|
|
|
|
|
|
'Her kist kanser demek değil belirtiler iyi değerlendiril-meli'
Kadınların korkulu rüyası olan meme kanseri herkesi tehdit etse de, uzmanlar hemen paniğe kapılmamak gerektiğini ifade ediyor. Göğüste ortaya çıkan kitlelerin birçoğunun iyi huylu olduğunu belirten doktorlar; kanser teşhisinde belirtilerin iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor
Meme Vakfı Başkanı Doktor Can Gürbüz, meme kanserinin teşhisine yönelik soruları yanıtladı:
Memedeki kitlelerin anlamı her zaman kanser midir? Kadınların büyük çoğunluğu hayatlarının bir döneminde memelerinde bir sertlik fark eder. Böyle bir durumda, akla ilk olarak kanser geliyor. Bu kitlelerin büyük bir kısmı iyi huylu tümörler. Bununla birlikte,yine de araştırılmaları gerekiyor. Elinize gelen bir kitle iki farklı yapıdan biri olabilir. Kitle, içi sıvı dolu bir kese olabilir. Buna kist diyoruz. Özellikle menopoz öncesi 40'lı yaşlarda daha sık görülür. Diğer bir olasılık da, içi farklı bir doku ile dolu bir kitle olmasıdır. Buna da solid kitle diyoruz.
ÇOĞU İYİ HUYLU Kist nedir? Kanser anlamına gelir mi? Kistler genellikle memenin iyi huylu tümörleridir. Boyutları birkaç milimetre ile birkaç santimetre arasında değişir. Menopoza yaklaşmış kadınlarda daha sık görülür. Kistlerin içi iğne ile boşaltılarak, içlerindeki sıvı incelenebilir. Eğer kanlı bir sıvı içeriyorsa, kistin ameliyatla çıkartılıp incelenmesi önerilir. Eğer menopoz sonrası hormon tedavisi gören bir kadında kist ortaya çıkmışsa, içerdiği sıvı kanlı olsun veya olmasın, patolojiye gönderilerek incelenmesi öneriliyor. Eğer bir kist iğne ile boşaltıldıktan sonra 4-6 hafta içinde tekrar ediyorsa, ameliyatla çıkartılması önerilebilir. Ayrıca kistin bir kısmı, solid dediğimiz meme dokusundan farklı bir yapı içeriyorsa, yine kistin ameliyatla çıkartılması önerilir.
RİSK DAHA YÜKSEK Solid yani katı kitle nedir? Meme sıvı içermeyen, içi farklı hücrelerle dolu olan kitlelere solid kitle deniyor. Solid kelimesi katı anlamına geliyor. Solid kitlelerin kanser olma olasılıkları kistlere göre daha yüksektir. Genç bir kadının memesinde saptanan solid bir kitlenin kanser olma olasılığı yüksek değil, ancak yaş ilerledikçe kanser olasılığı artıyor. yaş üzerindeki bir kadının memesinde saptanan solid kitle, aksi ispat edilene kadar kanser şüphesi taşır. Kitleden alınan parçanın patolojide incelenmesiyle kesin tanı ortaya çıkar. Meme derisinde kalınlaşma, şişme ve renk değişikliği tehlikeli midir? Bazen memede kitle olmadan, doğrudan meme derisinde bazı değişikliklerle kanser başlayabilir. Memenin bir bölgesinde kızarıklık kalınlaşma, portakal kabuğu gibi yer yer çekintilerin ortaya çıkması kanserin ilk bulgusu olabilir. Bu tür değişim olduğu zaman doktora başvurmak gerekir.
KIZARIKLIKLARA DİKKAT Meme başında kalınlaşma, kızarıklık veya yara olması kanser riski anlamına mı gelir? Meme başındaki değişiklikler kanser açısından önemli olabiliyor. Özellikle meme başı çevresinde ortaya çıkan kızarıklık, yara gibi değişiklikler, kanser bulgusu sayılabilir.
Memede veya meme başında içeri doğru çekinti olursa doktora gitmeli mi? Bazı kadınlarda çocukluktan itibaren her iki meme başı da içe çekik olabiliyor. Bu gibi yapısal bozukluklar kozmetik amaçlı olarak yani sadece görünüm açısından ameliyatla düzeltilebiliyor. Kanser açısından önemli olan tek memenin başının son zamanlarda içeri çekilmesi.
Meme başında ortaya çıkan akıntı dikkate alınmalı mı? Her kadının meme başından çeşitli zamanlarda akıntı gelebilir. Özellikle meme başı sıkıldığı zaman sarı-yeşil arası renkte boza kıvamında olan akıntı normal kabul ediliyor. Gebe olmayan kadınlarda meme başından süt gelmesi de kanser bulgusu değildir. Bu durum vücudun hormonal değişikliği ile ilgili olabilir. Önemli olan, akıntının meme başını sıkmadan kendiliğinden gelmesidir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|