|
|
|
|
|
|
Uyanık Günday
Meclis Lojmanları'ndan işyeri satın alan Günday Ailesi, değişen projeyi kilitledi!.
Hükümet, "Lojmanları satacağız" dedi. Taliplisi olmadı. Bunun üzerine, konut ve iş merkezi yapmak için projeyi yeniledi. Ummadığı bir engelle karşılaştı...
EMSAL YER İSTİYOR İlk satıştan 300 bin dolara fastfood alanı alan Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Günday'ın eşi "Yeni projeden emsal yer isterim" dedi. Kabul görmedi. Proje tıkandı.
UZLAŞMA ARANIYOR Eda Günday kararlı. "Avukatım. Burayı da babamla aldım. Ben malımı koruyorum" diyor. Maliye'nin açıklaması ise şöyle: "Bir uzlaşma yolu arıyoruz."
Günday'ın inadı tuttu
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Başkanı Derviş Günday'ın avukat Eda Günday'ın içinde bulunduğu grup, TBMM Lojmanları'nda yeni projeyi engelledi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Derviş Günday ile hükümet arasında esen soğuk rüzgarlar, TBMM Lojmanları'nda gerçekleştirilecek yeni konut projesinde adeta düelloya dönüştü. Aralarında Derviş Günday'ın avukat eşi Eda Günday'ın da bulunduğu bir grup yatırımcı, ticaret merkezi yerine konut projesine dönülmesine "hak kaybımız olacak" gerekçesiyle vize vermedi. Ancak Eda Günday ismi dikkatlerin Derviş Günday'a çevrilmesine yol açtı. Günday, "Eşim 10 yıllık avukat. Babası emekli savcı. İkisinin ortak yatırımı. Beni bu işe karıştırmıyorlar" derken, Ankara kulislerinde, "Yeni Esnaf Yasası Günday'a başkanlık yolunu kapatıyor. Bu nedenle konu ekonomik olduğu kadar siyasi boyut da içeriyor" yorumları yapıldı.
300 BİN DOLAR ÖDEDİ Eda Günday ise SABAH'a, "Fast food bölümünden 152 metrekare dükkan almıştım. Hakkımı yeni projeye devretmiyorlar, hatırlı kişileri araya sokarak baskı yapıyorlar. Ankara'nın en kıymetli bölgesindeki tapulu malımın değerini korumamla eşimin ne ilgisi olabilir?" dedi. Eda Günday, dükkanı kaça satın aldığını söylemezken, Reha Medin Emlak Hizmetleri'nin dükkanları metrekaresi 2 bin dolardan sattığı belirlendi. Bu durumda Günday Ailesi, 152 metrekare dükkana yaklaşık 300 bin dolar ödedi. Milletvekili lojmanlarının satışı, 3 Kasım 2002 seçimlerinin ardından gündeme geldi. TBMM Başkanlığı, 15 Ocak 2003 tarihinde lojmanları Maliye Bakanlığı'na devretti. 400 villa ve çok katlı 2 blokta bulunan 177 daireden oluşan lojmanların "Türkiye Ticaret Merkezi" ne dönüştürülerek satışı kararlaştırıldı. Projeyi, Reha Medin Emlak Hizmetleri üstlendi. 300 trilyon lira gelir beklenen proje, geçtiğimiz mart ayında Medin'in vefatı sonrasında hız kesti. Dükkan satışında istenen başarı sağlanamadı. Çok katlı bloklardaki 177 daireden 13'ü, villalardan da 7'si alıcı buldu. Alışveriş alanındaki dükkanlardan da 17'si satılabildi. Bunun üzerine Maliye Bakanlığı, 400 villanın bulunduğu sahanın konut alanına dönüştürülmesi kararı aldı ve Emek İnşaat'a yetki verdi. Burayı işyeri olarak satın alanlardan da muvafakat istedi. Bu aşamada aralarında Eda Günday'ın da bulunduğu grup projeye karşı çıktı.
NEDEN KARŞI ÇIKTI? Eda Günday, TESK Başkanı'nın eşi olduğu için bir siyasi yıpratma süreci nedeniyle isminin ortada dolaştığını ileri sürdü ve itiraz gerekçelerini şöyle yansıttı: "Ben 10 yıllık avukatım. Birikimlerimi değerlendirmek istedim. Devlete güvendim. Ticaret Merkezi Projesi'ne girdim. 152 metrekare fast food dükkanı aldım. Şimdi, 'Proje değişti, oraya konut yapılacak' deniyor, muvafakat isteniyor. Peki hakkımız ne olacak? (Size, paranızı kanuni faiziyle iade edelim) deniyor. Oysa ben gayrimenkule yatırım yaptım. (Fast food yeri verin) diyorum. (Yan tarafta iş merkezi kurulacak, onlar sizi istemiyor) yanıtını veriyorlar. Bu, devletin ciddiyetine yakışır mı? Sonra işi Derviş Bey'le ilişkilendiriyorlar. Sanki Derviş Bey yok olsa Türkiye'de sorunlar bitecek. Bir aileye bu kadar yüklenilir mi?" Maliye yetkilileri ise "Konut projesi bugünkü şartlarda daha avantajlı. O nedenle vatandaşlardan muvafakat isteniyor. Aslında Bayındırlık Bakanlığı'nın plan değişikliği yetkisi var. Re'sen de bu iş olur. Ama sulhen çözülmesine çaba gösteriliyor. Bize göre, Günday Ailesi siyasi saikle hareket ediyor. Yine de herkesin kararına saygı duyuyoruz" diyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|