Yırtıcı kuşların nesli tükeniyor
Merkezi Van'da bulunan Doğa Gözcüleri Derneği Yönetim Kurulu üyesi, Asaf Ertan dünyada ve Türkiye'de yırtıcı kuş sayısının, bilinçsiz avcılık ve tarımsal kirlenme nedeniyle giderek azaldığını söyledi.
Ertan, bütün dünyada yırtıcı kuş sayısının büyük bir hızla azaldığını, bunun en büyük nedeninin de bilinçsiz avcılık olduğunu belirtti. Dünyada yırtıcı kuş sayısının azalmasında tarımsal kirliliğin de büyük etkisi bulunduğuna işaret eden Ertan, ''Yırtıcı kuşlar, küçük kemirgenler, sürüngenler ve böceklerden beslenmektedir. Ancak bu hayvanların bünyeleri tarımda kullanılan kimyasal maddelerden büyük ölçüde etkilenmekte. Mesela beyninde kimyasal kalıntı bulunan üç fareyi tüketen yırtıcı kuşun bünyesi de büyük ölçüde hasara uğramaktadır. Bu da genetik bozulmaya, kuş neslinin tükenmesine yol açmaktadır'' diye konuştu.
YILDA 30 BİN ATMACA TELEF OLUYOR Türkiye'de Kuzeydoğu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde atmaca avcılığının yoğunluğuna dikkati çeken Ertan, bu kuşların avcılıkta kullanılmak ve Araplara satılmak üzere avlandığını söyledi. Ertan, atmacaların üç türünün bulunduğunu, bu türlerin içinde sadece bir tanesinin avcılıkta kullanıldığına işaret ederek, ''Bilinçsiz avcılık nedeniyle bir çok kez yanlış atmaca türü avlanmaktadır. Yanlış avlanan atmaca türü ise diğer hayvanlara yem olarak kullanılmakta ve telef edilmektedir'' dedi.
Türkiye'de bu şekilde yılda 30 bin atmacanın telef edildiğini vurgulayan Ertan, bunun atmaca neslini tehlikeye attığını kaydetti. Başta atmaca avcılığı olmak üzere bilinçsiz yırtıcı kuş avcılığının önlenmesi için Türkiye'de 3 yıl boyunca avlanmanın yasaklanması gerektiğini ifade eden Ertan, bu durumda ülkedeki kuş populasyonunun tespit edilebileceğini, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan türlerin de korunacağını bildirdi.
|