|
|
|
|
Sağlıklı yaşam ve diyetle ilgili merak ettiğiniz her şey
Sabah Gazetesi'ndeki editörlerim, diyet ve sağlıklı yaşamla ilgili sizlerden gelen soruları derleyip bana yolladılar. İşte en çok sorulan sorular ve cevapları.
* Sebzeleri nasıl pişirmeliyim? Rejim süresince sebzeleri çiğ, haşlanmış, kavrulmuş, ızgara edilmiş formlarda tüketebilirsiniz.
* Süt ve süt ürünlerinden ne kadar tüketebilirim? Bir bardak süt ve bir kase yağsız yoğurt ya da bir sigara paketi büyüklüğünde yağsız peynir tüketebilirsiniz
* Çorbayı içmeden sadece tablet ve solüsyonları kullanabilir miyim? Hayır bu rejim kitapçıktaki tüm uygulamalara uyulması halinde başarıya ulaşmaktadır.
* Sadece çorba içerek kilo verebilir miyim? Sadece çorba içerek belli oranda bir kilo kaybetmeniz mümkün olabilir ancak 8 günde 0 zorlukla 4 kilo hedefine ulaşamazsınız.
* Günde ne kadar çorba içebilirim? Çorba tüketiminde hiçbir sınır yok dilediğiniz kadar çorba içebilirsiniz ve ne kadar çok çorba içerseniz o kadar çok ve kolay kilo verirsiniz.
* Ne kadar sebze ve meyve yiyebilirim? Tüm ana öğünlerde dilediğiniz kadar meyve ve sebze yiyebilirsiniz ancak gün arasındaki atıştırmalarda her zaman çorbayı tercih edin
* Spor yapabilir miyim? Rejim süresinde hafif tempolu bir spor sizin için yararlı olacaktır. Yürüyüş, yüzme, hafif tempolu koşu vs... Ancak sürekli ve ağır antrenman yapmak alışkanlığınız varsa o zaman antrenman öncesi şekersiz bir enerji içeceği içebilirsiniz.
* Diyeti tekrar yapabilir miyim? Evet ancak 8 günlük programı tamamladıktan sonra 3 hafta ara vermeniz gerekmektedir. 3 hafta ara verdikten sonra aynı programı bir kez daha uygulayabilirsiniz.
* 8.0.4. programını eşimle beraber kullandık ben sadece 3 kilo verdim, eşim 6 kilo verdi bu farklılığın sebebi ne olabilir? Cinsiyet ve başlangıç kilolarınızı belirtmediğiniz için biraz tahmin yürütmek durumunda kalacağım. Size bu farklılığı iki bakış açısından açıklamaya çalışayım; 8.0.4. programının erkekler üzerinde daha yüksek kilo kaybı ile sonuçlandığını çok sık gözlemliyoruz ve diğer olasılık ise yağ ve su oranınızın eşinize nazaran daha az olması dolayısı ile az kilo vermeniz çok doğal.
* Ne kadar kilo fazlam olduğunu ve bunu kaç kür sonucunda verebileceğimi nasıl hesaplayabilirim? Genel kabul görmüş bir hesaplama yöntemini kullanabilirsiniz. BMI (Vücut kütle endeksi) hesaplamak için boyunuzun metre cinsinden kendisiyle çarpımını kilonuza bölerseniz çıkan sonuç sizin vücut kütle endeksinizdir. Çıkan sonuç 18.5 ten küçükse zayıf 18.5- 24.9 arasında ise normal kilolu 30-39.9 arasında şişman/obez, 40'tan büyükse aşırı şişman/obez sınıfındasınızdır.
* Beslenme önerilerinizde sürekli "bitkisel beslenme" sloganını kullanıyorsunuz. Buradan hayvansal gıdalardan uzak durmamız gerektiğini mi anlamalıyız? Endüstriyel üretim nedeniyle doğal birleşenlerinin bir kısmını kaybetmiş rafine besinleri (şeker, yağ maddeleri ve beyaz un) daha fazla yiyoruz. Rastgele şeyleri, rastgele zamanlarda iyi pişmemiş şekilde ve organizmanın fizyolojik döngüsünü dikkate almadan yiyerek bağışıklık sistemimizi zayıflatıyoruz. Lif kaynakları olan meyve, sebze ve tahılları az tüketiyoruz. Kalınbağırsak rahatsızlıkları, kabızlık, apandisit, safra taşı, hemoroit, hatta obezite seviyesinde zararlı etkileri olabilecek bir eksiklik... Ortalama olarak, lif tüketimimiz yarı yarıya azaldı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu tüketim yetersiz görülüyor. Bağırsak sindirimindeki problemlerden uzak olmak ve kalınbağırsak kanserinin artmasını sınırlamak için günde 3037 gramlık lif gerekiyor. Lifler iştah kontrol mekanizmalarına müdahale ediyor. Suyu emiyor ve bu arıtmayı kolaylaştırıyor. Daha fazla lif tüketerek daha az yağ sindiriliyor. Özet olarak çağımızın hastalığı fast food türü beslenme vücudun ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bu nedenle bitkisel beslenme sloganını daha sık kullanıyorum.
Eric Favre
|
|
|
|
|
|
|
|
|