Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, hükümetin öncelikli projelerinden olan elektrik iletim hatlarının ''yer altına indirilmesi'' gibi, yıllardır ihmal edilen bir projeyi başlattıklarını bildirdi.
Bakan Güler, ''böylece hem görüntü kirliliği ortadan kaldırılarak şehirlerde modernleşme sağlanacak hem de can güvenliği tehlikeleri ortadan kaldırılmış olacak'' dedi.
Bakan Güler, elektrik iletim hatlarının yer altına alınması kapsamında Ankara'da başlatılan çalışmaları yerinde inceledi, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Bakan
Güler, ilk olarak Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya'da iletim hatlarının yer altına indirilmesi projesine başladıklarını ve Türkiye'nin bir şantiye haline geldiğini bildirdi.
Güler, altyapı sorununu halletmiş bölgelerden işe başlamasının nedenini ise kazılarda ''belediyelerin hatlara zarar verme ihtimali'' olarak gösterdi.
Yetkililerin, belediyelerin bir yılda 260 yerde yaptığı kazılarla kablolara zarar verdiğini belirtmesi üzerine Bakan Güler, döşenen kabloların bin metresinin 1.2 milyon dolar olduğunu, bunların kaynağının da çok uzun zaman ve masraf gerektirdiğini anlattı.
Türkiye'de 50 bin kilometre iletim hattı, 800 bin kilometre de dağıtım hattı bulunduğunu kaydeden Bakan Güler, bu hatların yer altına indirilmesi için Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'nin yılda 300 trilyon liramlık yatırım yaptığını, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'ye de bu projeler için ilaveten 300 trilyon liralık ek kaynak verildiğini bildirdi.
Projelerde Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası kaynaklarının yanı sıra bu yıl ilk kez firma tarafından proje finansman kredisi sağlanması yönteminin de kullanılmaya başlandığını ifade eden Bakan Güler, bugün incelemelerde bulunduğu Mamak-Balgat hattının 43.8 kilometre uzunluğunda olduğunu ve üçlü kablo döşenen hattın Aralık ayında tamamlanacağını söyledi.
Toplam uzunluğu 5 kilometre olan Mamak-Hasköy ile 8 kilometrelik Hasköy-Akköprü hatlarının da 2006'da tamamlanacağını belirten Bakan Güler, 30 trilyon liraya malolacak projeyle iletim hatları kayıplarının da azaltılarak maliyet avantajı sağlanacağını kaydetti.
TEMEL-PİYANO BENZETMESİ
Bazı yerlerde mevcut iletim hatlarının altına getirilip fabrika, bina inşaa edildiğine işaret eden Güler, şimdi kendilerine ''bu hatları başka yerlere taşır mısınız'' dendiğini söyledi.
Bakan Güler, bu durumu espirili şekilde açıklarken, ''meşhur bir fıkra vardır, Temel piyanist olmuş sandalyeyi piyanoya yaklaştırmak yerine, her seferinde zorlanarak piyanoyu kendine çekiyormuş. Onun gibi, bu vatandaşlar da bizim piyanoyu çekmemizi istiyorlar'' diye konuştu.