|
|
Sebzeli pirinç graten
Brokoli çiçeklerini kaynar, tuzlu bol suda yaklaşık 2-3 dakika haşlayın, delikli kepçe ile alıp, hemen soğuk suya koyun ve soğuyuncaya kadar dinlendirip, süzün. Isıtılmış 2 çorba kaşığı zeytinyağını, kırmızı soğan, maydanoz, kekik, sarımsak, tuz ve karabiberi katıp, soğanlar yumuşayıncaya kadar 4-5 dakika soteleyin. Brokolileri katıp, harmanlayın. Kalan yağı ısıtın, ince kıyılmış soğanı katın, karıştırarak orta ateşte 3-4 dakika soteleyin. Soğana pirinci ilave edin, karıştırmaya devam ederek pirinçler şeffaflaşıncaya kadar yaklaşık 4-5 dakika kavurun. Sebze suyu ve tuzu ekleyip, bir kez karıştırın, kapağını kapatın ve kısık ateşte 40-45 dakika pişirin. Pişme süresince pirinç tanelerinin kırılmaması ve nişastasının gitmemesi için, kapağını açmayın ve karıştırmayın. Unu karıştırarak yavaş yavaş süt, tereyağı ve pul kırmızıbiberi ekleyin. Orta ateşte sos koyulaşıp, pürüzsüz oluncaya kadar yaklaşık 5 dakika pişirin. Her iki peynirin yarısını katıp, peynirler eriyinceye kadar karıştırın. Tuz, karabiber ve muskatı ekleyin, bir kez karıştırıp, ateşten alın. Fırın kabına sırasıyla soğanlı pilav ve brokolili sebzeleri yayın, üzerine hazırladığınız sosu gezdirin, kalan peynirleri ve pul kırmızıbiberi serpin. ısıtılmış 200 derece fırında üzeri yaklaşık 20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
* 500 gr. brokoli * 4 çorba kaşığı zeytinyağı * 2 adet orta boy kırmızı soğan (karpuz dilimi kesilmiş) * 1 çorba kaşığı maydanoz ve kekik (ince kıyılmış) * 1 diş sarımsak (dövülmüş) * Tuz, tane karabiber (arzu edilen miktarda) * 2 adet orta boy soğan (soyulmuş, ince kıyılmış) * 2,5 su bardağı esmer basmati pirinç * 2,5 su bardağı sebze suyu (kaynar) * 1 çorba kaşığı un, 3 su bardağı süt * 1 çorba kaşığı tereyağı * 1 çorba kaşığı cheddar peyniri * 1 dilim parmesan peyniri (ince rendelenmiş) * Pul kırmızıbiber, muskat (arzu edilen miktarda)
|