveten sebze püresi, et, tavuk, peynir, yumurta sarısı verilebilir. Allerjik eğilimleri olan çocuklarda kuzu ve hindi eti verilebilir. Sebze meyvalar demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum içerirler: posa dolayısı ile barsakların hareketini arttırır, kabızlığı önlerler ve sindirim sisteminin motilitesini arttırırlar. Folat karoten ve C vitamininden zengindirler. Antioksidan özellikleri varrdır. 9 aydan sonra baklagiller, ev yemekleri, meyve (küçük parçalar), yoğurt, peynir, yumurta sarısı verilir. Yumurtanın protein değeri çok yüksektir ve ekonomik olarak da kolay alınabilecek bir besindir. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta da meyve sularıdır. Meyve suları sorbitol içerdikleri için ishale neden olmaktadır. Miktarları çok sınırlı tutulmalıdır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|