Keyifle Okuyun, Zevkle Pişirin, Afiyetle Yiyin
Hindili yaprak sarma (8 kişilik) * 200 gr. hindi kıyma * 3 su bardağı pirinç * 1 çay bardağı zeytinyağı * 2 adet orta boy soğan (ince kıyılmış) * 1,5 çorba kaşığı çamfıstığı * 1,5 çorba kaşığı kuşüzümü * Tuz, karabiber, nane * 3 su bardağı su (kaynar) * 500 gr. asma yaprağı * 1 havuç (rendelenmiş) * 1/2 demet maydanoz (yaprakları ince kıyılmış, sapları ayrılmış) * 1 çay kaşığı adaçayı (ince kıyılmış) Pirincin üzerine çıkıncaya kadar kaynar su ilave edin, 1 tatlı kaşığı tuz serpin, en az bir saat dinlendirin ve süzün. Unlu suyu gidinceye kadar bol suyla yıkayıp, tekrar süzün. Isıtılmış yağa soğanları ilave edin, soğanlar yumuşayıncaya kadar karıştırarak yaklaşık 5-6 dakika soteleyin, pirinci katın ve karıştırmaya devam ederek orta ateşte 5 dakika daha soteleyin. Çamfıstığı, kuşüzümü, tuz, karabiber ve naneyi ilave edip harmanladıktan sonra üzerine 1 su bardağı su gezdirin, bir kez karıştırın ve pirinç suyunu çekinceye kadar kısık ateşte yaklaşık 5- 6 dakika pişirip, soğuyuncaya kadar dinlendirin. Pirince kıyma, havuç, maydanoz, adaçayı ve tuz ilave edip, karışıncaya kadar iyice yoğurun. Asma yapraklarını bol kaynar suda sapları hafif yumuşayıncaya kadar 2 dakika haşlayın. Yaprakları delikli kepçe ile çıkarıp, suları süzülünceye kadar süzgeçte bekletin. Asma yaprağını tüylü ve damarlı yüzeyi üste gelecek şekilde üz bir zemine yayın, sapını yaprakla birleştiği yerden koparın. Hazırladığınız harcı, yaprağın geniş kısmına, yanlardan ve geniş kenarlardan 1'er cm. boşluk kalacak şekilde yayın. Önce yanlardaki boşlukları ardından da geniş kenarda iki yaprağı harcın üzerine katlayın ve yaprağın sonuna kadar sıkı olmayacak şekilde sarın. Tencerenin tabanına maydanoz, yaprak sapları ve artan asma yapraklarını yayıp, üzerine dolmaları dizin. Dolmaların üzerine bir tabak kapatın ve kalan 2 su bardağı suyu gezdirip, kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Kapağı kapalı olarak soğuyuncaya kadar dinlendirin. Dolmaları servis tabağına alın, üzerine 1 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirip, servis yapın.
Fıstıklı tepeler (40 adet) * 1 çay bardağı şamfıstığı (iç kabukları temizlenmiş) * 250 gr. tereyağı (doğranmış) * 2,5 su bardağı pudra şekeri * 2,5 su bardağı kekun * 2 çorba kaşığı pirinç unu o2 çorba kaşığı mısır unu * 1 çay bardağı badem unu Şamfıstıklarını yağsız tavada ve kısık ateşte karıştırarak 3-4 dakika kavurun, üçte birini iri doğrayın, kalanını ayırın. Tereyağı ve 2 su bardağı pudra şekerini krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpın. Kekun, pirinç unu, mısır unu ve badem ununu katıp, iyice karıştırın. Hazırladığınız hamurdan çorba kaşığı yardımıyla alın, yağlı kağıt yayılmış fırın tepsisine 3'er cm'lik aralıklarla ufak tepecikler şeklinde yerleştirin. Her birinin üzerine bir adet şamfıstığı batırın. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında yaklaşık 25 dakika pişirdikten sonra tepside 5 dakika dinlendirin. Üzerine kalan pudra şekerini serperek servis yapın.
|