|
|
Doşa
Pirinç ve mercimeği iki ayrı kapta ve bol soğuk suda bir gece bekletin. Ertesi gün yıkayıp süzün. Pirinç, mercimek ve 1/4 su bardağı suyu mikser ile püre haline getirin. Şeker ve tuzu katıp, harmanlayın. Kabın üzerini örtüp sıcak bir yerde 1-2 saat bekletin. Bu süre sonunda elde edilen karışım koyu ise, yarım su bardağı su katıp, yumurta kabartır gibi çırparak karışıma yedirin. Kalın dipli 15 cm. çapında tavayı yağlayıp, iyice kızdırın, karışımdan 2 çorba kaşığı akıtın. Tavayı hızlı sallayarak karışımın tavanın her tarafına yayılmasını sağlayın. İlk yüzeyi kızarınca alt üst edin ve öteki tarafı da pembeleşinceye kadar kızartın. Doşalar pişince tavadan alıp, içine koyacağınız harcı hazırlayana kadar sıcak bir yerde bekletin. İç malzemesi: Patatesleri haşlayıp, ezerek püre haline getirin. Hindistancevizi, acı toz biber ve zencefili birkaç damla suyla karıştırıp, havanda ezerek macun halinde bir baharat karışımı elde edin. Hardal ve kimyon tanelerini tereyağında hafifçe kavurup, elde edilen macunumsu baharat karışımını ve zerdeçalı ilave edin. Karışımı birkaç saniye hafifçe kavurduktan sonra patates püresini katın ve 5 dakika süreyle iyice karıştırın ve soğumaya bırakın. Her bir doşanın üzerine karışımdan sürüp, ikiye katlayın. Tavaya bir parça tereyağı koyup, eritin. Her doşayı bu yağda ısıtarak sıcak veya arzu ederseniz yoğurt ile birlikte servis yapın.
(8 kişilik) * 1/5 su bardağı pirinç * 2/3 su bardağı kırmızı mercimek * 1/2 tatlı kaşığı tozşeker * 1 tatlı kaşığı tuz İç malzemesi: * 4 adet orta boy patates * 1 çorba kaşığı hindistancevizi * 1 çorba kaşığı toz zencefil * 1 tatlı kaşığı tane hardal * 1 tatlı kaşığı tane kimyon * 2 çorba kaşığı tereyağı * 1/2 tatlı kaşığı toz zerdeçal * 1/4 tatlı kaşığı acı toz kırmızıbiber * Tuz
|