|
|
|
|
Çikolata tadında kitap
Yeniden filmi çekilen Çarli'nin Çikolata Fabrikası'nda okuyucuyu hoş sürprizler bekliyor. Türk mimarlarını belgelemeyi amaçlayan Literatür Yayıncılık, bu seriye Emre Arolat ile devam ediyor.
Beş şanslı çocuk çikolata fabrikasında
Yeniden filmi çekilen Çarli'nin Çikolata Fabrikası'nda okuyucuyu hoş sürprizler bekliyor. Türk mimarlarını belgelemeyi amaçlayan Literatür Yayıncılık, bu seriye Emre Arolat ile devam ediyor.
Ünlü yönetmen Tim Burton, Roald Dahl'ın en sevilen ve en çok okunan kitaplarından biri olan Çarli'nin Çikolata Fabrikası'nı yeniden filme çekti. Başrollerinde Johnny Depp (Bay Willy Wonka) ve Freddie Highmore'un (Charlie Bucket) oynadığı film, 12 Ağustos'ta vizyona girdi. Filmi izlemeden önce hemen kitabını okudum. Bu kitabı okumamı yıllar önce Sosyal Yayınları'ndan sevgili kitap dostu Zeynep Aytekin istemişti. Çarli'nin Çikolata Fabrikası, oldukça eğlenceli ve büyüleyici bir kitap. Roald Dahl'ın çocuklar için yazdığı ikinci kitap olan Çarli'nin Çikolata Fabrikası, İngiltere'de yayımlanmadan önce (1967) ABD'de (1964) okuyucuyla buluştu. Tüm dünyada önemli başarılar kazandı. Çin'de 2 milyon basıldı. 2000'in mart ayında yapılan World Book Day 2000 anketi Roald Dahl'ın İngiltere'de hala çocuklar ve yetişkinler arasında en sevilen yazar olduğunu kanıtladı. Bizim ülkemizde de bu kitabın 9. baskısı "Can Çocuk" dizisinden tekrar yapıldı. Büyük bir zevk ve heyecanla okudum bu kitabı.
SİHİRBAZ WONKA Kitabının konusuna gelince: Çarli, anne-babası, iki büyükannesi, iki de büyükbabasıyla birlikte yoksul bir yaşam sürmektedir. Çarli'nin yaşadığı kentte, oturduğu evden de görülebilen kocaman bir çikolata fabrikası vardır. Küçük Çarli, her gün okula giderken ve okuldan dönerken bu fabrikanın kapısında durup erimiş çikolata kokusunu içine çekmekte ve bu kapının ardında neler olup bittiğini merak etmektedir. Bütün çikolata fabrikalarının hemen hemen hepsinden elli kez büyük olan bu fabrikanın sahibi Bay Willy Wonka'dır. Kendisi gelmiş geçmiş en şaşırtıcı, en inanılmaz, en olağanüstü çikolata üreticisidir. Bir çikolata sihirbazıdır! Ve şimdi; on yıldır kimsenin görmediği Bay Wonka tam beş çocuğa fabrikasını ziyaret etmeleri için bir fırsat verecektir. Dünyanın herhangi bir ülkesinin herhangi bir kentinin herhangi bir sokağının herhangi bir dükkanındaki bir tezgahta bulunan 5 Wonka şekerinin içinde 5 altın bilet bulunmaktadır. Bu altın biletleri bulan şanslı çocuklar, Çikolata Fabrikası'nı gezebilecek, içeride neler olduğunu görebilecektir. Aralarından en şanslı olan çocuk ise olağanüstü bir ödül alacaktır. Bu, en çılgın hayallerin ötesinde bir ödül olacaktır! Talihliler sırayla belli olur.
KİMİ ŞIMARIK KİMİ DEĞİL Augustus Gloop; annesine göre o kadar fazla çikolata ve şeker yiyordu ki biletlerden birini bulmaması zaten olanaksızdı. Augustus'un dünyada ilgilendiği tek şey tüm çikolataları ve şekerleri yemektir. Her istediği annesi ve babası tarafından anında yerine getirilen Veruca Salt, altın bileti istediğini söyleyince babası kentteki tüm Wonka şekerlerini satın alır ve fabrikasındaki çalışanlarına bu şekerlerin hepsini açtırır. Violet Beauregarde, doğuştan kazananlardandır, örneğin, ağzındaki çikleti üç aydır çiğnemektedir ve bu bir dünya rekorudur. Mike Teavee; dünyada sevdiği tek şey televizyondur ve çikolataya da hiç düşkün değildir. Çarli Bucket; çikolatayı çok sevmesine karşın yalnızca doğum günlerinde yiyebilmektedir, ancak şans Çarli'den yana olacak ve son altın bileti bulacaktır. Asıl macera da bundan sonra başlar... Geçen hafta yeni bir yayınevini tanıdım. Albatros Kitap'ın üç ortağı var. Kosta Sarıoğlu, Özge Özgür ve Halil Ustaoğlu... Ayrıca size ilginç bir rastlantıyla ilgili küçük bir bilgi; 2000'de "Kızıla Boyalı Saçlar" yayımlandığında, kitabın künyesinde yine bu üç isim vardı. Kosta Sarıoğlu çevirmen, Halil Ustaoğlu tasarımcı, Özge Özgür ise düzeltmen olarak yer alıyordu. Albatros Kitap, yıllarca başka yayınevlerine çevirmenlik, editörlük, redaktörlük, tasarım hizmeti vermiş, pek çok başarılı kitabı yayıma hazırlamış genç bir ekip tarafından 2004 yılında kurulmuş. Yaklaşık sekiz aylık bir ön hazırlık sürecinden sonra bu yılın nisan ayında ilk kitapları olan John Ash'in "Bizans'a Yolculuk"unu yayınlamışlar.
ON GÜNÜN GÜNLÜĞÜ Önümüzdeki aylarda yayımlayacakları kitaplar arasında, Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis'in annesi Agapi Molivyatis'in yazdığı "On Günün Günlüğü" yer alıyor. 1983 yılında Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü'nü kazanan kitabında Molivyatis, 1922 yılında Kemalettin isimli bir Türk subayı tarafından ailesi ve kendisinin hayatının nasıl kurtarıldığını ve Ayvalık'taki son günlerini anlatıyor. Literatür Yayıncılık'ın 20. ve 21. yüzyıl çağdaş Türk mimarlarını belgelemeyi-amaçlayan dizisinin üçüncü kitabı "Emre Arolat, Yapılar / Projeler 1988-2005" adıyla çıktı. Dizinin ilk iki eserini Sedad Eldem'in kitapları oluşturuyor. Emre Arolat bugün yaptığı işler ile en güncel isimlerden birisi. Arolat'ın Antalya'daki Minicity Maket Parkı yapısının, 2005 Avrupa Birliği Mimarlık Ödülleri'ne sunulan projeler arasında sergilenmek üzere seçilmiş 35 nitelikli yapıdan biri olması hem güncelliğinin hem de uluslararası yetkinliğinin kanıtı sayılıyor.
Sayım Çınar
|
|
|
|
|
|
|
|
|