Kiwano ve Shiitake de ne?
Gece kulüpleriyle Fransız ve İtalyan restoranlarının sayısının artması, garip isimli birçok sebze ve meyveye olan talebi körükledi. Shiitake ve Kiwano, bunlardan sadece ikisi....
Tomatillo, Şekterik, Kiwano ya da Shiitake adlı sebze ve meyveleri hiç duydunuz mu? Bunlar İtalyan ve Fransız mutfaklarının temel malzemeleri. İstanbul Arnavutköy'deki tipik bir semt manavı olan Kolaylar Manavı, Türkiye'de bulunması zor bu sebze ve meyveleri anavatanlarından getirmeyi, hatta burada üretmeyi iş edinmiş kendine. Nedeni tamamen arz talep ilişkisi; İstanbul'da yabancı restoran ve gece kulüplerinin sayısı her geçen gün artıyor ve bu tür, ismi duyulmayan ürünler isteniyor.
700 MEKAN İSTİYOR 300'ün üzerinde meyve ve sebze satan manavın sahipleri Kolaylar Kardeşler, 700'e yakın mekana hizmet verdiklerini söylüyor. Manavın sahibi kardeşlerden en küçüğü İsmet Kolay, "1950'de babamızın yanında sırtımızda küfelerle meyve ve sebze satıyorduk" diyor. Birçok restoranın açılmasının ardından sebze ve meyveleri kendilerinin üretmeye başladıklarını belirten Kolay, işlerini nasıl büyüttüklerini ise şöyle anlatıyor: "Bir İtalyan ya da Fransız restoranı açıldığında, mönülerinde Lollo Rossa'lar, Redicchino'lar diye isimler görüyorduk. "Neden bizde yok" diye de düşünüyorduk. O yıllarda S Restoran'ın işletmecisi hiç duymadığımız bazı sebzeleri ve meyveleri nereden bulacağını sordu. 'Bunlar Türkiye'de üretilmiyor' deyince 'Siz yetiştirir misiniz?' dedi. Zamanla İtalyan ve Fransız restoranlarının sayısı da artınca işler iyice büyüdü." Koç, Sabancı ve Uzanlar gibi birçok tanınmış ailenin de alışveriş yaptığı bu manavda, en çok satılan ürünler tropikal meyveler. Bunların başında ananasın geldiğini belirten İsmet Kolay, "Burada yetiştiremediğimiz ürünleri de yurtdışından getirtiyoruz. Bunların arasında Papaya, Lime, Mango gibi meyveler bulunuyor" diyor. Shiitake Mantarı: Kilosu 9 YTL'ye satılan Shiitake mantarı, Uzakdoğu'da ilaç olarak kullanılıyor. Tavada hafif tereyağıyla pişirilerek, et yemeği yanında sunuluyor.
Tomatillo: Meksika domatesi olan Tomatillo'nun kilosu, 2.5 YTL. Genellikle sos yapımında kullanılıyor. Hiçbir zaman kırmızı renge dönüşmeyen bu sebze, Meksikalılar'ın vazgeçemedikleri arasında.
Kiwano: Bir meyve olan Kiwano, adet ile satılıyor. Adedi, 4 YTL.
Şekterik: Ege Bölgesi'nde yetişen Şekterik adlı meyve, şeftalinin yassı şeklinde ve tüysüz olanı. Kilosu ise, 1 YTL 8 Kuruş.
Öykü YAZICIOĞLU HABER MERKEZİ
|