TÜRSAB Başkanı Ulusoy, turizm yatırımcılarını ve otelcilerini kendi yasaları altında birleşmeye çağırdı. Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oktay Varlıer, "Aynı çatıda birleşme mümkün değil" dedi.
Konseye evet çatıya hayır! TYD Başkanı Oktay Varlıer, Ulusoy'un bir çatı altında birleşme teklifiyle ilgili olarak, "Türkiye'de 35-40 milyar dolarlık yatırıma imza atan otelciler ve yatırımcılar bir birlik oluşturmayı yıllardır istiyorlar. Bu Erkan Mumcu'nun bakanlığı döneminde gündeme geldi. Mumcu'nun istifasının ardındaki nedenlerden biri de budur. Ulusoy'un dediği gibi onların yasasında birkaç maddenin değiştirilmesi ile bu iş olmaz. Ama tüm sorunların tartışılacağı ortak bir konseye tabi ki varız"
Padişahlık istemiyoruz! TURİZMDE bir çatı altında toplanmayı daha önce de teklif ettiklerini dile getiren TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "Biz ekmek kavgasındayız. Gelin beraber olalım. 21 ilde teşkilatımız var. Ama onlar padişahlık yapmak istiyor. 2020'de 50 milyon turist, 35-50 milyar dolarlık bir turizm gelirinden söz ediliyor. Bunun için hazır olmalıyız. Biz 4 bin 500 kişiyiz, onlar 200 kişi. Gözümüz koltukta değil, koltuğu da onlara bırakırız. Hepimizin amacı Türkiye'ye turist getirmek değil mi? O zaman sandalyelerimiz niye ayrı?" dedi.
Önümüzdeki yıl 27 milyon turist ve 21 milyar dolarlık turizm geliri hedefleyen turizm sektöründe çatı kavgası patlak verdi. Turizmde ortak bir politika belirlenmesi için sektörün bir çatı altında toplanması gerektiğini söyleyen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, "Benim 1618 sayılı seyahat acentaları kanunum var. Gelsinler aynı çatı altında toplanalım. Başkanlık istemiyoruz. İstiyorlarsa adımız Türkiye Otelciler, Yatırımcılar ve Seyahat Acentaları Birliği olsun" çağrısında bulundu. Ulusoy'un bu çağrısıyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Oktay Varlıer ise böyle bir birleşmenin mümkün olamayacağını söyledi. Ortak çatıyla ilgili olarak Varlıer, "Öncelikle zaten TÜRSAB ile anlaşamadığımız noktalar var. Seyahat acantelarının haklarını yükümlülüklerini düzenleyen bir yasaya bir iki madde koyarak ortak çatı oluşturulamaz. Ancak ortak bir konsey kurulup sektörün temsilcileri ile sorunları konuşmaya hazırız" değerlendirmesinde bulundu. Varlıer'in de işaret ettiği gibi yatırımcılar ve otelciler ile seyahat acentaları bazı noktalarda çelişiyor. Örneğin yatırımcıların savunduğu ve yasa tasarısı olarak da gündeme gelen turizm bölgelerinde kamu ve özel sektörün bir arada bulunacağı "hizmet birlikleri" oluşturulmasına Başaran Ulusoy kesinlikle karşı. Ulusoy, "Böyle şey mi olur? Antalya'ya çok turist geliyor oradaki birliğin parası fazla olacak. Peki Van ne yapacak, Kapadokya ile kim ilgilenecek. Bu şu anlama gelir; V e r g i gelirlerinin çoğu İstanbul'dan toplanıyor o zaman o para İstanbul'a harcansın. Bu nedenle hizmet birliklerinin kurulmasına karşıyız. Yani Topkapı Sarayı onarılacak da Hisak Paşa onarılmayacak mı? Böyle giderse ortalık birlikten geçilmeyecek" dedi.
YABANCILAR GELSİN Turizm sektöründe bir süredir tartışılan yüzde 3'lük konaklama vergisi ile ilgili olarak da aslından zamanın konuşulması gerektiğini dile getiren Ulusoy konuyla ilgili şunları söyledi: "Otelciler ağlıyor. Ama asıl ağlaması gerekli olan bizleriz. Yok yabancılar gelirmiş. Gelsinler bizi de ağırlasınlar. Biz diyoruz ki konaklama vergisinin zamanlaması 2007'den önce olmamalı. Bırakın sektör kendine gelsin biraz palazlansın, ondan sonra bir daha oturulup konuşulur." Turizm sektöründe yanlış tartışmaların yaşandığını savunan ve aslında öncelikle Türkiye'nin enerji, ulaştırma ve tarım konularının çözülmesi gerektiğini anlatan Ulusoy, "Tarım politikamız olmazsa yakında otellerimiz peynirini Hollanda'dan domatesini dünyanın başka bir yerinden getirmek zorunda kalacak" diye konuştu. hgemici@sabah.com.tr