|
 |
 |
 |
  |
|
"Tanıma şartı yok, Türkiye gerekli koşulları yerine getirdi"
Avrupa Birliği Türkiye'nin Kıbrıs Deklarasyonu'na karşı bir deklarasyon yayımlayacak. Ancak Türkiye'nin Güney Kıbrıs'ı tanıması istenmeyecek.
Karşı deklarasyonda AB'nin Kıbrıs'ta sadece tek bir yasal hükümeti tanıdığı, bunun da Güney Kıbrıs hükümeti olduğu vurgulanacak.
AB Daimi Temsilciler Konseyi (COREPER), Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki deklarasyonuna karşı bir deklarasyon yayımlanması konusunda uzlaşmaya vardı.
Avrupa Birliği elçileri, Perşembe günü gerçekleştirilecek AB dışişleri toplantısında karşı deklarasyonun
ele alınacağı açıkladı.
Reuters'in haberinde Avrupa Birliği elçileri AB'nin karşı deklarasyon konusunda görüş birliğine varıldığı belirtildi. Karşı deklarasyonda AB'nin Kıbrıs'ta sadece tek bir yasal hükümeti tanıdığı, bunun da Güney Kıbrıs hükümeti olduğu vurgulanacağı ifade edildi.
AB KOMİSYONU: ''TÜRKİYE, GEREKLİ KOŞULLARI YERİNE GETİRDİ''
Türkiye'nin, AB'ye katılım müzakerelerinin başlaması için tüm koşulları yerine getirdiğini belirten AB Komisyonu, ''Ankara'nın, müzakerelerin başlayacağı 3 Ekim'den önce Kıbrıs Rum kesimini tanımak gibi bir mecburiyeti olmadığını, ancak Gümrük Birliği'ne tam saygı göstermesinin beklendiğini'' bildirdi.
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in sözcüsü Kriztina Nagy, konuya ilişkin açıklamasında, Komisyon açısından, ''Ankara Antlaşması Ek Protokolü'nün ve Gümrük Birliği'nin tam uygulanmasının önem taşıdığını'' belirtti.
TÜRKİYE, RUM GEMİLERİNE AÇILIMI GARANTİLEMELİ
Sözcü Nagy, imzalanan protokolün uygulamasının görülmesinin önemine değinirken, ''Ankara'nın Rum gemilerine açılımı garanti etmesi'' gereğinden söz etti.
AB Komisyonu Sözcüsü Françoise Le Bail de Komisyon'un Türkiye konusunda tavrının hiç değişmediğini hatırlatarak, Ankara'nın, tam üyelik müzakerelerinin başlaması için 25 AB üyesi tarafından belirlenen koşulları yerine getirdiğini tekrarladı. Le Bail, müzakerelerde AB üyesi ''25 devletin'' katılımcı olacağının da altını çizdi.
COREPER TÜRKİYE'Yİ ELE ALDI
AB üyesi 25 ülkenin Brüksel'deki daimi temsilcilerinden oluşan COREPER, bugünkü toplantısında, Türkiye ile 3 Ekim'de başlatılması öngörülen tam üyelik müzakerelerine ilişkin dosyaları ele aldı.
AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarından oluşan AB Konseyi, geçen 17 Aralık'taki zirvede, Türkiye'nin belirli koşulları yerine getirmesi halinde müzakerelerin 3 Ekim'de başlamasını kararlaştırmıştı. Söz konusu koşulları yerine getiren Ankara, bu çerçevede, gümrük birliğinin AB'ye yeni katılan 10 üyeye de uyarlanması için Ankara Antlaşması'nın ek protokolünü imzalamıştı.
Türkiye, ek bir deklarasyon ile, Kıbrıs Rum yönetimini tanımadığını belirtmişti.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, bugün, COREPER'de, AB'nin, Türk deklarasyonuna karşı bir deklarasyon yayımlaması kararı verilirken, söz konusu belgenin şekil ve içeriği konusunda karar, 1-2 Eylül'de, İngiltere'de, dışişleri bakanlarının gayrı resmi toplantısına bırakıldı.
TANIMA ŞARTI YOK
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin büyükelçileri Türkiye'nin Ek Protokolle yayınladığı Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni tanımadığına dair deklarasyonun bu anlaşmanın şartlarını uygulamasını etkileyemeceğine dair deklarasyonla karşılık verecek.
3 EKİM SORGULANMIYOR
AB diplomatları, üye ülkelerin dışişleri bakanlarının 1-2 Eylül'de bu deklarasyonu görüşeceklerini belirtti. Diplomatlar, karşı deklarasyon kararına rağmen hiçbir üye ülkenin 3 Ekim'i sorgulamadığını kaydetti. AB elçilerinin toplantısının ardından bir diplomat, "Karşı bir deklarasyon yayınlayacağız." dedi. Karşı deklarasyonda AB'nin Kıbrıs adasında yetkili hükümet olarak Rum Kesimi'ni gördüğü de vurgulanabilir.
NE OLMUŞTU?
AB liderleri 17 Aralık zirvesinde Türkiye ile müzakerelerin 3 Ekim'de başlamasına karar vermişti. Ancak Türkiye'nin Gümrük Birliği anlaşmasını aralarında Kıbrıs Rum Kesimi'ninde bulunduğu yeni 10 üyeyi kapsayacak şekilde genişletmesini istemişti. Ankara, Gümrük Birliği anlaşmasını genişleten Ek Protokol'e imza atarken bu imza ile birlikte Kıbrıs Rum Kesimi'ni tanımadığına dair bir deklerasyon da yayınlamıştı.
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|