|
|
|
|
Gündüz papaz gece garson
Papaz yardımcısı Turgay Papakçı'nın ek işi garsonluk.
Turgay Papakçı, Moda'daki Presbiteryen Kilisesi'nde papaz yardımcısı. 700 YTL. maaşın yetmediğini söyleyen Papakçı, akşam olunca bir restoranda garsonluk yaparak geçimini sağlıyor.
Hem papaz hem garson
Beş yıl öncesine kadar namaz kıldığını söyleyen Turgay Papakçı şimdi hem papaz asistanlığı hem de bir ocakbaşında garsonluk yapıyor.
Adı Turgay Papakçı. İstanbul Presbiteryen Kilisesi'nde yardımcı papaz, diğer bir deyişle "stajyer pastör"... Aslen Karslı olan 29 yaşındaki Papakçı, beş yıl önce Hıristiyan olmuş. Bir dönem dini kitaplara ilgi duyduğunu söyleyen Papakçı, özellikle İsa Mesih'in kitabının kendisini çok etkilediğini söylüyor. Böylece Hıristiyanlıkla ilgili araştırmalara başlayan Papakçı, "Araştırdım ve doğru yolun Hıristiyanlık olduğunu gördüm, iman ettim. Evimde hala Kuran-ı Kerim vardır. Askere gidene dek beş vakit namaz kılardım. Ancak kendimi bu araştırma dönemi sonunda Hıristiyanlığa ve hizmete adadım. Zamanla gelişti her şey. Ailemde başka Hıristiyan olan yok. Hıristiyan olma kararım, başta annemin hoşuna gitmedi. Babam ise, 'Bu senin hayatın' diyerek tepkisiz kaldı. Benim gibi Hıristiyan olan biriyle evlendim, 9 aydır evliyim" diyor.
KİLİSE TEMİZLİYORDU Presbiteryen Kilisesi'nde (Presbiteryen: Protestanlığın bir kolu) kendisini dört yıl boyunca yetiştiren Papakçı, şimdi asistan papaz. Kilisede din adamı olabilmek için öncelikle kendini dine adamış olmak ve İsa Mesih'e inanmak gerekiyor. Bu kıstastan sonra iki tür eğitimden geçiriliyor: İlki kutsal kitap yani ilahiyat eğitimi. İkinci etapta ise, hizmet içi eğitim sözkonusu. Ayin sırasında yapılacaklar, iyilik ve yardım hizmetlerinin nasıl olması gerektiği gibi konularda papaz tarafından eğitim veriliyor. Son aşamada ise bir Pazar ayininde cemaat toplandığında, cemaatin takdiri sonucu atama yapılıyor. Kişi asistan papazlığa yükseliyor ancak eğitim devam ediyor. Papaz olmasına da yine cemaat karar veriyor. Beş yıldır kilisede hizmet veren ve kiliseden 700 YTL maaş alan Papakçı, kazancı yetmediği için akşamları bir ocakbaşında garsonluk yapıyor. Papakçı, "İncillerin içinde paralar dağıtılıyormuş. Öyle olsa ben çalışır mıydım?" diyor. Moda'daki İstanbul Presbiteryen Kilisesi'nde yardımcı papaz olarak görev yapan Papakçı, kiliseden aldığı maaş yetmeyince çareyi akşamları garsonluk yapmakta bulmuş. Hıristiyanlıkta misyonerlik faaliyetlerinin asılsız olduğunu savunan Papakçı, geçinemediği için ek iş bulan papazlardan biri. Zira İstanbul Presbiteryen Kilisesi'nde görevli pek çok papazın ek işi olduğunu söylüyor.
HERKES ŞAŞIRIYOR Papakçı'nın asıl mesleği garsonluk ama bir dönem barmenlik de yapmış. Ailesinin ekonomik şartlarından dolayı henüz ortaokulda bir birahanede bulaşıkçılık yaparak çalışmaya başladığını söyleyen Papakçı, "O dönemde restoranlarda kül tablalarını temizlerdim. Sonra kahvelerde çalışmaya başladım. Hem okuyordum, hem çalışıyordum. Ardından barmenlik yapmaya başladım. Sonra ise Gebze'de garsonluğa döndüm. 15 yıldır garsonluk yapıyorum" diyor. Turgay Papakçı din değiştirme öyküsünü şöyle anlatıyor: "Önce kilisede gönüllü hizmet vermeye başladım. Pazarları kilisenin bahçesini temizliyordum. Boş zamanlarımda sürekli buraya gelirdim. Burayı süpürür, silerdim. Bu arada garsonluk da yapardım. Kilisenin tüm gençleri, içlerinden geldiği gibi temizlerler kiliseyi. Çünkü İncil'i okuyan herkes bilir ki mabet her zaman temiz olmalıdır. Sonra baş papaz Turgay Üçal, içimdeki aşkı gördü ve burada görev almamı istedi" diye konuşuyor. Şu an Ümraniye'deki Sohbet Ocakbaşı'da çalışan Papakçı, "Garsonluk yaparken 'Ben yardımcı papazım' dediğim zaman insanlar alışmakta zorluk çekiyorlar. Oysa Hz. İsa çalışmayı her zaman ön plana alır. Bunun için kilisede görev alan herkes başka yerde de çalışabilir. Yardımcı papaz olduğum için varlıklı olduğumu düşünüyorlar. Oysa ben kiliseden 700 YTL maaş alıyorum. Halkta ayrıca İnciller arasında para dağıtıldığına dair yanlış inançlar var. Öyle olsa ben ek iş yapar mıyım? Yeni evliyim. Borçlarımı ödemek ve geçinmek zorundayım" diyerek sözlerini sürdürüyor.
İÇKİYE BAKIŞIMIZ FARKLI Garsonların günlük yövmiyesinin 30 ile 40 YTL arasında olduğunu anlatan Papakçı, "Bana 'Neden garsonluk yapıyorsun? Aldığın para yetmiyor mu?' diye soruyorlar. Anadolu insanımız parayla satın alınacak insan değil. Bu kadar küçümsenmeyi hak etmiyor. Ben haftaiçi beş gün kilisedeyim, hafta sonları garsonluk yapıyorum... İçkili ocakbaşılarında da çalışıyorum. Zaten bizim içkiye bakışımız farklı. Bizde içki içmek günah değil, sarhoş olmak günah." Kilisede robunu giyerek objektiflerimizin karşısına geçen Papakçı, şu an hem baş papaz Turgay Üçal'ın asistanlığını yapıyor, hem kiliseye gelenlere dua ediyor hem de meraklı vatandaşların sorularını cevaplıyor. Bu arada kilisenin kontrolü ve temizliği de ona ait.
Özlem YILMAZ- MERKEZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|