"Bıyıklıpara" olarak adlandırılan Türkler'in yurtdışındaki birikiminin, 8.3 milyar YTL'ye ulaştığı belirlendi. Maliye'nin araştırmasına göre, off-shore şubelere giden paranın yarısı Bahreyn'de toplandı.
Türkler'in Bahreyn'de 4, Malta'ta 2 katrilyonu var
Maliye Bakanlığı'nın araştırmasında off-shore şubelere 8.3 milyar YTL yatırıldığı tespit edildi. Bu paranınyarısının Bahreyn'de, 2 milyar YTL'sinin ise Malta'da yattığı ortaya çıktı.
Bankaların off-shore şubeleri ile yurtdışında kurulan Türk sermayeli bankalardaki mevduat ve kredi büyüklüğünü araştıran Maliye, yaklaşık 15 milyar YTL'lik (15 katrilyon lira) tutarın yurtdışına çıkarılıp tekrar yurtiçine sokulduğunu tespit etti. 2004 yıl sonu verileriyle Türkiye'den off-shore şubelere 8.3 milyar YTL (8.3 katrilyon lira) para gittiği bunun karşılığında 14.4 milyar YTL (14.4 katrilyon lira) lira kredi kullandırdığı belirlendi. Araştırmaya göre Türkler en fazla bankaların Bahreyn şubelerine para yatırdılar. Bahreyn'e yatırılan para 4 milyar, Malta'ya yatırılan da 2 milyar YTL'yi buluyor. Maliye Bakanlığı'nın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) verilerinden derlediği çalışmaya göre, toplanan mevduat açısından bakıldığında Yapı Kredi Bankası Bahreyn şubesinin 1.6 milyar YTL ile en fazla mevduat toplayan şube olduğu görülüyor. Bu şubeyi 1.3 milyar YTL ile Garanti Bankası Malta şubesi izliyor.
KREDİDE LİDER MALTA Verilen bilgilere göre, vergilendirilmemiş kazancını off-shore şubelere mevduat olarak yatıran şirket sahipleri, bu mevduatı rehin olarak verip Türkiye'deki şirketlerine kredi kullandırıyor. 2004 sonu itibariyle yurtdışı şubelerden kullandırılan 14.4 milyar YTL'lik kredinin 3.1 milyar YTL'si Akbank Malta şubesinden geldi. Garanti Bankası'nın Malta ve Lüksemburg şubeleri de 1.7 milyar YTL ile yüksek miktarda kredi kullandıran şubelerin başında geliyor. İş Bankası Bahreyn şubesi de 1.6 milyar YTL ile göze çarpan off-shore şubelerin başında geliyor.
İMAR ÜRKÜTTÜ Yurtdışından iki şekilde işlem yapıyor bankalar ya şube açıyor (offshore) ya da kendi adına banka kuruyor. Maliye Bakanlığı yetkilileri, İmar Bankası'nın off-shore şubesinde paraları yok olan vatandaşlardan örnek alarak küçük yatırımcıların artık off-shore şubeleri çok fazla kullanmadığının altını çiziyor.