|
 |
 |
 |
  |
|
Kimlik tartışmasında kilit, seçim sistemi...
Erdoğan'ın Diyarbakır konuşması alevlenen üst kimlik tartışmasında yeni tanım peşinde koşmaktan çok siyasal temsilin geliştirilmesi önerildi.
Alt ve üst kimlik tartışmaları ile birlikte dile getirilen Kürt sorununa demokratik, barışçıl, uygulanabilir, kalıcı çözümler bulmak ve geçmişteki hataları tekrarlamamak için önce sorunlara ad koyan akademisyenler kendilerine "peki ya çözüm nasıl olmalı" sorusunu soruyorlar. Sorunu siyasal temsil eksikliğinde gören kimi akademisyenler çözümü seçim barajının aşağıya çekilmesinde bulurken, kimi aydın ve akademisyenler ise hukuksal tezahürün yansıması sonucu oluştuğuna inandıkları kimlik sorunu için yasal ve anayasal açılımların iktidar tarafından öncelikle ele alınması gerektiğini söylüyorlar. Koç Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Fuat Keyman'a göre Türkiye'de sorun vatandaşlık ile ilgili uygulamaların farklı kesimlere farklı şekilde yapılması. Güneydoğu'da yaşayan insanların da "aktif vatandaşlar" haline getirilmesi gereğinden bahseden Keyman, hem sivil toplum hareketlerini hem de yerel kalkınmayı hızlandıracak bir yapıyla bu amaca ulaşılabileceğini ifade ediyor.
AKTİF VATANDAŞLIK Keyman aktif vatandaşlık kavramıyla anlatmak istediğinin Türkiye'deki tüm vatandaşların farklılıklarını anayasal düzen içinde ifade etmelerini sağlayacak uygulamalara gidilebilmesi olduğunu söylüyor. "Fakat Güneydoğu'daki siyasallaşma her zaman muhalefette kalıyor. Her zaman muhalefette kaldığı için Güneydoğu'daki sorunlara çözüm üretmek yerine olaylara sürekli etno-milliyetçi bir ideolojiyle yaklaşıyor. Güneydoğu'daki siyasallaşmanın Kürt sorununa hangi bağlamda çözüm ürettiği, örneğin sivil yaşam olsun, ekonomik kalkınma olsun bilinmiyor" diyen Keyman Güneydoğu'da yaşayan vatandaşların oy verdikleri partiye 'siz benim sorunlarımla ilgili ne çözüm üretiyorsunuz?' sorusu yöneltme olasılığının bölgedeki siyasallaşmanın muhalefette kalmasından dolayı ortadan kalkmış olduğunu söylüyor. Etno-milliyetçiliğin gücünün demokratik reformları zorlayarak ve uygulamaya sokarak kırılması gerektiğine vurgu yapan Keyman kimlik sorununa demokratik çözüm önerisinin başarılı olması için hem etnomilliyetçiliği besleyen hem de kimlik temelli hak ve özgürlük talepleriyle terör arasındaki çizginin çizilmesini zorlaştıran siyasal temsil eksikliği sorununa çözüm bulunması gerektiğini söylüyor. Keyman "Bu seçim barajı aşağıya inmediği sürece oradaki yaşayan insanlar kendi oy verdikleri partiyle ilişkilerini çözüm temelinde görmeyecekler" diye de uyarıyor.
HUKUK DEVLETİ İŞLEMELİ Siyasal örgütlenme modelinin alt kimliklere göre değil insan onuru, temel hak ve özgürlükler gibi bir takım değerlerin ön plana çıkartılması suretiyle yeniden düzenlenmesi gereğine işaret eden Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü ve Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum'a göre Anayasanın bu değerlere verdiği 'değer' yeniden gözden geçirilmeli. Türkiye'de 2001'den beri Anayasada ciddi bir değişiklik yapılmadığını söyleyen Batum Türkiye'de hukuk devletinin tam olarak işlemediğini savunuyor. "Tamam değerler gözden geçirilmeli fakat burada bir hususa çok dikkat etmek gerekir. O'da Anayasanın dayandığı değerleri yeniden tanımlarken talepleri çok iyi okuma gereği. Türkiye'de Kürt kökenli vatandaşlarımız var. Bir de onları temsil ettiklerini söyleyenler var. Temsil ettiklerini söyleyenlerin tanımlarına bakıyorum bizden ekonomik özgürlük, işsizliğin önlenmesi, kültürel bir takım özgürlükler istemiyorlar" şeklinde konuşan Batum, bu kişilerin isteklerinin açık olduğunu belirtiyor.
ERDOĞAN'IN MESAJI Türkiye'deki vatandaşlık kavramının tamamen bir arada yaşamayı, belli bir bütünü paylaşmayı, bunun da hukuksal ifadesi olarak Türkiye Cumhuriyeti'ne hukuken vatandaşlık bağı ile bağlı olmayı ifade ettiğinin altını çizen Batum Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'da alt ve üst kimlik ile ilgili sözlerinden şu anlam çıkarılması gerektiğini söylüyor: "Başbakan çok net olarak alt kimliklerle kendinizi tanımlamayı, alt kimliklere dayalı bir devlet ve siyasal örgütlenme modeli öngörmeyi bırakın dedi. Çünkü mümkün olmadığını söyledi. Dedi ki gelin, üst kimlikte birleşelim. Bu da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıdır."
- BİTTİ -
Özhan Tezel - Sadık Güleç
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|