"BTC hattının tam olarak doldurulması altı aydan fazla sürebilir''
Hazar petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarına ulaştırmayı amaçlayan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattı projesinde operatörlüğü üstlenen BP'nin Azerbaycan temsilcisi David Woodward, BTC hattına bugüne kadar pompalanan petrolün 1 milyon varile ulaştığını belirterek, ''BTC boru hattının tam olarak doldurulması altı aydan fazla sürebilir'' dedi.
Woodward, bu yılın ilk 6 ayında yapılan çalışmalarla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, hattın Gürcistan sınırı yakınındaki Yevlah kenti civarındaki kesimine kadar dolu olduğunu ve bu bölgede depolama işlemlerinin başladığını söyleyerek, petrolün hattın Gürcistan kesimine Ağustos ayında gönderilmeye başlanacağını kaydetti.
Hattın Azerbaycan kesimindeki çalışmaların tamamlandığını dile getiren Woodward, Gürcistan kesimindeki çalışmaların yüzde 95'inin, Türkiye kesimindeki çalışmaların ise yüzde 92'sinin tamamlandığını bildirdi.
Ceyhan'daki çalışmaların da yaklaşık yüzde 99 oranında tamamlandığını söyleyen Woodward, bu yılın dördüncü çeyreğinde Ceyhan'dan ilk tankerin doldurularak yola çıkmasının planlandığı şekilde gerçekleşeceğini kaydetti.
Woodward, Kazak petrolünün BTC ile taşınması konusundaysa, ''bunun ancak iki ülke arasında bir anlaşma imzalanmasından sonra mümkün olabileceğini'' ifade etti. MASRAFLAR ARTTI
BTC'yi besleyecek ana kaynak olarak bilinen Azeri-Çırag-Güneşli (AÇG) yataklarındaki çalışmalara bu yıl içinde 154 milyon dolar yerine 188 milyon dolar harcanacağını söyleyen Woodward, bunun ulaştırma masraflarının artması, Çırag'taki yataklarda daha fazla çalışma yapılması ve teknik bakım harcamalarının artışından kaynaklandığını kaydetti.
AÇG'de operasyonlar ve projeyle ilgili olarak bu yıl içinde 2 milyar 311 milyon dolar harcanmasının planlandığını, ancak son belirlemelere göre bu rakamın 2 milyar 624 milyon dolara ulaşacağını da söyleyen Woodward, bu artışın ise Doğu Azeri kesiminde iki yeni kuyunun açılması, Derinsulu Güneşli kesiminde kuyu açma işlemlerinin erken başlaması, ''dalış gemisi''nin modernleştirilmesi, projenin bazı bölümlerinde faaliyetlerin hızlandırılması gibi nedenlere bağlı olduğunu kaydetti.
Çırag ve Merkezi Azeri'den hergün toplam 200 bin varil petrol üretildiğini söyleyen Woodword, 2005 için söz konusu iki yataktaki günlük toplam üretimin ortalama 227 bin varile ulaşmasının amaçlandığını, ancak üretimin öngörülenden daha fazla olduğunu ve günlük ortalama üretimin 240 bin varile kadar ulaşabileceğini anlattı.
Azerbaycan doğalgazını Gürcistan üzerinden Türkiye'ye ulaştırmayı amaçlayan Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) doğalgaz boru hattı projesine de değinen Woodword, projenin yüzde 70'inin tamamlandığını kaydetti.