|
 |
 |
 |
  |
|
İmza, tanıma değildir!
'10 numara'lı Başbakanlık binasında gerçekleşen Erdoğan-Blair zirvesinin ana konusu Gümrük Birliği'nin Ek Protokolü'ydü. Blair de Erdoğan gibi "Türkiye'nin bunu imzalaması Rum Kesimi'ni tanıması anlamına gelmez" dedi.
LONDRA NOTLARI * Blair'in 17 Aralık'taki desteği için teşekkür eden Başbakan "Masadan ayrılınca odamızın kapısını ilk o çaldı" dedi.
* Erdoğan, Blair'in "Terörün amacı Batı ile İslam'ı karşı karşıya getirmek" sözü için "Değerli dostum Tony'nin en isabetli tespiti" dedi.
* Blair net konuştu: Avrupa'da şu anda bazı belirsizlikler yaşandı... Ama AB üyeliğiniz zamanla olacak.
Blair'den 'sert ifade' hatırlatması
İmzanın Kıbrıs Rum kesimini tanıma anlamına gelmediğini söyleyen Blair deklarasyonda sert ifadelerin yer almaması uyarısı yaptı. Erdoğan deklarasyonun "yapıcı" olacağını vurguladı.
İngiltere Başbakanı Tony Blair, Ankara Anlaşması'nın Rum kesimini de kapsayacak şekilde genişletilmesini öngören Uyum Protokolü'nün imzalanmasının "tanıma" anlamına gelmeyeceğini söyleyerek Hükümeti rahatlattı. Türkiye'nin protokolü bir deklarasyonla imzalama isteğini normal karşıladıklarını belirten Blair, "Türkiye istediği açıklamayı yapar" dedi. Türkiye'nin çözüm olmadan Rum kesimini tanımayacağını söyleyen Başbakan Erdoğan da deklarasyonun "yapıcı" olacağını vurguladı. AB Dönem Başkanlığını yürüten İngiltere Başbakanı Blair ile Başbakan Erdoğan dün sabah çalışma kahvaltısında buluştu. Türkiye'nin AB ile müzakerelerde izleyeceği yol haritası niteliğindeki çerçeve belgesi ile Uyum Protokolü'nün ele alındığı görüşme sırasında Blair protokol imzalanırken yayınlanacak deklarasyonda "yumuşak ve yapıcı" bir uslup kullanılmasını istedi. İngiliz Başbakan, "Aksi halde bazı ülkelere çerçeve belgesindeki koşulları ağırlaştırmaları için koz vermiş olursunuz" uyarısında bulundu. Blair çerçeve belgesine Rum kesiminin tanınması, liman ve havaalanlarının açılması gibi kriterler getirilmemesi için Türkiye ile birlikte çalışacaklarını söyledi.
BEŞ ÜLKEYE MEKTUP İki başbakanın ortak basın toplantısının gündeminde de Türkiye'nin AB üyelik süreci ve Kıbrıs vardı. Uyum protokolünün imzalanmasının Türkiye'nin AB sürecinde "önemli kilometre taşlarından biri olduğunu" belirten Blair, protokolün en kısa zamanda imzalanması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. İngiltere Başbakanı, Avrupa'da belirsizlikler yaşandığını ancak Türkiye'nin üyeliğinin birliğin güvenliği açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Başbakan Erdoğan da uyum protokolünün imzalanmasında sıkıntıları olmadığını belirtirken imza sırasında yayınlanacak deklarasyonun da "yapıcı" olacağını vurguladı. Erdoğan, "Bu noktada karşı tarafı tahrik edecek, kışkırtacak herhangi bir yaklaşım içinde, nasıl bugüne kadar olmadıysak, bugünden sonra da olmayı düşünmüyoruz. Burada, daha doğrusu, malumu ilan edeceğiz. Ve çözüme kadar, tanıma konusundaki tutumumuz asla değişemez. Yani burada bir değişiklik söz konusu olamaz" dedi. 17 Aralık'ta verilen sözlerin arkasında durulmasını istediklerini belirten Erdoğan, "Özellikle o gün son görüşmeyi yaptığımız 5 ülke başbakanına, mektubumu da gönderdim. Bu mektupta tanımayla ilgili hassasiyetlerinin devamı konusunda kendilerine bir hatırlatmada bulundum" dedi.
BEKLENTİMİZ YİNELENDİ İmza sürecinin yapıcı işletilmemesi durumunda, TBMM'deki onay sürecinin sıkıntıya gireceğini dile getiren Erdoğan, "Daimi temsilcimizin protokolü imzalamasıyla bu iş bitmeyecek, daha sonra Meclis'in de onayından geçmesi gerekecek. Bu onay süreciyle ilgili olarak bizim deklarasyonumuzdaki yapıcı yaklaşımı biz konseyden de bekliyoruz" dedi. Erdoğan, bu sözleriyle protokol ile çerçeve belgesi arasında ilişki kurarak Avrupa Konseyi'nde onaylanacak çerçeve belgesine ek koşul getirilmemesi yönündeki beklentiyi yineledi. Müzakerelerin 3 Ekim'de başlamasının 17 Aralık'ın bir gereği olduğunu ifade eden Erdoğan, çerçeve belgesinin de bir an önce onaylanması gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Türkiye olarak biz de hazırız. AB'nin, İngiltere'nin dönem başkanlığında bu süreci hızlandırarak atacağı adımla inanıyorum ki Türkiye farklı bir performans gösterecektir" dedi.
TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR Dinlerarası savaş yaklaşımını çok yanlış bulduğunu söyleyen Erdoğan, Blair'in "Terörün buradaki amacı batıyla İslamı karşı karşıya getirmektir" tespitini övdü. İngiltere Başbakanı Blair de ülkesinin teröre maruz kaldığı dönemde verdiği destekten dolayı Türkiye'ye teşekkür etti. Terörizmin çeşitli dinlere ve ırklara mensup insanları bölmesine izin verilmeyeceğini vurgulayan Blair, teröre karşı birlikte ve kararlılıkla mücadele edileceğini ifade etti. Tony Blair, İstanbul'a yönelik terör saldırıları sırasında İngiliz Dışişleri'nin Türkiye'yi "tehlikeli ülkeler'' listesine koymasıyla ilgili soruya ise terörizmin amacına hizmet etmenin doğru olmadığı yanıtını verdi.
LONDRA
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|