At ve domuz eti 'kırmızı et'
AB'ye uyum amacıyla hazırlanan yeni Gıda Kodeksi'ne göre domuz, at, tavşan, deve eti 'kırmızı et' statüsüne alınıyor. Ancak devekuşu ile av hayvanı etleri bu kapsamın dışında tutuluyor.
Domuz, at, tavşan kasap hayvanı oldu
AB'ye uyum için hazırlanan yeni Gıda Kodeksi'nde, domuz, at ve tavşan eti 'diğer kasaplık hayvanlar' olarak sıralandı.
Tarım Bakanlığı'nın hazırladığı yeni Gıda Kodeksi'nde devekuşu ve av hayvanlarının etleri kırmızı et kapsamına alınmazken domuz, at ve tavşan kasaplık hayvanlar sınıfında değerlendirildi. AB'ye uyum amacıyla kırmızı et ve kanatlı hayvan etleri için iki ayrı düzenleme yapılıyor. Kırmızı et ile ilgili hazırlanan taslağın tanımlar bölümünde, sığır, manda ve deve 'büyükbaş', koyun ve keçi 'küçükbaş', domuz, at ve tavşan 'diğer kasaplık hayvanlar' olarak sıralandı. Tebliğde dondurulmuş gıdalarda raf ömrü 18 aydan 12 aya çekilirken büyük eleştirilere konu olan kıymanın hazırlanmasında da sadece bağ doku dahil iskelet kaslarından elde edilen taze kırmızı et kullanılabilecek. Gıda değeri taşımayan sinir, tendon, kemik parçasından kıyma hazırlanamayacak. Koyun, keçi, sığır, manda etinden hazırlanmış kırmızı et karışımları hariç tebliğ kapsamındaki hazırlanmış et karışımları, farklı türlere ait etler kullanılarak hazırlanamayacak. Yani, domuz, tavşan, at, deve etleri, diğer etlere karıştırılmayacak. Tebliğ kapsamındaki ürünler, bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış kombina ve tesislerde üretilecek. Sektör temsilcilerine gönderilen taslağa ilişkin görüş ve öneriler 31 Eylül'e kadar bakanlığa iletilebilecek.
|