|
|
|
|
MİT'ten hükümete: PKK dağılma sürecinde
Çiçek: Terörle mücadelede kesinlikle yetki esirgemeyiz.
Bakanlar Kurulu'na katılan MİT Müsteşarı, "PKK dağılma sürecinde olduğu için kendi ilan ettiği ateşkesi bozdu" bilgisini verdi. Bakan Çiçek de askerin "kısıtlı yetki" sitemi için "Yeni terör yasası 2 Eylül'e yetişecek" dedi.
Teröre karşı yeni düzenleme geliyor
Hükümet Sözcüsü Çiçek, Orgeneral Özkök'ün kısıtlı yetki" sitemi için yeni terörle mücadele yasasının 2 Eylül'e yetiştirileceğini açıkladı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün "Türk Silahlı Kuvvetleri, bölücü terör örgütüne karşı mücadelesini kısıtlanmış yetkilerine rağmen özveriyle sürdürmektedir" çıkışının ardından toplanan Bakanlar Kurulu'nda "terörle mücadele önlemleri" masaya yatırıldı. MİT Müsteşarı Emre Taner, kabineye ayrıntılı terör brifingi verdi. Terör örgütü PKK'nın dağılma sürecinde olduğu, bu nedenle daha önce ilan ettiği ateşkesi bozarak yeniden eylemlere başladığı belirtildi. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, yeni Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nın 2 Eylül'e yetiştirileceğini belirtirken Org. Özkök'ün "kısıtlanmış yetki" sitemine de "Terörle müadelede yetki esirgememiz olamaz" yanıtını verdi.
TANER'E SORU YAĞMURU 7 saat süren Bakanlar Kurulu'na, son zamanlarda artan terör olayları ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu mücadeleyle ilgili başlattığı yetki tartışması damgasını vurdu. Bakan Çiçek, MİT Müsteşarı Taner'in detaylı bilgi sunduğunu söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarı Taner, önümüzdeki dönemde alınması gereken önlemlere ilişkin değerlendirme yaparken, bakanların büyük bölümü MİT Müsteşarı'nı soru yağmuruna tuttu. Toplantıda, Çiçek ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu Terörle Mücadele Yasa Taslağı'yla ilgili çalışmalar hakkında bilgi aktardı. Terör konusunun hiçbir zaman devletin, hükümetlerin ve milletin gündeminden düşmediğini belirten Çiçek, şunları söyledi:
TERÖR YASASI YOLDA: 2004 yılı başında TMK'yı güncelleştirmek için bir komisyon kuruldu. Yeni TCK sonrası o komisyonu yeniledik. Komisyon çalışmalarına, üniversiteden ve kamuda ilgili kuruluşların temsilcilerinden 30 kişilik bir ekiple devam edildi. Tasarı taslağı 2 Eylül itibariyle Bakanlar Kurulu'na getirilecek. TBMM açılır açılmaz da sevk edilecek.
MGK'LARDA GÖRÜŞÜLÜYOR: MGK toplantılarında, terör asayiş ve güvenlik konuları gündeme geliyor. Bu toplantılarda Genelkurmay Başkanı Org. Özkök ile zaten yüz yüze görüşüyoruz. 23 Ağustos'ta yeni bir toplantı var. Bir talep, ihtiyaç varsa biz bunun gereğini yaparız, çünkü terör konusunun Türkiye için ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Hhiçbir siyasi iktidar insanlarının ölmesine göz yumamaz, bu noktada herhangi bir yetki esirgemesi içinde olamaz. Sanki bir yetki istenmiş, ona karşılık hükümet vermemiş gibi bir değerlendirme yapılmaması gerekir.
GÜVENLİK ÖNCELİKLİ MESELE: MGK kurulduğu günden bugüne kadar dış ve iç güvenlik sorunları zaten bu kurulun değişmez gündem maddesidir. Bu konular sanki belli olaylardan sonra hükümetlerin gündemine giriyor, üzerinde duruluyormuşçasına bir yanlış algılama var, bunun üzerinden siyaset yapanlar var.
HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR TOPYEKUN MÜCADELE: Terör konusu sadece güvenlik güçlerinin meselesi ve devletin bazı organlarının üzerine düşen bir olay değildir. Bu noktada mahalle muhtarından apartman yöneticisine kadar, sade vatandaş olarak hepimize düşen görevler var. Bir apartman yöneticisi apartmana giren çıkan kişiyi zamanında bildirebilse, Kimlik Bildirme Kanunu'na yeteri kadar uyabilsek, güvenlik güçlerine bilgiyi zamanında verebilsek, belki pek çok üzücü olayı önceden tespit edebiliriz..
ABD'DEN SOMUT ADIMLAR BEKLİYORUZ: Uluslararası camianın, sadece şu veya bu örgütü terör örgütü olarak tanımlanmasını yeterli bulmuyoruz. ABD'den bunun ötesinde somut adımlar atmasını bekliyoruz.Biz bundan daha öte bir işbirliğini, işin vahameti açısından arzu ediyoruz.
ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|