kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
 
Can bedeli 400 trilyon lira..
Hapishanedeki enfes yemekler!..
Özür mü?..
Alkış dışardan..
TEBESSÜM
SEVDİĞİM LAFLAR
BİZİM DUVAR

Hapishanedeki enfes yemekler!..

(Sultanahmet Cezaevi'nde harika bir öğle geçirdik. Ve bu güzel öğleyi yine Ankara'daki yardımcım Serpil Gogen kaleme aldı)
ÖZELLİKLE, bir cuma günü öğle saatlerinde Sultanahmet'te dostlarla buluşmak, o dört muhteşem camiden kısa aralıklarla başlayan o dört sesli benzersiz ezan kanonunu dinlemek, sonra da enfes tatlarla harika bir sohbeti paylaşmak giderek bir yaz klasiğine dönüşüyor..
Geçen hafta, aşağı yukarı tam bir yıl sonra, yine Four Seasons'daydık. Otel Müdürü Marcus Bey'in deyimiyle "dünyanın en güzel hapishanesi" nin bahçesinde otelin yüksek duvarlarından yankılanan musikiyi dinlerken, bol naneli ve limonlu erimiş dondurma kıvamındaki şerbeti yudumlayarak programı açtık.. Nane otelin bahçesinden.. Aklınıza gelen hemen her türden aromatik otu yetiştirdikleri iki küçük bahçe yapmışlar.
Masa yine mutfakta, Zekeriya Usta'nın fırınının önünde hazırlanmış.. Ve tabii dünyanın en iyi pizzacısı, koyu bir Fatih Terim hayranı, Floransalı Elena'yla Four Seasons'ın ünlü şefi Giancarlo oradalar.. Masanın ortasına Galatasaraylı misafirler için sarıkırmızı güller konmuş.. Elena yine dünya pizza ödüllerini toplayıp gelmiş, bir süre için İstanbul'da.. Eliyle hazırlıyor. Ama yaptıklarına pizza değil de, "sanat" demek daha doğru.. Yerken, kenarı olmasa, hamuru hissetmiyorsunuz.. Özellikle, kabak ve kabak çiçekli olanı gerçek bir tablo.. Üstelik, tadına doyum yok..
Bu arada Şef Giancarlo Gottardo, Türkiye'de keşfettiği inanılmaz zeytinyağları ve unu anlatıyor, antre olarak "kabukları soyulmuş" kiraz domatesler ve otelin bahçesinden gelen aromalı otlarla zenginleştirilmiş Japon ıspanak salatasını ikram ediyordu.. Ardından, Sicilya usulü bir "penne arabiata" yedik.. Domates ve acıyla hazırladığı çiğ sosu karıştırdığı inanılmaz bir makarna..
Bu arada pizza için kendi imalatı biberli zeytinyağını masaya getirdi.. Yağın asiditesi bozulmasın diye kırmızı biberle kısık ateşte 85 dereceye kadar ısıtarak yapıyormuş.. Bu bir sır, aslında.. Ama tariflerini verdi.
Sonra sıra tatlıya geldi.. Karamelize siyah incir üzerinde keçi peynirli dondurma, neredeyse pekmezleşmiş, antik balsamik sirke eşliğinde.. İşte bu tadı kelimelerle ifade etmek imkânsız.. Her lokmadan sonra dilinizde hissetmediğiniz ama damakta kalan peynir aroması ve eski nar pekmezlerini anımsatan bir görüntüyle, tabağı süsleyen 30-40 yıllık, (neredeyse tatlılaşmaya başlamış) balsamik sirke.. Parfüm şişesi gibi şişelerde 150, 200 Euro'ya satıldığı söylenen.. Four Seasons'un mönüsüne konmuş.. Tabii, finali yine o inanılmaz irmik helvasıyla yaptık.. Bir tadımlık da olsa..
Yolunuzu düşürün, bu lezzetleri mutlaka deneyin, kendinizi şımartın.. Hele bir de cuma günü öğle yemeğine giderseniz..

Biberli
Zeytinyağı
50 gr. taze acı kırmızı biber
20 gr. kuru acı kırmızı biber
2 lt. zeytinyağı
5gr. tuz
Tencereye 2lt. zeytinyağı, biberleri koyup üzerini kapatın.. Sonra tencereyi ateşin üzerinde çevirerek yağı 85 dereceye kadar ısıtıp 8 dakika pastörize edin.. Kaynamamalı.. 20 dereceye kadar ılınınca tülbentten geçirerek süzün, 15 gün kullanın..

Sicilya
(Erice Vadisi) Usulü Makarna
500 gr. kiraz domates, kabuğu ve çekirdekleri çıkarılmış
200 gr. zeytinyağı
50 gr. taze fesleğen
1 iri diş sarmısak tuz, biber.
Domatesler iyice yıkanıp kurulandıktan sonra küçük ve keskin bir bıçakla kabukları soyulup çekirdekleri çıkarılacak, zeytinyağ, sarmısak, fesleğen, tuz ve biberle birlikte mikser'e konup portakal rengi bir krema elde edene kadar inceltilecek. Sosunuz hazır.. İster makarna, ister makarna salatası ya da her türlü salata veya ızgara balık üzerine kullanabilirsiniz. Giancarlo bu sosun Sicilya'da çok ünlü olduğunu anlatırken, patlıcan kızartması üzerine çok yakıştığını, tuzlu peynir rendesiyle birlikte servis yapıldığını söylüyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hagi de görseydi!   / 22-08-2005
 "Evet" demenin dayanılmaz sefaleti..   / 20-08-2005
 Helsinki'nin gerçek kahramanları..   / 19-08-2005
 Formula 1 ile Universiade farkı!..   / 18-08-2005
 Can bedelini mahkemeler ödetmeli..   / 17-08-2005
 AKM'yi gerçekten yıkarlarsa alkışlarım!..   / 16-08-2005
 Seksi özgürce konuşmayı becermek..   / 14-08-2005
 Türk Riviera dünyaya meydan okur yakında..   / 13-08-2005
 MHK'nin dikkatine!   / 13-08-2005
 Yeryüzünde iki cennet!..   / 12-08-2005
REHA MUHTAR
Cool Istanbul'da Formula Reha...
Koskoca Newsweek...
EMRE AKÖZ
İstanbul'u nasıl satmalı?
ABD kökenli ünlü haber...
MEHMET BARLAS
Aydın olmanın dayanılmaz ağırlığı mı?
Bu "Aydın...
SAVAŞ AY
Ne gerek var dansöz oynatmaya İbrahim...
HINCAL ULUÇ
Can bedeli 400 trilyon lira..
Gazetelerde minik haber...
Anelka Fener'de!
Anelka Fener'de!
Fenerbahçe'nin Newcastle'a verdiği süre doldu. Para yatmadı, Anelka...
Gerets'in umudu yok
Gerets'in umudu yok
Belçikalı teknik adam, bir yandan "9 puana aldanmayacağız.
'Önce birey olmak gerek'
Akademisyenler, "Türklük-Türkiyelilik" kavramlarının tartışılmasının...
'Türkiyelilik suni kavram'
Anayasadan Türk sözcüğünün çıkartılmasının devlete kendi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu