Devlet Bakanı Ali Babacan, 6 ayda 6 milyar dolarlık kaynağı belli olmayan para girişi olduğunu, bunu araştırmak için DİE ve Merkez Bankası'nın harekete geçtiğini açıkladı.
Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, yılın ilk yarısında 6 milyar doları bulan net hata noksan rakamının kaynağının kayıt dışı ihracat mı, yoksa sermaye hareketi mi olduğunun araştırılacağını söyledi. Ankara'da gazetecilerle kahvaltılı sohbet toplantısında bir araya gelen Babacan, şu mesajları verdi:
Reel Faiz Yüksekama: Reel faizin şu andaki durumunun yüksek olduğu doğru. Ama nereden geldiğimize bakılırsa düşüş keskin. Reel faiz Kasım 2002 yüzde 34, bugün yüzde 10'un altında. Bunun zaman içinde düşeceğini sadece biz değil herkes bekliyor. Bankalar uzun vadeli düşük faizli tüketici kredisi kullandırabiliyorsa bu, gelecekte faizin düşeceğine dönük herkesin orta vadeli beklentisinin yansıması.
CARİ AÇIK FİNANSE EDİLİR Değerli YTL: Türkiye'de işler iyiye gittikçe TL'nin belli oranlarda değer kazanması doğal bir sonuç. Buna şaşırmamak gerekiyor. Bunun hızı ve boyutları önemli. Buna dikkat etmek zorundayız.
Cari Açık: İlk 6 ayda cari açık 13.7 milyar dolar. Ama 14.4 milyar dolarlık finansman görüyoruz. 8.3 milyar doları bankacılık dışı özel kesimden geliyor. Rezervler 6.7 milyar dolar artmış. Cari açık finanse ediliyor.
Net Hata Noksan: Yılın ilk yarısında 6 milyar dolarlık net hata noksan var. Cari açığı azaltıcı yönde çalışıyor. Ancak burası bir gri alan. DİE ve Merkez Bankası net hata noksanın detaylarına eğilecek. Sadece haziran ayında cari açık 2.3 milyar dolar, net hata noksandan dolayı artı 2.7 milyar dolardayız. Bu kayıt dışı ihracat mı, sermaye hareketi mi bakılacak.
Ekonomi Sağlam: Türkiye ekonomisi tarihinde hiçbir dönemle kıyaslanmayacak kadar sağlam bir yapıya sahip. Türkiye ekonomisini artık normalleşen ekonomi olarak değerlendirmek gerekiyor. Zor dönemler geride kaldı. 17 Aralık'tan sonra Türkiye'nin Türkiye'nin ekonomik yapısını bundan önceki dönemle mukayese etmemek gerekiyor. Artık apayrı bir ortam var. Türkiye ekonomisini değerlendirirken AB'ye yeni üye olan 10 ülkenin değişim sürecine bakmamız gerekiyor. Türkiye'nin geçecek olduğu dönemden geçmiş olan ülkelerle Türkiye ekonomisini mukayese edip bizi neyin beklediğine bakmalıyız.
IMF Takvimi: 1. Gözden Geçirme çerçevesindeki hedeflerin hepsi tutmuş. Yapısal anlamda bir yasamız vardı. Sosyal güvenlik. Bir de Cumhurbaşkanı, Bankacılık Yasası'nın 3 maddesini iade ettiği için 2 yasamız var. Bunlar mümkün olan en kısa zamanda ele alınacak. Fon heyeti, 8-9 Eylül'de İstanbul'dan temaslara başlayacak. 2. Gözden Geçirmenin ön şart yeni Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi Yasası ve Kamu Mali Yönetimi Yasası ile ilgili ikincil düzenlemeler. Bunların sadece Meclis'e sevki yetiyor. Yapısal anlamda takvimde sıkıntı yok. "1. ve 2. Gözden Geçirme birleşir mi, ayrı ayrı mı olur?" Bu, Meclis'in işleyişi ile ilgili. Yapacağımız işlere bakın. Birleşir veya ayrı ayrı olur artık çok önemi yok. Gözden geçirmelerle ilgili finansman rakamlarının birkaç ay önce veya sonra olmasının da önemi yok. Finansman açısından kritik değil.