Keyifle Okuyun, Zevkle Pişirin, Afiyetle Yiyin
Sarmısaklı köfte (4 kişilik) * 1 paket piliç kıyma * 6 diş sarmısak (dövülmüş) * 1 çay kaşığı kimyon * Tuz, karabiber (arzu edilen miktarda) * 3 adet domates (rendelenmiş) * 2 diş sarmısak (ince kıyılmış) * 1 adet kesme şeker * 1 adet defne yaprağı * 5 sap maydanoz (ince kıyılmış) Kıyma, sarmısak, kimyon, tuz ve karabiberi katıp, iyice yoğurun. Minik parçalar koparıp yuvarlayın ve kızgın yağda kızartın. Delikli kepçe ile kağıt havlu üzerine çıkarın, fazla yağlarını süzüp, sıcak tutun. Domates, sarmısak, kesme şeker ve defne yaprağını hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın. Ateşi kısın, 3-4 dakika pişirip, köftelerin üzerine gezdirin. Üzerlerine maydanoz serperek servis yapın.
Mercimekli humus (6 kişilik) * 1 su bardağı kırmızı mercimek * 1 adet soğan (iri doğranmış) * 1 adet havuç (iri doğranmış) * 1 adet patates (iri doğranmış) * 1 çay bardağı zeytinyağı * 1 tatlı kaşığı nişasta * 1 çorba kaşığı su * Tuz (arzu edilen miktarda) * 4 sap dereotu (iri doğranmış) Kırmızı mercimeği unlu suyu gidinceye kadar yıkayın. Soğan, havuç ve patatesi katın. Üzerine çıkıncaya kadar kaynar su ilave edip, hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın. Orta ateşte malzemeler yumuşayıp, suyunu çekinceye kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Sıcakken çatalla ezerek karıştırın. Karıştırmaya devam ederek zeytinyağının dörtte üçünü katın. Nişastayı, yavaş yavaş su katarak açın. Mercimekli karışıma, sulandırılmış nişasta ve tuzu katıp, harmanlayın. Karışımı bir süzgeçten geçirin. Üzerine kalan zeytinyağını gezdirip, dereotu ile süsleyerek servis yapın.
Çıtır karides (4 kişilik) * 12 adet orta boy karides * 8 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 çorba kaşığı biber salçası (tatlı) * 4 diş sarımsak (dövülmüş) * 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu * Tuz, pul kırmızıbiber (arzu edilen miktarda) * 1 tatlı kaşığı soya sosu * 1/2 adet yufka Zeytinyağı, biber salçası, sarımsak, kimyon tohumu, tuz, pul kırmızıbiber ve soya sosunu iyice karıştırın. Karidesleri hazırladığınız sosa katın, iyice karıştırıp her taraflarına bulayın. Yufkayı sıkıca rulo şeklinde sarın, keskin bir bıçakla ince şeritler halinde kesin, parmak uçlarınızla silkeleyerek açın. Karidesleri uçları açıkta kalacak şekilde yufka şeritlerle sarın ve kızgın yağda yufkalar pembeleşinceye kadar yaklaşık 2- 3 dakika kızartın. İnce kıyılmış yeşil otlarla servis yapın.
|