|
|
|
|
|
|
Doğru yapılan spor astım tedavisine yardımcı olur
Alerjik çocukların en çok zorlandığı ortamlardan biri de okullar. Sınıfların temizliğinin iyi yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, doktor kontrolünde yapılan sporun ise astım tedavisine yardımcı olacağını söylüyor
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, okul ve astım konusundaki soruları yanıtladı:
Okuldaki allerjenler neler? Okul, çocukların zamanlarının önemli bir kısmını geçirdikleri ikinci bir evleri sayılabilir. Alerjik çocukların sağlıklı olabilmeleri okulda da bazı önlemlerin alınması, öğretmenlerin ve okul idarecilerinin ve yardımcı personelin bu konuda bilgilendirilmeleriyle mümkün. Okul ortamında bu tür duyarlılığı olan çocukların hastalıklarını alevlendirebilecek allerjenler, yiyecekler, virüsler gibi pek çok faktör var. Okullarda da evlerde bulunan akar, küf, hayvan ve polen allerjenlerine rastlanır.
'TAHTAYA UZAK OTURTUN' Akarlar için neler yapılabilir? Karanlık, iyi havalandırılmayan, rutubeti fazla olan ve zeminleri halı ile kaplı olan sınıflarda, akarlara ait çok miktarda allerjen bulunur. Çocukların sürekli hareket halinde oldukları, koşuşturdukları hesaba katılacak olursa, sınıfların havasında ne kadar çok akar allerjeni bulunabileceği daha iyi anlaşılır. Akar alerjisi olan çocuklar güneş gören, rutubeti az olan sınıflarda okumalı. Bodrum katındaki sınıflar alerjik ve astımlı çocuklar için son derece sakıncalı. Sınıflar her gün havalandırılmalı ve temizlenmeli. Sınıfların zeminlerinin parke, marley veya benzeri plastik maddelerle kaplanması daha uygun olur. Temizlik çocuklar sınıftan ayrıldıktan hemen sonra yapmak ve derslerden önce temizlikten kaçınmak gerekir. Çünkü temizlik işlemi sırasında havaya dağılan tozların birkaç saat havada kalabilmeleri mümkün. Halı ile kaplı sınıflar emiş gücü yüksek süpürgelerle temizlenmeli. Halıların akarları öldüren ilaçlarla temizlenmeleri de büyük yarar sağlar.
İrritan maddeler neler? Olumsuz etkilerini önlemek için neler yapılmalı? İrritan maddeler alerjik hastalıkların alevlenmesine yol açar. Özellikle de yoğun olarak solunduklarında, alerjik olsun veya olmasın tüm astımlıları etkileyebilirler. Tebeşir tozu, kokulu kalemler, keskin kokulu parfümler, deodorantlar, çeşitli kimyasal maddeler, temizlik maddeleri, böcek ilaçları, boya, vernik, cila kokuları ve yemek kokuları irritan maddelere örnek olarak gösterilir. Bu maddelerin olumsuz etkilerinden korunmak için; alerjik çocuk tahtaya, dolayısıyla da tebeşir tozuna uzak bir yere oturtulmalı. Öğretmenler ve öğrenciler, keskin kokulu parfüm kullanmaktan kaçınmalı. Hele, sıcak yaz günleri ter kokusuyla karışan ucuz parfümler sadece astımlılar için değil, herkes için zararlı. Kimya, resim gibi derslerde yararlanılan çeşitli kimyasal maddeler, duyarlı çocuklarda krize neden olabileceğinden, astımlıların bu ortamlarda bulunmamaları gerekebilir. Okullar böceklere karşı ilaçlandıktan sonra çok iyi temizlenmeli. Zemin, sıralar ve tuvaletlerin temizliği tatil günleri yapılmalı, keskin kokulu temizleyiciler kullanılmamalı. Okulun boya, badana,cila ve diğer tadilat işlemleri okul kapalı iken yapılmalı. Okul yemekhanesinin kokuları sınıfları etkilememeli.
KORUYUCU İLAÇLAR Astımlı çocukların beden eğitimi derslerine katılmalarında bir sakınca var mı? Doktorlar öğrencilere çeşitli nedenlerle rapor verirler. Gerçekten hasta oldukları için yatak istirahati raporu, lise son öğrencilerine mayıs ayında üniversite sınavlarına hazırlanabilmeleri için verilen yalancı hastalık raporu ve astımlılara beden eğitimi dersine giremez raporu gibi... Çocuklarına astım tanısı koyduğumuz anne ve babaların ilk arzuları 'beden eğitimi dersine giremez raporu' almak olur, çünkü onlara göre astım ve spor, ateş ve barut gibi bir araya gelmeleri mümkün olmayan iki kelime. Haksız da sayılmazlar. Birçok okulda beden eğitimi demek, çocukların soğukta, sıcakta ya da yağmurda kendi başlarına okulda patlak topu kovalamaları, bir duvardan ötekine koşuşturmaları demektir. Ancak işin bir de diğer tarafı var. 'Astım Spor ve Beden Eğitimi' bölümünde, astımlı dünya şampiyonlarını, olimpiyat birincilerini göreceksiniz. Bilinçli yapılan sporun astımlılar için zararlı değil, aksine tedavinin önemli bir parçası olduğunu göreceksiniz. Spor yapan astımlı çocukların tok karnına spor yapmamalarına, çok sıcak ve nemli ya da soğuk ve kirli havada spordan kaçınmalarına dikkat edilmeli. Spordan 15 dakika önce koruyucu ilaç alınmalı, spor ısınma hareketleri ile başlamalı, birden kesilmemeli, vücudun soğuması için egzersiz 10- 15 dakika içinde yavaş yavaş bitirilmeli, polenlere alerjisi olanlar, polen zamanı salon sporlarını tercih etmeli, spor sırasında öksürük, hırıltı, nefes darlığı şikayetleri başlayanlar derhal spora son vermeli ve nefes açıcı spreylerini kullanmalılar. Spor, mutlaka doktor kontrolü altında yapılmalı.
|
|
|
|
|
|
|
|
|