"Kira öder gibi ev sahibi olma" sistemi kapıda... Bakan Şener inşaatçıların acele etmesini istedi.
Düşük faizli uzun vadeli taksitlerle ev almaya imkân veren Mortgage sisteminde ayrıntılar belli oldu: Faiz yüzde 1'den düşük olacak. Tüketici sabit ya da değişken faizi seçebilecek. Bitmemiş konutlar da sisteme dahil olacak.... Başbakan Yardımcısı Şener, inşaatçılara "hızla konut yapın" belediyelere de "hızla arsa üretin" çağrısı yaptı.
Elinizi çabuk tutun konut üretin
Başbakan Yardımcısı Şener mortgage sistemine geçiş sürecindeki Türkiye'de inşaat sektörüne "Hızla konut yapmaları" belediyelere ise "Arsa üretmeleri" çağrısı yaptı.
Türkiye, normalleşen ekonomisiyle bir rüyanın daha gerçek olmasına tanıklık ediyor. Başta ABD olmak üzere pek çok ülkede kira öder gibi taksitlerle ev sahibi olmayı sağlayan mortgage sisteminin (ipotek bankacılığı) hayata geçirilmesi için bir adım daha atıldı. Ekonomi yönetimi Türkiye koşullarına uygun mortgage sistemine son şeklini verdi. İnşaat ve emlak piyasasında büyük canlanma yaratacak sistemi hayata geçirecek yasa tasarısı, ekim ayında başlayacak yeni yasama yılında meclise sunulacak. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında Hazine, Maliye, Sanayi Bakanlıkları ile Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Sermaye Piyasaları Kurumu (SPK) taslak üzerinde uzlaşmaya vardı. EKK'da taslak üzerinde tartışılan konulardan biri bitmemiş konutların da sisteme dahil edilip edilmemesi kararı oldu. SPK, bitmemiş konutların mortgage sistemine dahil edilmesinin bazı teknik sorunlara yol açacağını savunurken, tamamlanmayan konutların da yararlanması için taslağın tekrar gözden geçirilerek çözüm yolları aranmasına karar verildi. Olayın sadece talep yönüne bakılmaması gerektiğini arzın da önemli olduğunu belirten Şener, belediyeler ve inşaat sektörüne de çağrıda bulundu. Şener, mortgage sisteminin devreye gireceği hesabıyla inşaat firmalarının hızla konut, belediyelerin de hızla arsa üretimi yapması gerektiğinin altını çizdi.
VERGİ GELİRİ AZALIR Mortgage sisteminin cazibesini artırmak için getirilmek istenen vergi teşvikleri ise Maliye kanadında kaygı yarattı. Taslakta yer alan mortgage taksitlerinde oluşan faizlerin, Gelir Vergisi'nden düşürülmesi önerisine Maliye, vergi hasılatını azaltacağı gerekçesiyle karşı çıktı. Maliye, KDV indirimine ilişkin de olumlu görüş vermedi. Bakan Şener, bu maddeler tasarıdan çıkarılsa bile sisteme yönelik teşvik düzenlemeleri bulunduğunu hatırlattı.