kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yağdaki büyük tehlike
Yağdaki büyük tehlike
Yağı vermek zorunlu
Resmi belgeleri yoktu
Meme Ve Kolon Kanseriyle İlişkili

Yağlar hastalık saçıyor

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın "Bitkisel Atık Yağların Kontrolü" yönetmeliğine uymayan pek çok lokanta ve otel aynı kızartma yağını defalarca kullanarak hastalıklara hatta ölüme davetiye çıkartıyor.


Yağdaki büyük tehlike

Lokantaların kullandıkları yağları atmayıp biyodizel yakıt üretimi için yetkili şirketlere vermesi gerekiyor. Ama iddialara göre bu yağlar yemeklerde defalarca kullanılırken ölüm saçıyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 19 Nisan 2005'ta çıkardığı "Bitkisel Atık Yağların Kontrolü" yönetmeliğine göre özellikle büyük lokantalar, yemek üretim şirketleri, oteller ve tatil köylerinde kullanılan yağların doğrudan atılarak çevreye zararlı olmasının önüne geçilmesi hedefleniyordu. Yönetmeliğin yayınlanmasıyla birlikte pek çok firma yağ toplama işine girdi. Toplanan yağların da özellikle biyodizel yakıt üretiminde kullanılması planlanmıştı. Yönetmeliğin yayınlanmasıyla birlikte bakanlıktan izin alıp yağ toplamak için harekete geçen şirketlerden birinin sahibi olan Mustafa Ezici ise ciddi iddialarda bulunuyor; "Yönetmeliğe göre firmaların kullanılmış yağları dökmediklerini ve birilerine verdiklerini kanıtlamaları gerekiyor. Öte yandan bizlere de belge karşılığı bu yağları toplama yetkisi verildi. Böyle bir sistem kuruldu. Ama işin içine girilince kurulan sistem işlemediği gibi kimsenin dikkatini çekmeyen büyük bir tehlikenin yaşandığı ortaya çıktı." Türkiye'de yılda toplanması gereken atık yağ miktarının 350 bin tonu bulması gerektiğini söyleyen Ezici şöyle devam ediyor: "Oysa toplanan yağ miktarı 50 bin tonu bile bulmuyor. Üstelik topladığımız yağlar çok kötü. Bizim biyodizel üretebilmemiz için yağın belli bir kalitede olmassı gerekiyor. Yani en fazla iki üç kere kullanılmış yağı kullanabiliyoruz. Ama yağ toplamaya başladığımızda gördük ki bize gelen yağlar en az 10-15 kere kullanılmış. Öyle ki artık yağın kendisi kansorejen madde üretir hale gelmiş. Yani sizin anlayacağınız halkımız pek çok yerde yediği kızartmalar, yemekler büyük oranda kanser tehlikesi var." Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileriyse bu konudaki kontrol yetkisinin belediyelere ait olduğunu belirtirken, atık yağların çevre ve insan sağlığına birçok zararı olduğunu belirtiyorlar. Yetkililer kısa sürede okside olabilen atık yağların kanserojen etkileri olduğuna dikkat çekiyor ve şunları söylüyorlar; "Bu yağlar ya sofralarımıza geliyor ya da kanalizasyonlara dökülüyor. Atık yağların kanalizasyonları daralmasına ve tıkanmasına neden oluyor. Bu nedenle belediyeler kanalizasyonlara her yıl milyonlarca dolar harcama yapmak durumunda kalıyor. Ayrıca atık su kirliliklerinin yüzde 25'ini bu yağlar oluşturuyor. Ekolojik dengeyi de bozuyor. Bu yüzden 'Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği"ni hazırladık'. Atık yağların tekrar tüketim zincirine döndüğünü fiili olarak tespit etmediklerini kaydeden yetkililer, "Ama bunların yapıldığını duyuyoruz ve maalesef bu mümkün. Hatta kanserojen etkileri bulunan bu atık yağları zeytinyağı olarak bile yiyebiliyorsunuz. Bu nedenle tüketiciler, markalı ürünleri tercih etmeli" diyorlar.

Pınar ŞENGÜL

DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Doktorlar tükendi
 Huzura bir şans verin
 Merhaba
 Üç milyar dolarlık mücevher İstanbul'da
 Akıllı kumaşlarla hayat çok rahat
 Yoksa hala indirim mi var?
 Sonbahar çok canlı geçecek
 Gen taramasıyla olası hastalıkların önüne geçin
 Erkek cinselliğini 70'inde de yaşayabilir, yeter ki istesin
 Basklılar yemeden günde kaç saat durabilir?
 Cep telefonu hadisesi
 Güneş çarpmasında çocuğu ılık duşa sokun, bol su içirin
 Sağlıklı ve doğal bronzlaşın
 'Sahte rüyalar'a son
 Sıcak yemek yemeyin, acıdan korkmayın, sütten vazgeçin
 Genç ve sağlıklı kalmanın anahtarı iyi bir cinsel yaşam
 'Döne Döne Van Gölü'nü gezin
 Gevşeyin, başağrınız geçsin
 Sert olmayan, yaysız yatakta uyumalısınız
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
12 yıl geçti, acım dinmedi
12 yıl geçti, acım dinmedi
Bugüne kadar yedi kitaba imza atan yazar Lütfiye Aydın (56),...
Ağaoğlu'nun son kahramanı Sultan
Ağaoğlu'nun son kahramanı Sultan
Biri sinemanın Sultan'ı, diğeri en iyi kadın yazarlardan biri... İlk...
Beş Türk kadın yelkencinin Atlantik yarışı
20Kasım'da dünyanın geçilmesi en zor okyanusu Atlantik'te...
Futbolun AB'si Şampiyonlar Ligi
Bir Fransız gazetecinin fikriyle doğan UEFA'nın dev...
Oburluk ile gurmelik arasındaki ince çizgi
Gurme olmak 'yakışıklı olmak' gibi öyle kolay bir şey değil. Önce Allah vergisi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.