|
|
|
|
|
|
Kışın kilo almamak için bol meyve yiyin
Kış yaklaştıkça, vücudumuz ısı değişikliğine uyabilmek için harcadığı enerjiyi düşürür. Bu da, kış aylarında kilo almanın nedenlerinden biridir. Besin gruplarının hepsini dengeli olarak tüketmek gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, her gün 30 dakika yürüyüş yapmayı da tavsiye ediyor
Diyetisyen Aylin Yılmaz sonbahar diyetiyle ilgili sorularımızı yanıtladı:
* Tüketilmesi gereken temel besinler neler? Herkes besin piramidini az çok duymuştur. Gün içinde, temel besin gruplarını düzenli olarak, doğru ölçülerde tüketmelisiniz. Bu gruplar: Süt-yoğurt ve türevleri, tahıllar ve türevleri (pirinç, ekmek, bulgur, makarna, bisküviler, simit) et-tavukbalık, sebze-meyve, yağlar (zeytin yağı, fındık yağı, mısırözü yağı, vb.), vitamin ve mineraller... Bunların hepsinin, özellikle sebze ve meyvelerin büyük önemi bulunuyor; çünkü bu sayede, vücudunuz için gerekli olan vitamin ve mineral alımının yanında, özellikle vücudun kullandığı ve ihtiyacı olan posayı (lifleri) da almış olursunuz. Vücudu bir matrix gibi düşünün; salisede çok fazla işlem yapıyor. Vücudumuzun, fonksiyonlarını gerçekleştirmek için vitaminleri ve mineralleri bir anahtar, bir şifre olarak kullanması gerekiyor.
VÜCUT DENGE KURAR * Fiziksel aktivite kilo vermede etkili mi? Unutmayın ki bizim doğal yapımızda hareket etmek var. Bunun tersini yaparsak fizyolojimize aykırı olur. Dolayısı ile, az da olsa her gün düzenli olarak hareket etmeliyiz. Kaslarımızı mutlu etmeliyiz. Kalbimizi çalıştırarak oksijeni tüm vücudumuza dengeli dağıtmalıyız. Günde en az 30 dakika tempolu yürüyüş yapabilir veya eve gittiğinizde dans edebilirsiniz.
* Kışa doğru metabolizma hızımız düşer mi? Nasıl ki birçok canlı kış mevsiminde aç kalmamak için besinleri daha şimdiden biriktirmeye ve saklamaya başlıyorsa, vücudumuz da mevsimsel değişikliği fark ettiği anda aldığı enerjinin bir kısmını stoklamaya ve daha az yakmaya başlar. Özellikle ısının düşmesi ile vücut arasında bir denge kurulması gerekiyor. Vücut, daima kendi optimum ısısını dengede tutabilmek için harcadığı enerjiyi de dengede ve kontrol altında tutmalı. Bu doğrultuda kendi ısısını korumak için harcadığı enerjiyi düşürerek, bazal metabolizma hızını yavaşlatır. Dolayısı ile tüketilen besinler enerji yoğunluklarına dikkat edilerek tüketilmeli. Yoğun alındığı zaman, fazla enerjiyi yakamayıp, bunları vücutta yağ olarak depolayacaktır. Kış aylarında çabuk kilo alınmasının sebeplerinden biri de budur.
* Kış meyvelerinin vücuda ne gibi etkisi var? Mevsimler değiştikçe meyvelerin içerikleri de giderek değişiyor. Kış aylarında, özellikle C vitamini gibi antioksidan vitaminleri bakımından yoğun, enerjisi yüksek meyveler ortaya çıkıyor. Doğadaki besinler de mevsime göre vücudumuzun en mükemmel halde çalışmasını ve korunmasını sağlıyor aslında.
* Bu dönemlerde enfeksiyon hastalıklarından korunmak için hangi besinleri tüketmeliyiz? Özellikle vücudumuzun savunma mekanizmasını, yani direncimizi yüksek tutacak ve bu dönemlerde artan soğuk algınlığına karşı bizi koruyabilecek, önlem almamızı sağlayacak olan vitamin ve mineraller; A, E ve C vitaminleri; selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerle birlikte, özellikle yağ asitlerinden Omega-3 içerikli olan balık, balık yağı, badem, ceviz ve Omega-9 olarak adlandırdığımız zeytin yağı ve fındık da bol bol tüketilmeli.
* Balık mevsimine yaklaştık. Hangi balıkları önerirsiniz? Hiç fark etmez. Önemli olan bu balıkların pişirme yöntemleridir. Buna dikkat ederek ve özellikle fırında, buğulama ya da ızgara yöntemleri ile sofralarda bulunabilirler.
|
|
|
|
|
|
|
|
|