* Peki Avea pazarda nereye kendini konumlandırıyor? Ulaşmak istediği hedef ne? Bugün teknik anlamda çalışmalarımızın yüzde 90'ını tamamladık. Önümüzdeki yıl kapsamadığımız yer kalmayacak. Türkiye'denüfusu on binin üzerinde olan her yerde varız. Şu anda çalışan 7 bine yakın istasyon var. Yeni teknoloji olduğumuz için on bir yıl önce başlayanlara göre avantajlıyız. Ama tabii rekabeti olumsuz etkileyen şeyler var. Dünyanın her yerinde telefon numarası sizindir. Siz kendi numaranızı alıp, operatör değiştirebilirsiniz. Ama Türkiye'de mümkün değil.
* Bütün dünya bunu yapıyorsa, Türkiye neden yapamıyor? Neden GSM numaramızı değiştirmeden farklı şirketten servis alamıyoruz? Telekomünikasyon Kurumu bir çalışma yapıyor. Ben bu sorunun hemen çözülmesi gerektiği görüşündeyim. Rekabet şartları eşit olmalı. Siz gerektiğinde şayet numaranız 532'yle başlıyorsa bu numarayı alıp, size daha fazla avantaj sunan Avea'ya ya da bir başkasına geçebilmelisiniz. Aldığınız hizmet sonuçta. Her yerden bunu alabilmelisiniz.
* Aylardır bunu dile getiriyorsunuz ama hemen sonuç almak mümkün değil galiba ... Niye biliyor musunuz? Türkiye'de ne yazık ki bilinçli tüketici yok. Hakkını aramıyor. Tüketici istese piyasayı yönetebilir ama ne yazık ki öyle bir tüketici yok. Bugün tüketici bir ay telefonları kullanmıyorum dese, hepimiz perişan oluruz. Tüketici haklarını çok daha kolay arayabilir. Aslında sorun ne biliyor musunuz? Mevcut sistemden herkes faydalanıyor. Büyükler büyümeye devam ediyor, küçükler de mevcut sistemin zorlukları içinde büyümekte zorlanmıyorlar. Hikayenin özü bu.
CANIMIZI ACITIYOR! Aslında bu iş olduğu zaman, yani dileyen numarasını alıp, kendisine en iyi servisi verene gittiği vakit, bir şirketi iyi yönetip yönetmemek, müşterileri elde tutup tutamamak da ortaya çıkacak. Yani iyi yöneticiyle, başarısız yöneticiler netleşecek. Kim bilir belki bu da aslında istenmiyordur... Çünkü Türkiye'de gerçek ticaret yapılmıyor. Ürün çıkarılıp, satılıyor. Canınız isterse. Adam diyor ki fiyat bu. Önümüzdeki on yıl içinde Türkiye'de her şey değişecek. Herkes rekabeti, gerçek ticaret yapmayı, düşük kar marjlarıyla çalışmayı öğrenecek. Biz de ticaret yapılmadığı için yabancı geldiğinde de onu hemen boğuyoruz. Çünkü yabancının rekabet gücü çok yüksek. Mücadele edemeyince boğuyoruz onu.
* Peki ne olacak? Konsensus olması lazım. Ülkenin gelişmesine saygı duyuyorum ama anlatmaya çalıştığım ortalama konuşma süresi öylesine azalmış ki, biz artık yumurtadan vazgeçtik tavukları öldürüyoruz. İşin anası ölüyor. Fiyatlar öyle yüksek geliyor ki tüketici kendini otomatik olarak korumaya aldı. Biz ne oluyoruz o zaman? Refah toplumu olmaya bırakın, telekom sanayi de bile en önemli girdidir. İnsanlar konuşmadan iş yapabilir mi? Böyle bir iletişimi pahalı hale getirdiğiniz zaman yine uluslararası düzeydeki rekabet gücünüzü öldürüyorsunuz. Biliyor musunuz yaşadığımız tüm sorunlar, bizim canımızı acıtıyor. Biz tüm bunlardan dolayı ticari kabiliyetimizi ortaya koyamıyoruz.