Hierapolis'i yerle bir eden fay hattı bulundu
Hierapolis'teki kazı çalışmalarında, M.S. 60 yılında antik kenti yerle bir eden depreme neden olan fay hattı bulundu. Arkeologlar, fay hattının da geçtiği Apollon Tapınağı'nın bir açık hava müzesi niteliğinde olduğunu söylüyor.
Pamukkale'de bulunan Hierapolis Antik Kenti'nin yıkımına neden olan depremin meydana geldiği fay hattı bulundu. Hierapolis Kazı Heyeti'nin başkanlığını yapan İtalya'nın Lecce Üniversitesi'nden Prof. Dr. Francesco D'Andria, bu yıl 26 Temmuz'da başladıkları kazı çalışmalarında elde edilen en önemli bulgulara Apollon Tapınağı'nda rastlandığını kaydederek, "Burada bir çukur ortaya çıkardık. Bu çukur,M.S. 60 yılında meydana gelen büyük depremin izlerini gösteren fay hattıdır" dedi.
KAZI ALANI MÜZE GİBİ Kazı çalışmaları Apollon Tapınağı, Antik Tiyatro, İon Başlıklı Ev, Frontinus Caddesi, Büyük Kilise (katedral), Agora, Nekropol ve St Philip Martypiumu'nda sürerken, depremin yarattığı hasarın tespiti için de çalışmalar yapılacağını ifade eden D'Andria, "Statik Mühendisi Franco Galvagno, önümüzdeki günlerde İtalya'dan Pamukkale'ye gelerek, bölgenin statik araştırmasını yapacak. En önemli çalışma alanlarımız, büyük depremde ağır hasar gören hamam, bazilika ve ortaya çıkardığımız fay hattı olacak" diye konuştu. D'Andria, Apollon Tapınağı'nda parçalanmış Athena heykeli ve onun kaidesini bulduklarını da kaydederek, şunları söyledi: "Tapınağın bulunduğu alan sanki bir müze. Geçen yıl da burada önemli heykeller bulduk. Bu yıl ise Athena heykelinin parçalarını ve kaidesini toprak altından çıkardık. Parçalar birleştirilecek, kitabedeki yazıt tercüme edilecek ve kimin adına yaptırıldığı tespit edilecek. Buradaki heykellerin bir başka özelliği de Aphrodisias'takilere benzemesi. Aphrodisias heykeltıraşı burada da çalışmış olabilir."
|