5 ilde mayınlar temizlenip organik tarım yapılacak
Sınır hattındaki mayınları uluslararası özel sektör temizleyecek. İhale araziyi en kısa süre işletecek firmaya verilecek. Arazide organik tarım yapılacak.
Maliye Bakanlığı, 175 bin dönüm mayınlı arazinin temizlenmesi için uluslararası ihaleye çıkıyor. Şırnak, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay ve Kilis illerinin sınır hattındaki mayınların temizlenip, arazinin tarıma açılması özel sektör eliyle yapılacak. Devlet, mayın temizliği için kasasından tek kuruş harcamayacak. İhalede en önemli kriter, mayınları temizleyecek firmanın mezara kadar araziyi kullanma hakkına sahip olmaması. Yani, ihaleyi kazanan firma, mayın temizlendikten sonra "arazi artık benim" diyemeyecek. Bakanlığın hazırladığı şartnameye göre, mayından temizlenen araziyi en kısa süre işletecek firma ihaleyi kazanacak. Mayınlı araziler konusu hem askeri hem de sivil kanat tarafından uzun süredir üzerinde durulan hassas konular arasında yer alıyor. Kurumlar, mayınların en az maliyetle temizlenmesi ve bu arazilerin organik tarım ya da tarım amaçlı kullanıma açılması için formül arayışlarına girdi.
600 MİLYON $'LIK YÜK Ancak, yapılan tüm hesaplamalar bütçeye 600 milyon dolarlık yük getireceğine işaret etti. Bunun üzerine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, "Bu işi bize bırakın, çözeriz" dediği öğrenildi. Unakıtan ve yakın çalışma arkadaşlarının, "Mayınları temizleyen firmalara aynı zamanda işletme hakkı da verilmesi" önerisinde karar kıldıkları belirtildi. Mayınlı arazilerin "haritasının" olmadığına ilişkin yorumların da doğruları yansıtmadığı anlaşıldı. Kadastro işlemleri, geçmişte bugünkü gibi teknolojik yöntemlerle değil, neredeyse el yordamıyla yapıldığı için bilinen anlamda bir haritaya benzemiyor. Dönemin belgeleri, söz konusu arazilerde kadastronun, "Sögüt ağacından 50 metre ileride" ya da "şu tepeden bir metre yukarısı" biçiminde tutulduğu dikkat